Murat Kurum: Belediyeler önüne gelene ruhsat vermemeli
Emlak Konut GYO Murat Kurum, inşaat sektörüne kota getirilebileceğini, belediyeleri ise ruhsat verirken daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkul ve emlak sektörünü yakından ilgilendiren çarpıcı açıklamalarda bulundu. Firmalara ruhsat verilmesi konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kurum, üretim anlamında kota getirilebileceğini ifade etti.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sektörün Türkiye için büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Kurum ‘’2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11 büyüdük. Burada inşaat sektörünün ömeli katkı sağladığını çok iyi biliyoruz. Sektörün geçmiş yıllarda olduğu gibi ekonomiye katkısı çok büyük” ifadelerini kullandı.
Sektörle ilgili tartışmalar arttı
Konut üretim sayılarındanki inişli çıkışlı tabloya da değinen Kurum ‘’Ülkemizin genç nüfusu ve şehirleşmenin artması, evlenmeler, boşanmalar konut talebini doğuruyor. Bugünlerde arz fazlalığı ya da talep var mı, yok mu tartışmaları başladı. Sektörle alakalı bazı tartışmalar yaşanmaya başladı. Bir talebin olduğu kesin, talep var. Ancak 2017 yılında alınan ruhsat sayılarına bakıldığında 155 bin bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ruhsatı, 270 milyon metrekare ise alan ruhsatı alınmış. Bir önceki yılda bina sayısı 133 bin, daire sayısı ise 1 milyondu. Burada artış anlamında bir yanlışlık var, düzenleme yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Hızlı artışın sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Kurum, dikkat çeken önerilerde bulundu.
Belediyelere ruhsat uyarısı, sektöre kota önerisi
Belediyelerin ruhsat verirken daha dikkatli olması gerektiğini belirten Kurum ‘’İnşaat sektörüne kota getirebiliriz. Bu sefer doğruyla yanlışı, iyiyle kötüyü ayırt edemiyoruz. Bir bölgede kentsel dönüşüm süreci başlattık. O bölgede 30 ruhsat aynı anda verildiği zaman 30 bin bağımsız bölüm üretiliyor. Halbuki talep orada 15 bin. Bir yıl sonra talep aynı ama ruhsat sayısı artıyor. Bu da üretimin arttığı anlamına geliyor. Burada üreticiler fedakarlık yapmak zorunda kalıyor. Bu durum süreci olumsuz etkiliyor. Bu noktada bir düzenleme getirmemiz gerekiyor. Gayrimenkulle alakalı derneklerin birleşip tek ses olma çabası var. Belediyeler, ruhsat verirken bu sayıları ve adetleri göz ardı etmemeli. Önüne gelene ruhsat verilmemeli, yeterlilikler incelenmeli. Yeterliliği olmayan firmalara ruhsat verilmemeli” dedi.
Maliye Bakanlığı sektör için çalışıyor
Mevcuttaki durumun İstanbul’un her bölgesi için geçerli olmadığının altını çizen Murat Kurum ‘’Ataşehir’de daire yapın mutlaka satılır ama Bağdat Caddesi’nde sorunları konuşuyoruz. Yani talebin 10 bin olduğu yerde 20 bin konut üretirsek sıkıntı yaşarız. Emlak Konut özelinde bakıldığında geçtiğimiz yıl satış hedefini yakaladık. Bu duruma bir düzenleme yapılmazsa tüm sektör olumsuz etkilenir. Hükümet ve sektörün çalışmaları bu anlamda devam ediyor. Gayrimenkul sektörüne bulunduğu durum itibariyle belli düzenlemeler getirilmeli. Maliye Bakanlığı bu anlamda çalışıyor, sektörle de bir araya gelecek” ifadelerini kullandı.