DOLAR 34,5567
EURO 36,0251
ALTIN 2999,058
BIST 9435,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Osman Kocaman: “Sürdürülebilir balıkçılık için av yasağı önemli”

    Osman Kocaman: “Sürdürülebilir balıkçılık için av yasağı önemli”
    31.08.2018
    A+
    A-

    Her yıl 15 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında uygulanan av yasağı, sürdürülebilir balıkçılık için büyük önem arz ediyor. Su altı ekosisteminin devamı için sadece av yasağının yeterli olmadığının altını çizen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman: “Su ürünleri fakülteleri ve balıkçılık kooperatifleri iş birliğiyle balıkçılar ‘kural dışı avcılığın etkileri konusunda’ eğitilmeli.”

    Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Nisan’dan başlayan ve 1 Eylül’de sona erecek olan av yasağıyla ilgili açıklamada bulunan Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, sürdürülebilir avcılığın temin edilmesi ve balık popülasyonunun korunması için av yasağının çok önemli bir yaptırım olduğunu söyledi.

    “Su ürünleri fakülteleriyle iş birliği önemli”

    Her yıl, yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen av yasağının uygulanmasının önemine değinen Kocaman, su altı ekosisteminin korunması ve bu değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için bu sürecin kriterlerine titizlikle uyulması gerektiğininin altını çizdi. Kocaman, “Av yasakları denizlerimizi ve balıklarımızı korumak adına alınan bir önlem. Bu dönemde kurallara uymak ve bu kuralları teşvik etmek hepimizin görevi. Şimdiye kadar hep denetimlerin yetersizliğinden yakındık ama balıkçımızın kural dışı avcılığın zararları konusunda bilinçlendirilmesini hep ihmal ettik. Bu konuda alınacak önemlerin en başında, su ürünleri fakültelerimizin desteğiyle  balıkçımıza mutlaka kural dışı avcılığın etkileri konusunda mesleki eğitim verilmesi geliyor. Balıkçılıkta da sadece kaptan veya gemi adamı ehliyeti yeterli olmamalı, denize verilen zararlar konusunda da sertifikalandırma yapılmalıdır. Bilhassa yeni yetişen genç nesilde bu çalışmaların faydalı olacağını düşünüyorum.”

    Kocaman: Markalı ürünleri tercih edin

    Öte yandan balık yasağı döneminde balık tüketiminin azaldığına dikkat çeken Kocaman, “Bu dönemlerde tezgahlarda satılan çözdürülmüş buzhane balığı yerine dondurulmuş markalı ürünlerin tüketilmesini doğru buluyoruz.  buzhanede dondurulmuş balık çözdürülüp tezgahlarda satılmamalı.zira ertesi güne kaldığında zehirlenmelere yol açabiliyor. Marketlerde satılan dondurulmuş balıklar ise özel işleme tesislerinde, besin değerini kaybetmeden ve hiç bir katkı maddesi eklenmeden 2-3 saat içerisinde dondurulup paketleniyor. Taze balıktan hiç bir farkı olmayan paketlenmiş ürün tarihi geçmediği sürece her mevsim gönül rahatlığı ile tüketilebiliyor.

    Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman,Büyük marketlerde satılan dondurulmuş balık markaları tedarik ettikleri balıkları, özel işleme tesislerinde besin değerini kaybetmesine izin vermeden ve hiç bir katkı maddesi eklemeden, kısa zamanda dondurup paketliyor. Belgeli üreticiler tarafından hijyenik tesislerde uluslararası standartlarda hazırlanmış balıklar, tazeliğini ve besin değerini kaybetmiyor. Dolayısıyla bu balıklar da taze balıklar gibi rahatlıkla tüketilebilir.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.