DOLAR 34,5389
EURO 36,0145
ALTIN 3003,984
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Perakende Günleri’18 zengin içerikleriyle ilk günü tamamladı

    Perakende Günleri’18 zengin içerikleriyle ilk günü tamamladı
    29.11.2018
    A+
    A-

    Türkiye’de perakende sektörünün nabzını tutan sektörün en büyük buluşma platformu Perakende Günleri’nin ilk günü sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen birbirinden verimli oturumlarla sonlandı.

    Perakende Günleri’18’in birinci günü Akakçe Genel Müdürü Koray Karataş’ın ‘İndirim ve Kampanyaların Geleceği’ isimli oturumu ile devam etti. Karataş konuşmasında; “Aslında 11.11 Asya’da Çin’de başlayan ve bekarların bir araya gelip Anti-Sevgililer Günü olarak kabul ettiği bir gün… Mesaj, yalnızız ama bir aradayız.

    İndirimlerin hikayesine bakarsak, yurt dışında Amerika ve biraz Avrupa’da süregelen bir konu indirimler… Bunu internet ortamına taşıyan Amazon ve bir grup öncü online mağaza oldu. Black Friday internet ile birlikte başka bir anlama dönüştü. İnternet kanalı burada durmadı hemen arkasından pazartesiye de ‘Cyber Monday’ dediler. Sonra, Amazon kendisi için ayrıca bir gün yaptı ‘Prime Day’ diye… Böylece, aslen fiziksel kanalda var olan durumu online’ın değiştirip tekrar sunduğunu gördük. Şöyle bir farkla, ABD’deki olayda çok fazla CRM eklendi, fiziksel kanalda o kadar ağırlıklı değilken… Şimdi Ali Baba “bizim de böyle bir günümüz olsun” dedi ve Sevgililer Günü’nü alıp Bekarlar Günü yaptılar. Geldikleri noktada çok büyük hacme ulaştılar ve 30,5 milyar dolar olarak ilan ettiler.

    Peki Türkiye’de neler oluyor? Biz de son 1-2 yıldır hissediyoruz bu değişimi fiziksel kanallarda ve online kanalda. Henüz ABD’deki kadar değil ama fena da değiliz. Biliyorsunuz bizde indirim hep var perakendede, bayramlar, okula dönüş, yılbaşı gibi… Organize perakende ile birlikte neyi gördük: Anneler Günü ve Sevgililer Günü gibi özel günleri… Bunu sağlayan organize perakende oldu. Bir de bugünlerin özelliği, talep yaratıyor olması…

    Sevgililer Günü, Bayram dışında Black Friday dışında en iyi iş yapan gün… Hediyenin maddi değeri olmaz ancak Sevgililer Günü’nde oluyor herhalde, kırmızı gül sanırım tek başına verilmiyor. Anneler günü daha klasik, küçük ev aletleri satışında artış oluyor. Babalar Günü’nde ise tıraş makinalarında…

    Bizde de hakkını teslim etmeliyiz; onlinecılar son bir iki yıldır Black Friday’in çok üzerinde durdular; bu yıl ise bir sürü isimle hayatımıza girdi bu indirim… Bu da çok ilginç, çünkü dünyada Black Friday’in farklı isimlendirildiği başka bir ülke görmedim. Kara Cuma demek istemiyoruz ama zehir gibi bir yaratıcılık var: Efsane Cuma, Beklenen Cuma gibi… Bakalım nerede karar kılacağız. Bu aslında bizim sektörün dinamizmini gösteriyor.

    Kargolara bakarsak artık orada da hareket görüyoruz. HepsiBurada rakam açıkladı: Black Friday’de 40 milyon ziyaret, 310 milyon TL alışveriş…” ifadelerini kullanarak kampanya ve indirimlere ilişkin detaylı bilgiler paylaştı.

