DOLAR 34,5634
EURO 36,0418
ALTIN 3004,074
BIST 9419,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Polikistik böbrek hastalığı en sık rastlanan kalıtsal hastalıklardan biri

    Polikistik böbrek hastalığı en sık rastlanan kalıtsal hastalıklardan biri
    22.08.2017
    A+
    A-

    Abdi İbrahim Otsuka, en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı olan Polikistik böbrek hastalığının 400 ile 1000 canlı doğumdan birinde saptandığına ve bu hastalığın en yaygın rastlanan kalıtsal hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekiyor ve belirtileri konusunda uyarıyor.

    Polikistik böbrek hastalığı, böbrekler dışında başka organlarda da kistler gelişmesine sebep olduğundan ve değişik sistemlere ait başka patolojiler de görülebileceğinden dolayı sistemik bir hastalık olarak kabul ediliyor. Bin kişiden birinde görülen ve kliniği sessiz seyreden hastalıkla ilgili uyarılarda bulunan Abdi İbrahim Otsuka hastalığın öne çıkan belirtilerini ise şöyle sıralıyor: Karında ağrı veya hassasiyet, idrarda kan, sık idrara çıkma, böğürde ağrı, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşları. Polikistik böbrek hastalarının büyük çoğunluğu genelde son dönem böbrek yetmezliğiyle doktora başvuruyor.

    Doktora ne zaman başvurulmalı?

    Bazı kişilerde, herhangi bir belirti veya işaret olmadan ve kişinin hasta olduğu bilinmeden, yıllar boyunca polikistik böbrek hastalığı bulunabilir. Yüksek tansiyon, karın büyümesi, idrarda kan, sırt veya yan ağrısı ya da böbrek taşları gibi polikistik böbrek hastalığı belirti ve işaretlerinin bazıları görüldüğü takdirde, bunların nedenini tespit etmek üzere doktora başvurulmalıdır. Birinci derece bir akrabada; ebeveyn, kardeş veya çocukta polikistik böbrek hastalığı varsa, bu hastalık için taramadan geçmenin artılarını ve eksilerini tartışmak üzere mutlaka doktora gidilmelidir.

    Polikistik böbrek hastalığında kistlerin büyümesini geciktiren çeşitli ilaçlar ile ilgili çalışmalar sürmektedir. Kistlerin büyüme hızını %50 oranında azaltan ve böbrek yetersizliğinin ilerlemesini belirgin olarak yavaşlattığı ispatlanan, şu anda Japonya’da, Kanada’da ve Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde onaylanmış tedavi seçeneği, Türkiye’de de önümüzdeki aylarda kullanılmaya başlanacak.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.