DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Orenko 2018’e 20 ülkeden 200 akademisyen katıldı

    Orenko 2018’e 20 ülkeden 200 akademisyen katıldı
    27.09.2018
    A+
    A-

    Türkiye’de orman ürünleri konusunun tamamını kapsayan ve uluslararası ilk kongre olan ‘’Uluslararası Orman Ürünleri Kongresi’’Peli ana sponsorluğunda Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti.

    26-29 Eylül 2018 tarihleri arasında Peli ana sponsorluğunda ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öncülüğünde Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongreye 20 ülkeden 200’e yakın akademisyen katıldı.

    Dünyada ve Türkiye’de sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı konferansta sektör profesyonelleri, akademisyenler sektöre dair görüşlerini, konuyla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini paylaştı.

    26 Eylül’de başlayan ‘’Uluslararası Orman Ürünleri Kongresi’’nin (ORENKO 2018) açılış konuşmasını firma adına Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Fabrika Müdürü Tuncer Üstündağ yaptı.

    SEKTÖRDE HEDEF İHRACATI BEŞ YILDA 3 KATINA ÇIKARMAK

    Orman ürünleri endüstrisinin ülkemiz adına önemine değinen Üstündağ ülkemizin cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşma hedefi konulduğunu söyledi. 2023 hedefinde orman ürünleri sektörüne düşen ihracat payının toplam 16 milyar dolar olduğunu belirten Üstündağ, şu anki ihracat rakamının yaklaşık 4 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Hedefe ulaşmak için çok fazla çalışılması gerektiğini ifade eden Üstündağ, bu rakamın üç kat artırılması gerektiğinin altını çizdi.

    ‘’ENDÜSTRİYEL ORMAN PLANTASYONLARI YAYGINLAŞTIRILMALI’’

    Orman varlığımızın ülke yüz ölçümünün %27’sini teşkil ettiğini belirten Üstündağ, ülke ormanlarının %50’sinin verimli, %50’sinin ise verimsiz orman niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi. Üstündağ konuşmasına ‘’Ülkemizin lif-yonga levha üretim miktarı yılda 12,2 milyon m3. Bunun için gerekli odun miktarı yaklaşık 16.000.000 m3’tür. Yaklaşık 6.000.000 m3 lif-yonga odun emvaline ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyacın %28’i yurt dışından temin edilmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması için firmaların endüstriyel orman plantasyonları kurarak bu plantasyonların işletilmesi gerekmektedir. Dünyada doğal ormanların dışında endüstriyel orman plantasyonlarından yaklaşık 1 milyar m3 odun temin edilerek endüstride kullanılmaktadır. Hızlı gelişen ağaç türleriyle endüstriyel orman plantasyonlarının yaygınlaştırılması geleceğe dönük en kalıcı çözüm olarak görülmektedir. Araştırmalar bu plantasyonlarda odun artımının doğal ormanlara göre 15-20 kat daha fazla ve daha kısa sürede elde edildiği göstermektedir’’ diyerek devam etti.

    ‘’TÜRK KALİTE İMAJI GÜÇLENDİRİLMELİ’’

    Bu çalışmaların üniversitelerle işbirliği içinde yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Üstündağ, orman endüstri mühendisliği bölümüne olan ilginin azaldığını, fakat sektörün büyüdüğünü ve endüstri mühendislerine ihtiyacın çoğaldığını söyledi. Sektörün daha da gelişmesi adına orman endüstri mühendislerine önemli görevlerin düştüğünü belirten Üstündağ ‘’Bu bölümün tanıtılması konusunda üniversitelerin önemli çalışmaları olduğunu ve bu konuda özel sektör olarak kendilerinin üzerlerine düşen görevleri yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca tasarımın, kalitenin, farklılaşmanın, markalaşmanın, güvenirliliğin ve büyümenin şirketlere artı değer kattığını belirten Tuncer Üstündağ ‘’Türk kalite imajının güçlendirilmesi için ciddi çalışmalar yapılmalıdır. İhracat artışı henüz üretim artışına göre oldukça yetersiz düzeydedir. İhracatın artırılmasına yönelik projeler geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir’’ dedi.

    Dünyanın dört bir yanından akademisyenlerin katıldığı ilk ve tek uluslararası platform olan ORENKO 2018 28 Eylül’de sona erecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.