Momondo en çok arzu edilen tatilleri belirledi
Seyahat sitesi momondo, 400 milyonu aşkın arama verisini ve 23 ülkede yaptığı kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını bir araya getirerek 2017’de nasıl tatil yapacağımızı belirledi. Sonuçlar, hem Türkiye’nin hem de diğer ülkelerin seyahat alışkanlıklarına dair dikkat çekici bilgiler içeriyor
Yaz tatili yaklaşıyor; dünya genelinde milyonlarca kişi keyifli bir seyahat için gün saymaya başladı. Peki tatil alışkanlıklarımız nasıl şekilleniyor, kim, nasıl tatil yapmak istiyor ve son trendler hangileri?
Seyahat sitesi momondo, bu sorulara yanıt bulabilmek için 400 milyonu aşkın aramaya dair verileri* değerlendirdi ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülkeden 23.149 kişinin katılımıyla dev bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.
EŞİM OLMADAN ASLA
momondo Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk elde edilen sonuçları şöyle değerlendirdi: ’En çok arzu edilen tatil’ teması çerçevesinde dünyanın dört bir yanındaki tatil tutkunlarına, tatil ve seyahat tercihlerine dair sorular yönelttik. Hedefimiz 2017’nin küresel ve yerel seyahat trendlerini belirlemekti. Bu kapsamda oldukça dikkat çekici sonuçlara ulaştık. Örneğin dünya genelinde katılımcıların yüzde 66’sı, eşleri ya da sevgilileriyle seyahat etmeyi, yüzde 43’ü ise tatile arkadaşlarıyla çıkmayı tercih ediyor. Bir başka dikkat çekici sonuçsa yüzde 57’mizin otellerde konaklamayı diğer seçeneklere tercih etmesi.”
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette tatilde sosyal medyadan da vazgeçmiyoruz. Dünya genelinde her dört kişiden biri, tatilde sosyal medya hesapları aracılığıyla fotoğraf paylaşıyor. Türkiye’deki oransa yüzde 64, yani dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Yine katılımcıların yüzde 35’i gönlündeki tatili yapabilmek alışveriş masraflarını kısıyor.
BİLETİ 69 GÜN ÖNCE ALIYORUZ
momondo verilerinin ortaya koyduğu bir başka bilgi ise, dünya genelinde turistlerin yola çıkış tarihinden ortalama 69 gün önce uçak bileti aldıkları. Başka bir deyişle bilet alırken en önemli faktörün fiyat olduğunu söyleyen turistler, biletlerini erkenden alarak tatilin maliyetini düşürmeye çalışıyor.
Otel rezervasyonu konusunda da benzer bir durum söz konusu. Seyahat tutkunlarının yüzde 55’i, rezervasyon yaparken önceliğinin fiyat olduğunu söylüyor. Yurt içi seyahatlerde otel seyahatten ortalama 22 gün önce, yurt dışı gezilerde ise ortalama 44 gün önce ayırtılıyor. Rezervasyon sırasında konuk yorumlarına da son derece önem veriliyor. Katılımcıların yüzde 33’ü otelin iyi yorumlar almış olmasını başlıca tercih sebebi olarak görürken, yüzde 42 otelin yıldız sayısına göre karar veriyor.
TÜRKİYE’YE DAİR DİKKAT ÇEKİCİ SONUÇLAR
Diğer yandan global istatistiklere ek olarak, momondo Türk vatandaşlarının seyahat tercihlerini de mercek altına aldı. Verilere göre egzotik destinasyonlara duyduğumuz ilgi her geçen gün artıyor. İklimi, gece hayatı, mutfağı ve uygun fiyatlarıyla Bangkok en çok uçuş araması yaptığımız destinasyonlar arasında yer alıyor. Ancak 2017 verileri, Filipinler’in başkenti Manila’nın da bir önceki yıla göre yüzde 103’lük artışla listede hızla yükseldiğini gösteriyor. Başka bir değişle Türk seyahat tutkunları arasında Manila’nın popülaritesi her geçen gün artıyor.
Türkiye ile ilgili dikkat çeken diğer sonuçlar şöyle:
– Türk turistlerin yüzde 78’i eşleri ya da sevgilileriyle birlikte seyahate çıkmayı tercih ediyor.
– Yüzde 66’mız tatildeyken bir otelde konaklamayı tercih ediyor.
– Türkiye’de her 100 tatil tutkunundan 48’i uçak bileti seçiminde bilet fiyatının önemli rol oynadığını söylüyor. Otel seçiminde fiyatın en önemli faktör olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 66.
– Türk turistlerin yüzde 48’i, kalacağı otelin kaç yıldızlı olduğuna çok önem verdiğini ve yıldız sayısının bir tercih sebebi olduğunu söylüyor.
– Türkler için ortalama tatil süresi 3 gün. Başka bir değişle kısa kaçamakları tercih ediyoruz.
– Yurt içinde seyahat ediyorsak otelimizi ortalama 13 gün önce, başka bir ülkeye gideceksek ortalama 26 gün önce ayırtıyoruz.
– Türk turistlerin yüzde 64’ü tatildeyken sosyal medya hesaplarını güncelliyor.
– Türk turistlerin yüzde 42’si tatile çıktığında daha iyi bir otelde konaklamak için yıl boyu para biriktirdiğini söylüyor. Yüzde 43’ümüz ise arzu ettiği tatile çıkabilmek için alışveriş harcamalarını azaltıyor.
* Bu bültende yer alan veriler, momondo üzerinden 1 Ocak 2016 – 5 Mart 2017 tarihleri arasında yapılan 400 milyonu aşkın aramaya ve firmanın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülkede yaptırdığı kamuoyu araştırmalarına dayanmaktadır. Bahsi geçen kamuoyu araştırmalarına, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 18-65 yaş arası 1007 kişi katılmıştır.