Mobilya sektörü yılsonu ihracat hedefini 3,5 milyar dolara yükseltti
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ihracat rakamlarını 2018’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,5 oranında yükselttiklerini söyledi. İlk çeyrek rakamlarından önce sektör olarak yılsonu hedeflerini 3 milyar dolar olarak belirlediklerini aktaran Güleç, “İlk çeyrek verileri gösteriyor ki, bu rakamları 3,5 milyar dolar seviyesine çıkartmak için şartlar elverişli konumda. Rakamlar, 2023 hedefleri açısından kritik öneme sahip. 2018 yılına ümitle bakmamızı sağlıyor” dedi.
2018’in ilk çeyreğinde yoğun olarak çalışarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracat rakamlarını yüzde 20 oranında artırdıklarını belirten İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, bu artışla ihracat rakamını 765,5 milyon dolar değerinde yükselttiklerini söyledi.
“Sektörümüz açısından ihracat, çarpan etkisi yaratan ve ‘olmazsa olmaz’ bir unsurdur”
Bu çalışmalara bakarak önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ihracatçı ülkesi içinde görmeyi umut ettiklerini aktaran Güleç, “Sektör olarak 2018’in ilk çeyreğinde önemli ölçüde ihracat gerçekleştirdik. Ve en çok ihracat yaptığımız pazarlar sırasıyla; Irak, Almanya, Fransa, S. Arabistan, ABD, B. Krallık, Libya, İsrail, Hollanda ve İspanya oldu. Geçtiğimiz yıla göre hedef pazarlarımızdan ABD’ye oldukça hızlı bir giriş yaptığımızı görmekteyiz. İhracat, sektörümüzün ‘küresel bir oyuncuya dönüşmesini’ ve daha rekabetçi olmasına katkı sağlamakta. Sektör olarak Ar-Ge ve tasarıma verdiğimiz önem her yıl artıyor. Biz biliyoruz ki pazarlama ve markalaşmaya yaptığımız yatırımlar ihracatımızı pozitif etkilemekte; bu da daha çok Ar-Ge, tasarım, üretim ve istihdama yönelmemizi doğurmaktadır. Dolayısıyla, sektörümüz açısından ihracat, çarpan etkisi yaratan ve ‘olmazsa olmaz’ bir unsurdur. Bize göre Türkiye mobilya sektörünün son 15 yıldaki büyümesinin ana motifi ‘ihracattır’” diye açıkladı.