Perakende sektöründe performans zinciri ile karlılık ve verimlilik artıyor
“Pek çoğumuz şahit olmuşuzdur. Mağazanın girişindeki ürün takip sistemleri alarm veriyor ama mağazadaki personel alarm ile ilgilenmiyor. Kullanılan sistemlerin; teknolojilerinin yetersiz veya ayarlarının yanlış olmasından, çevresel faktörlerden ya da yanlış ürün yerleşiminden etkilenerek sürekli yanlış alarm vermesi, doğru olan alarmların da gözden kaçmasına neden oluyor.”
Perakende sektöründe pek çok firma ürün kayıplarının önüne geçebilmek için elektronik ürün takip sistemlerine yatırım yapıyor. Ancak bu yatırım doğru teknoloji, doğru etiket ve doğru süreç tanımı ile yapılmadığında amacına hizmet etmiyor.
Performans zinciri adı verilen bu yapının bileşenlerini Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu anlattı:
Doğru Teknoloji
Performans zincirinin ilk halkası teknoloji.
Geniş girişli mağazalar, operasyonel hız ve en önemlisi artan, şekil değiştiren suçlara karşı perakendeciler sürekli gelişen, yetenekli teknolojilere ihtiyaç duyuyor. EAS (elektronik ürün takip) teknolojilerinden biri olan Akusto Manyetik (AM), sektörün en gelişmiş teknolojisi olarak öne çıkıyor. Teknolojik olarak mümkün olan en geniş algılama mesafesine sahip, yanlış alarmlar üretmeyen sistemleri, mağaza çalışanlarının sisteme olan güvenini artırıyor. Farklı suçları algılama yeteneğine sahip olan sistemler sürekli geliştiriliyor. Bu nedenle de Akusto Manyetik teknoloji her geçen gün daha fazla tercih ediliyor.
Doğru Etiket
Perakende elektronik ürün takip sistemleri ile sahte veya orijinal olmayan etiketler kullanıldığında, mağaza içi ve dışı kayıpların önlenmesi son derece zorlaşıyor. Orijinallere nazaran düşük algılanma performansı gösteren bu etiketler, verimlilik noktasında mağazaların beklentisini karşılamıyor. Üstelik kullanım sırasında çıkardığı sorunlar, düşük kullanım ömrü ve artan servis maliyetleri ile toplam sahip olma maliyeti artıyor.
Ürünlere orjinal olduğu kadar doğru tipte etiketin uygulanması performans zincirinde büyük önem taşıyor. Sert etiket ya da etiketler; ayakkabı, aksesuar, tekstil, elektronik, yiyecek-içecek, optik ve kozmetik gibi pekçok farklı ürüne uygun şekilde tasarlanıyor. Bebek ürünleri ya da hassas kumaşlar için hafif ve küçük, ayakkabı için çivisiz, şişeler için kapak çevresine uyum sağlayan etiketler hem ürünlerin sergilenmelerini ve denenmelerini etkilemiyor hem de yüksek koruma sağlıyor. Yanlış etiket seçilmesi ve uygulanması, sistemin performans zincirini kırıp, verimliliği düşürüyor.
Doğru Süreç Tanımı
Performans zincirinin son halkası, elektronik ürün takip çözümlerinin üreteceği alarmlara müdahale için doğru sürecin tanımlanması ve uygulanması.
Sürecin uygulanmasında da personelin sisteme olan güveni kritik öneme sahip. Yanlış alarm sayısının artması personelin sisteme olan güvenini azaltıp, alarmlara müdahale etmemesine yol açıyor. Bu durumda yapılan yatırımdan hedeflenen fayda sağlanamıyor.
Mağaza personeli, doğru teknoloji ve doğru etiketler ile kurulan sistemin yanlış alarm vermediğini bildiği için tüm alarmlara müdahale ediyor. Ve zincirin son halkası tamamanıyor.
Mağaza performans zincirindeki bu 3 ana halka, yapılan doğru tercihlerle eksiksiz çalıştığında güvenlikle birlikte verimlilik ve karlılık artışı sağlıyor.