Pandemiden güçlenerek çıktık
Ailesinin iş dünyasında 3. kuşak temsilcisi olan Hüseyin Köksal, 1995 yılında kurulan Karsal Örme’nin her yıl düzenli olarak büyüyen bir şirket olduğunu vurguladı. Planlarını ileriye dönük yaptığının altını çizen Köksal,” 2020 ocak ayında 4 aylık üretim kapasitemizi doldurmuş durumdaydık. Türkiye’de piyasalar adeta coşmak üzereydi. “Çin’den kayan yüklü siparişler Türkiye ye gelmekteydi. Ancak bu durum beni tedirgin etti. Çünkü hayat felsefem kimsenin mutsuzluğu üzerine mutluluk kurulmaz. Hissiyatım bu belirsiz durumun olumsuz gideceği yönündeydi. Bu yüzden 2020 şubat ayı gibi sipariş alımlarını azaltarak ham madde alımlarını durdurduk. Hakikaten 2 ay sonra her şey durdu. Frene basmamdan dolayı herhangi bir zarar etmedim” diye konuştu .
PANDEMİDE ÜNİVERSİTE ZAMANLARINA DÖNDÜM
Bu süreci üretime ayırdığını dile getiren Hüseyin Köksal, “20 Mart ‘ta şalterleri indirdik. Hemen kendime kemik bir ekip kurdum. İlk üç gün finansla ilgili kararlar aldık. Üçüncü günün sonunda üniversite zamanlarıma döndüm. Üretime… Ben hantal yapı sevmem. Hantallık maliyetleri yükseltir, seni geri bırakır. Bu süreç o hantal yapıyı görmemi sağladı. O açıdan pandemi sürecinde üretimle ilgili verimli bir süreç geçirdik” diye konuştu.
KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDİK
Pandemi döneminde çalışanlarının mağdur olmadığını anlatan Hüseyin Köksal, “Biz kimseyi mağdur etmedik. Hatta kronik rahatsızlığı olduğu için çalışamayan personelin maaşını kendi cebimden ödedim. İşçi mahkemesi yoktur bizde. 25 yıllık bir şirket olarak en övündüğümüz şeylerden biridir. Hiçbir çalışanımızla mahkemelik olmadık.
50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIM
Önümüzdeki 4 yılda şirkete 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen Köksal, “Karsal Örme olarak şirketimizde son 4 -5 yıldır hep üzerine koyarak ilerliyoruz. Şöyle ki, 2016’da 117 milyon TL, 2017’de 151 milyon TL, 2018’de 202 milyon TL, 2019’da da 260 milyon TL ciro yaptık. Tabi ki bunlar yaklaşık rakamlar. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi olmasaydı 2020’ye başlarken koymuş olduğumuz 300- 350 milyon arası ciro hedefine ulaşmış olacaktık. Şirkete 4 yıl içinde 50 milyon dolarlık ciddi yatırım yapmayı düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
BÜYÜK FİRMAYLA ÇALIŞMAM
Erkek üst gruba imalat yapan şirketler arasında ilk 3’te yer alan Karsal Örme’nin başarısının sırlarını da anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Köksal, “Bugüne kadar kazandığımız her parayı işimize yatırdık. Sermayemizi atıl durumda tutmadık. Teknoloji ayak uydurmak adına, alt yapımıza ve makinelerimize yatırım yaptık. Kimse bizim showroomumuza uğramadan yazlık veya kışlık koleksiyon hazırlamaz. Çok büyük firmayla çalışmam. Karşımda pazarlık gücü oluşturulmasını istemem. Bazı büyük şirketler hep geldi. Ama ben çalışmadım. Benim bir tane büyük müşterim olacağına 10 tane irili ufaklı müşterim olsun. Ortak gibi karşıma geçmesin. Mesela ayda 700 ton kumaş üretiyorum. 300 kişiye satıyorum. 300 tonunu bir adama verirsem o adam eninde sonunda benim şirketimde söz sahibi oluyor. Piyasanın gerçeklerinden uzaklaşıyorsun” diye konuştu.