Nihat Koçak: Yatırım ya da kullanım için ev satın almayı düşünenlere dikkat ve kontrol etmesi gerekenleri anlattı
Faiz İndirimi ile birlikte ev satışlarında artış yaşandığını belirten Beylikdüzü Emlak Genel Müdürü Nihat Koçak, yatırım ya da kullanım için ev satın almayı düşünenlerin dikkat ve kontrol etmesi gerekenleri anlattı…
Gayrimenkul yatırımı yapma kararı veren tüketicinin konut aramaya öncelikle yaşadığı semtten başladığını söyleyen Beylikdüzü Emlak Genel Müdürü Nihat Koçak, küçük yatırımcının genellikle taşınmazı 20 kilometre çapında bir alanda aradığına dikkat çekti.
İlk defa ev alanların yüzde 70’inin 33 yaş altı kişilerden oluştuğunu, satın alma süresinin 8 haftaya yayıldığını ve en çok aramanın internetten yapıldığını kaydeden Koçak, yapılan bir araştırmanın; tüketici tercihlerini ortaya koyduğunu söyledi. Koçak, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Satın alma eğiliminde olan potansiyel müşterinin % 50’sinden fazlasının hali hazırda taşınmazı aradıklarını görüyoruz. Alıcıların yüzde 34’ünün ilk defa ev aldığını, yüzde 66’sının ise ikinci ya da daha fazla sayıda mülk satın alma tecrübesinin bulunuyor. Ayrıca araştırmaya göre; satın alma işlemini gerçekleştirenlerin yüzde 40’ı internet, yüzde 33’ü danışman ve yüzde 5’i inşaat şirketi ve yüzde 1’i ise yazılı medya ilanı aracılığı ile evlerine sahip oluyorlar.
En çok evliler yatırım yapmak istiyor
Gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin % 66’sı evli. Alıcıların yüzde 50’si ihtiyaçlarına cevap verecek gayrimenkulü bulup bulamayacakları konusunda, yüzde 25’inin ise kredi, tapu gibi yasal işlemlerden tedirgin olduğunu belirtiyor. Alıcıların internet üzerinde yaptıkları araştırmalarında en çok dikkat ettikleri noktalar arasında; yüzde 80 oranla fotoğraf ve gayrimenkul detay bilgileri ve yüzde 40 oranla komşu demografisi…
Komşularının demografik yapısına büyük önem veren Türk halkının % 66’sı bu kritere uygun semtlerden, yüzde 50’si ise işyerine ulaşılabilme uygunluğuna göre ev arıyor.
Yüzde 30 oranında etki gösteren faktörlerden biri de bölgedeki okullar. Alıcıların toplu taşıma etkenine göre karar verme oranı ise yüzde 10 olarak belirtiliyor. Hızla yükselen gayrimenkul piyasası nedeniyle ev alacakların % 95’lik bölümü sabit faizli ev kredilerine yönelirken, ev satın almak isteyenlerin % 33’ü ev sahip olma arzusundan dolayı, yine yüzde 33’ü ise daha büyük bir eve sahip olmak istedikleri için satın alma davranışı gösteriyor.”
Ev alırken dikkat etmeniz gerekenler
1. Evinizin konumu çok önemlidir. Öncelikle işinize, çocuğunuzun okuluna yakın olup olmadığına dikkat edin. Arabanız yoksa ulaşım araçlarının bulunduğu mesafe de önemli olacaktır. Ev civarında önemli ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hastane, poliklinik, market, eczane gibi yerlerin varlığı da önem taşıyabilir.
2. Evin depreme uygun olup olmadığını öğrenin. Zemin etüt raporunu görmeyi talep edin.
3. Evin yapı ruhsatına ve yapı kullanma iznine sahip olup olmadığını sorun
4. Evin bulunduğu lokasyonun kentsel dönüşüm kapsamında olup olmaması büyük önem taşır. Evi aldıktan sonra yıkılma ihtimali ile karşılaşabilirsiniz, bu yüzden bu konuyu iyi araştırın.
5. Satın almaya karar verdiyseniz evin tapusunu görün ve tapu kaydını kontrol edin.
6. Almayı düşündüğünüz evin net ve brüt metrekarelerini tam olarak öğrenin. Kimi zaman brüt metrekare kafa karışıklığı oluşturabilmektedir.
7. Binanın yalıtımıyla ilgili bilgi edinin. Yalıtımlı binalarda daha az yakıt gideri ödendiğini unutmayın.
8. Sıfır bir ev alıyorsanız kat planlarını görün.
9. İkinci el bir ev alıyorsanız sahiplerinin size söylemeyeceği çeşitli sorunlar olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Evi göz alıcı bir şekilde inceleyin ve merak ettiğiniz her soruyu sorun.
10. Evin değerinden tam olarak emin olamıyorsanız araştırın ve gayrimenkul danışmanlarından yardım alın.
11. Gerekiyorsa bir ekspertiz ile görüşerek evin değerini tespit ettirin.
12. Evde problem bulunuyorsa buna göre bir indirim yaptırmayı talep edebilirsiniz.
13. Her belgeyi dikkatlice incelediğinizden ve hepsinin gerçek ve onaylı olduğuna emin olduktan sonra el sıkışın.
14. Son olarak, asla gözlerinizle görmeden bir ev satın almayın.