    ‘Pizza Satan Teknoloji Firması’ başlıklı konuşmasında, Dominos Pizza’nın 22 sene önce Ulus’ta açılan restoranla başlayan hikâyesine değinen DP Euroisa Grup CEO’su Aslan Saranga; “Şu an 4 ülkede 700’e yakın restoran ile faaliyetler yürüyor. Bugün size nasıl pizza satan teknoloji firması olduğumuzu anlatacağım. Finans yüksek lisansı sonrası Wall Street filminden etkilenerek borsacı olmak istiyordum. O dönemde ünlü fast food firmaları Türkiye’ye gelmeye başladı. Burada bir fırsat hissettim. Ben de evlere servis pazarının büyüyeceğini düşünüp biraz da tesadüfle pizza işine başladım. Yıllardır en çok dikkat etiğimiz konu ‘diğerlerinden nasıl ayrılırız?’ Biz “30 dakikada pizzanız getirmezsek bedava” sloganı ile yola çıktık. Bu slogan bu hedef bizi diğer firmalardan ayrıştırdı.

    Başlarda “Türkiye’de olsa olsa 50 restoran olur, ben de 20 tane dükkân açar ve satarım ve sonrasında da çalışmaya ihtiyacım kalmaz” diye düşünüyordum. 2001 yılına geldiğimizde 20 restoran vardı ve hepsi zarardaydı. Ne yapacağımı düşünürken Dominos International’ın Başkanı beni arayarak Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi. Geldi, Türkiye’ye inanıyorum bu pazar büyüyecek dedi. O zaman Dominos Meksika’nın 500 dükkânı var. Oraya gittim, bir hafta boyunca inceledim ve işe bakışım değiştirdim. Çünkü bu işin potansiyelini düşük gelirli insanlara da pizza satmak olarak yeniden düzenledik. Geçtiğimiz beş senede Google 5 kat büyürken Dominos Pizza hisse senedi 20 kat büyüdü.

    Hedefe koymaya inanıyorum. 2014 yılında, 2017 itibariyle satışlarımızın yüzde 50’si dijital ortamda olacak dedik yola çıktık. Sonra, müşteri bizden ne istiyor sorusun soruduk? Herkese dijitale yatırım yapıyor. Ancak gözlemim, böyle yola çıkıp müşteri taleplerine cevap vermeyenlerin, bunun altında ciddi insan yatırım ve emek var olduğunun farkına varamadığı yönünde. Sadece bunları sağladığınızda sonuca ulaşabiliyorsunuz.

    Şimdi bir müşteri internet sitesine niye girer? Aç olduğu için… O nedenle hızlı pratik ve kolay ulaşılabilir olmalı Dominos Pizza… İlk siteye girişte 14 tıkla verilen sipariş şu anda 4 tıkla veriliyor. Acil pizza butonu yaptık. Sonra, her yerde olmalıyız diye bir platform oluşturduk; hedef Dominos Pizza’nın her cihaz ve her platformdan ulaşılabilir olması… Call center’a gelen soruların yüzde 80’i ‘siparişim nerede?’ Buna uygun olarak pizzanın nerede olduğunu gösteren bir aplikasyon yaptık.

    Pizzanın çok fazla gelişmemesinin nedeni hamburger. Hamburgeri 3 dakika pizzayı ise 15 dakikada hazırlayabiliyorsunuz. Nasıl 5 dakikaya indirebiliriz dedik, fırınlarımızı değiştirdik” yorumlarında bulundu.

    Günün son oturumu ise ‘Mart 2019: Ekonomik Gündem’ temasıyla ise ODTÜ İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi ve Pamir Coaching Consulting & Training Kurucu Ortağı Dr. Can Pamir tarafından gerçekleştirildi. Pamir; “Hep övündüğümüz bir olay var: Türkiye en büyük 16’ncı ekonomi… Evet ilk 20 içerisindeyiz, ancak ABD’nin 25’ye biri, ikinci en büyük ekonominin 8’de biri kadarız. Diğer ekonomilerle karşılaştırdığımızda hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Özellikle 2001 krizi ile birlikte sağladığımız bütçe disiplini bizi kamu borcu anlamında güçlü bir noktaya getirdi. Ancak enflasyon, faiz, cari açık anlamında pek de iyi noktada olduğumuz söylenemez. Bu dengesizlik, yabancı yatırımcıların ilgisini ve perakendecileri olumsuz etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor” yorumlarında bulunarak Türkiye özelinde değerlendirmelerde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.