DOLAR 34,1134
EURO 38,1165
ALTIN 2873,059
BIST 9900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özer\Ürger Architects’ten Kamusal Açık Alan Sorununa Etkili Bir Çözüm: Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı

    Özer\Ürger Architects’ten Kamusal Açık Alan Sorununa Etkili Bir Çözüm: Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı
    20.09.2024
    A+
    A-

    Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan Güngören Gösteri Merkezi (GGM) ve Kent Parkı projesi, yapı ile çevresi arasında kurulan güçlü bağlar sayesinde İstanbul’un en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Güngören semtinin kamusal açık alan sorununa etkili bir çözüm sunuyor.   

    Yapılı çevre ve insan arasındaki ilişkiyi tasarlayarak bireyin kent yaşamına dahil edilmesini hedefledikleri ödüllü mimari ve kamusal alan projeleriyle tanınan Mimar Ahmet Mucip Ürger ve Mimar Ali Özer liderliğindeki Özer\Ürger Mimarlık, Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı projesinin tasarımına imza attı.

    Güngören ve çevresindeki ilçeler, İstanbul’un en yoğun nüfuslu bölgeleri arasında yer alıyor. Dar sokaklar, yetersiz park ve yeşil alanlar, bu bölgenin en büyük sorunlarından bazıları. Bu sebeple, Güngören Gösteri Merkezi projesinin tasarımında mevcut açık alanların etkin kullanımı ve yeni açık alanların eklenmesi, bölge için büyük bir önem taşıyordu.

    Hasbahçe Parkı, Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı projesi öncesinde de bölge halkı için değerli bir buluşma noktası olarak hizmet veriyordu. Ancak, hemen altında konumlanan ve iki etaptan oluşan Güngören Millet Bahçesi’nin inşası, bu alanların hem fiziksel hem de işlevsel olarak yeniden tasarlanmasını gerektirdi. Proje alanı ile Hasbahçe Millet Bahçesi arasındaki konutların tamamının kamulaştırılması mümkün olmasa da, bazı yapıların yıkılmasıyla iki alan fiziksel olarak bütünleşti ve böylece Güngören’in kamusal açık alan sorununa etkili bir çözüm getirildi.

    Bölgenin kamusal karakterini koruyarak bir gösteri merkezi ve otopark yapısı tasarlayan Özer\Ürger Mimarlık, yapının Millet Bahçesi’nin kentsel iç mekan lobisi ve işlevsel tamamlayıcısı olarak hizmet etmesini hedefledi. Bu amaç doğrultusunda, yapının giriş kotundaki caddeden başlayıp Millet Bahçesi’ne kadar uzanan kot farkı yeniden düzenlendi; farklı seviyelerde tasarlanan çatıların altına mekansal işlevler yerleştirilirken üst kısımları park ve açık alan kullanımlarına ayrıldı. Gösteri Merkezi’nin girişi, çatının yuvarlak bir biçimde açılmasıyla oluşturulan avlu ve bu avlunun dairesel saçağı ile belirginleştirildi.

    Eğimli araziye birbirleri üzerinde kaydırılarak yerleştirilen döşemelerin toprakla temas eden kısımları Gösteri Merkezi ve destek mekanları için ayrılırken aydınlık ön kısımları ise aşağıdaki park manzarasını izlemek isteyen ziyaretçiler için bir dolaşım alanı olarak düzenlendi. Bu döşemelerin formlarının oluşturduğu üslup, Millet Bahçesi ile Gösteri Merkezi arasındaki eğimli alanın kat farklarını birbirine bağlayan duvarlarda da kullanılarak bütünlük sağlandı. Söz konusu duvarlar, istinat duvarı olmanın yanında manzara terası ve bank olarak da hizmet veriyor. Bu yeni yapının çevresi ile kurduğu güçlü bağları sayesinde Güngören, çok programlı, konforlu, yeşil ve canlı bir kamusal alana kavuştu.

    Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan Güngören Gösteri Merkezi’nin iç mekanlarında kolon ve kirişler ekspoze bırakıldı ve sadece ahşap kaplamalar kullanılarak sade bir tasarım tercih edildi. Döşemelerde açılan galeri boşluklarına yerleştirilen basamaklı oturmalar hem katların birbirine güçlü biçimde bağlanmasını sağlıyor hem de farklı gösteriler için alternatif mekanlar sunuyor. Bu bağlamda etkinlikler, gösteri salonunun duvarlarını aşarak tüm mekana yayılıyor.

    Proje Künyesi

    Proje Adı: Güngören Gösteri Merkezi (GGM) ve Kent Parkı Projesi

    Proje Yeri: İstanbul

    Proje Tarihleri: 2020-2021

    İnşaat Tarihleri: 2022-2024

    Mimari Tasarım: Özer\Ürger Mimarlık

    Proje Ekibi: Ahmet Mucip Ürger, Ali Özer, İsmet Güngör, Can Kalınsazoğlu, Osman Can Bağartır, Ercan Koca

    İşveren: Güngören Belediyesi

    Kapalı Alan: 10.750 m2

    Statik Proje: EN Proje

    Mekanik Proje: MC Mühendislik

    Elektrik Projesi: Esen Proje

    Peyzaj Projesi: Özer\Ürger Mimarlık & Propey

    Fotoğraflar: Egemen Karakaya

    Özer\Ürger Mimarlık Hakkında:

    2002 yılında Ankara’da Ali Özer ve Ahmet Mucip Ürger tarafından kurulan Özer\Ürger Mimarlık eğitim, konaklama, ulaşım, spor, sağlık, konut, karma kullanım, peyzaj ve kentsel planlama alanlarında bugüne dek özel ve kamu işverenleri için yüzden fazla projeye imza attı ve ulusal yarışmalarda pek çok ödül kazandı. 2010 yılında İstanbul’daki şubesini de açan Özer\Ürger Mimarlık ofisi; yapılı çevre ve insan arasındaki ilişkinin tasarlanması yoluyla bireyin kent yaşamına dahil edilmesi ve bu yaşamdan keyif almasını hedefliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.