DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Pirelli bayram tatilinde yola çıkacaklara hatırlatmalar

    12.08.2019
    A+
    A-

    İtalyan lastik devi Pirelli, yaklaşan bayram tatili öncesi sürücülere güvenlik ve yakıt tasarrufu sağlayan hatırlatmalarda bulunuyor. Özellikle lastiklerdeki yanlış hava basıncı, azalan diş derinliği, lastiklerin çok eskimiş ve sertleşmiş olmasına bağlı olarak taban blok aralarında oluşan çatlaklar, lastiğin çukura düşmesinden veya kaldırıma çıkmasından kaynaklanan (halk arasında balon ya da fındık olarak adlandırılan) tel kırıklarının olması sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor. Yaz mevsimine uygun yapıya sahip olmayan kış lastiklerinin +7 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda kullanımı ise yakıt sarfiyatını ciddi oranda yükseltiyor.

    Kurban Bayramı’nın bu yıl Ağustos ayına denk gelmesiyle birlikte binlerce insan bayram ve bayram tatili için yollara çıkmaya hazırlanıyor. Tatilin yaz aylarına gelmesi sebebiyle de sürücüleri yoğun trafik, sıcak hava ile birlikte zorlu bir yolculuk bekliyor. Güvenli bir yolculuk için yaz mevsimi şartları göz önüne alınarak, gerekli lastik kontrollerinin yapılması büyük önem arz ediyor.

    Aracın yol ile tek bağlantısı olan ve uzun yolculuklarda ciddi oranda artan yüklere ve aşınmaya maruz kalan lastikler için dikkat edilmesi gereken konuların başında hava basıncı, diş derinliği, lastikte çatlak ya da balon olmaması, mevsime uygun oluşu gibi kriterler geliyor.

    Gözle görülmeyen hasarlar sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

    Özellikle lastiklerde bulunun ufak kesikler, yanak kısmında oluşan balonlar veya çatlamalar ağır yük koşullarında son derece tehlikeli olabiliyor. Kaldırım, kasis ve diğer engellere çarpmalar veya sürtünmeler sonucunda lastiklerin iç taraflarında gözle görülmeyen hasarlar oluşabiliyor. Çatlak ve balonlu lastikler, saatler süren yolculuklarda zorlamalar, aşınmalarla birlikte kazalara sebep olabiliyor.

    Bu gibi durumlarda lastiklerinizin mutlaka bir uzmana kontrol ettirilmesi gerekiyor. Lastik yapısında oluşan hasarlar (lastiğin yanağında belirgin bir çıkıntı, yükseklik ya da balon gibi) sürüş güvenliği açısından uygun olmayıp lastiğin değişmesini gerektiriyor.

    Lastiklerinizdeki aşınma kazalara davetiye çıkarabilir

    Yolculuklarda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise lastiklerin diş derinlikleri. Lastiklerinizdeki aşınma, tek bir nokta yerine genişlik ve çevre boyunca lastiğin farklı yerlerinde ölçülmeli, hatalı ayar veya basınç seviyelerinden kaynaklanabilecek anormal aşınmalar da tespit edilmelidir.

    Uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız ve lastiklerinizdeki aşınma yüksekse, lastiklerin değiştirilmesi büyük önem arz ediyor. Ayrıca, lastiklerin diş derinliğini azalması da kazalara davetiye çıkarabiliyor. Diş derinliği yasal sınırın altında olmasa dahi lastiklerinizdeki bazen aşınma ciddi boyutlara ulaşmış olabiliyor. Bu durum, olası bir kötü hava koşullarında ya da yaz yağmuru gibi durumlarda daha uzun durma mesafeleri ile suda kızaklama riskine ve dolayısıyla aracın kontrolünün kaybedilmesine yol açabiliyor.

    Lastiklerinizin basıncı nasıl kontrol edilmeli?

    Yolculuğa çıkmadan önce bir diğer yapılması gereken lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmek. Ancak bu kontrol, yola çıkmadan lastikler henüz soğukken yapılmalıdır. Çünkü, yolculuk nedeniyle araçların yüklü, havaların da bu dönemlerde en yüksek sıcaklık değerlerinde olması nedeniyle, lastikler sürtünmeyle birlikte aşırı ısınarak birkaç km sonrasında hava basınçlarında değişimler oluyor. Lastiklerinizin hava basıncı, yük koşulları dikkate alınarak otomobil üreticisinin tavsiye ettiği değerlerde olmalıdır. Bu değerler, kullanıcı kılavuzunda verildiği gibi ayrıca kapının iç kısmında, yakıt kapağının içinde veya torpido gözündeki çıkartmalarda da bulunabilir. Ayrıca, herhangi bir olumsuz durumda kullanılmak üzere stepneniz varsa, onu da unutmamalı ve önerilen en yüksek basınçta hazır halde bulundurmalısınız.

    Yaz mevsiminde kış lastikleri kullanılmamalı

    +7 derece ve üstü sıcaklıklarda kullanılan kış lastikleri de güvenlik ve yakıt tüketiminde çok önemli dezavantaj oluşturuyor. Yaz aylarında kış lastiklerini kullanmaya devam ediyor olmamız; güvenlik ekonomi ve konfordan feragat etmemiz anlamına geliyor. ADAC – Alman Otomobil Kulübü (General German Automobile Club) tarafından gerçekleştirilen testlerde de yaz mevsiminde kış lastikleri kullanımının durma mesafelerini yüzde 44 oranına artırdığı açıklandı.

    ImageLastiklerinizle ilgili gerekli tüm süreçleri tamamlandığında geriye kalan en önemli iş, su, yağ ve silecek suyu gibi sıvıların seviyelerini kontrol etmek ve eksikse tamamlamak. Ardından, fren lambaları ve plaka çerçevesi ışıkları dahil istisnasız tüm farları ve ampullerini de kontrol etmeyi unutmamalısınız.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.