DOLAR 34,5401
EURO 35,9965
ALTIN 2992,543
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mutfak hijyeni için 8 öneri

    Mutfak hijyeni için 8 öneri
    07.04.2020
    A+
    A-
    Mikrobiyolog Maite Pelayo: “Sadece hijyenik davranışlarımız ve tutumlarımızla enfeksiyonların yayılmasını durdurabilir, kendimizi ve daha savunmasız kişileri koruyabiliriz” dedi.

    Mutfak, evde yoğun olarak kullandığımız bir yaşam merkezidir ve bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı önleyici tedbirlerin uygulanması gereken kilit bir alandır. Özellikle sağlık riski olan bu günlerde dışarda olduğu kadar evin içerisinde de kullandığımız alanların hijyenik olmasına özen göstermemiz gerekiyor.

    Her şeyden önce, virüsün yüzeylerde veya gıdalarda çoğalamayan ancak üzerinde kalabilen bir mikroorganizma olduğu unutulmamalıdır.

    Olası enfeksiyonlardan kaçınmak için Silestone Enstitüsü’nün Mikrobiyolog ve Teknik Sözcüsü Maite Pelayo, kendimizi mutfaktaki enfeksiyonlardan nasıl koruyacağımızı anlatıyor.

    Mutfak hijyeni için alabileceğimiz tedbirler şunlar:

    1. Elleri ılık sabunlu suyla yıkayın, 15 ila 20 saniye, parmaklar, ellerin ve bileklerin arkasını sertçe ovun. Ardından temiz bir bezle veya tek kullanımlık kağıt havluyla kurulayın.
    2. Tezgahları ve yüzeyleri sık sık ev temizleyicisiyle veya sabun ve suyla temizleyin, yalnızca bu amaç için tasarlanmış bir bulaşık süngeriyle ovun ve birkaç dakika beklemeye bırakın. Durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
    3. Kapı, dolap, buzdolabı kolu ve elektrik düğmeleri gibi ortak kullanılan alanları her zaman temiz tutun.
    4. Yiyecekleri 70º’nin üzerinde yüksek bir sıcaklıkta pişirin ve kirlenmesini önlemek için koruyun.
    5. Yiyecekler hemen tüketilmeyecekse, soğutun veya 65º’nin üzerinde sıcak bekletin. Mümkün olan en kısa sürede tüketin.
    6. Bulaşıkları ve mutfak aletlerini, tercihen bulaşık makinesinde, maksimum sıcaklıkta temizleyin.
    7. Mutfak havlularını sık sık değiştirin ve maksimum sıcaklıkta yıkayın. Bulaşık süngeri ve bezlerini beş dakika boyunca % 10 çamaşır suyu katılmış su ile ıslatın.
    8. Pişirme tamamlandığında, mutfağın ve zeminin genel temizliğini yapın ve tüm ortamı havalandırın.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.