DOLAR 34,8698
EURO 36,675
ALTIN 3024,2
BIST 10043,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mimar Craig Dykers, RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin konuğu oldu

    Mimar Craig Dykers, RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin konuğu oldu
    11.12.2024
    A+
    A-

    VitrA’nın RIBA işbirliğiyle düzenlediği konuşma dizisi kapsamında ünlü mimar Craig Dykers İstanbul’da ağırlandı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ve soru cevap bölümüyle birlikte 2 saatten fazla süren etkinliği, mimarlar ve mimarlık öğrencilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik bir izleyici kitlesi takip etti. Konuşmayı kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler, VitrA YouTube sayfasından etkinlik videosuna ulaşabilir.

    Mimarlık kültürünün gelişimine katkıda bulunma hedefiyle 2018 yılından bu yana RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü) işbirliğiyle Birleşik Krallık ve Türkiye’de mimar sohbetleri gerçekleştiren VitrA, entegre bir mimarlık, peyzaj mimarisi ve tasarım şirketi olan Snøhetta’nın Kurucu Ortağı Craig Dykers’ı 27 Kasım’da İstanbul’da ağırladı. Bugüne kadar 80 konuşmacının ağırlandığı RIBA+VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin ülkemizdeki 5. buluşmasına, mimarlar ve mimarlık öğrencilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik bir izleyici kitlesi katıldı ve 2 saatten fazla süren sunumu soluksuz izledi.

    Mimarlığın olumlu kentsel ve toplumsal değişimin katalizörü olarak keşfedilmesi amacıyla önde gelen tasarımcı ve mimarları ağırlayan RIBA+VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki etkinliğin açılışında, RIBA Kamu Programları Koordinatörü Kate Dooley ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Mimar İlişkileri Müdürü Merve Nur Saygı konuştu. Merve Nur Saygı şunları söyledi:

    “Türkiye’de doğan VitrA markası, bugün ürünleriyle 75’ten fazla ülkeye ulaşıyor. Ülkemizin seramik mirasını ve banyo kültürünü, tasarım ve inovasyon gücümüzle harmanladığımız 66 yıllık önemli bir deneyime sahibiz. Üretici kimliğimizle banyoda yepyeni ürünler tasarlarken, bir yandan da mimarlık ekosisteminin gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, kimi zaman bugün olduğu gibi, değerli projelerin ortağı oluyoruz. Kimi zaman da kendi projelerimizi tasarlayarak mimarlık kültürünü destekliyoruz. Yalnız Türkiye’de değil, aktif olarak yer aldığımız pazarlarda da sektör profesyonelleriyle diyalog kurmamızı sağlayan çalışmaları önemsiyoruz.”

    “Teknoloji bizi değil, biz teknolojiyi yönetmeliyiz”

    Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ve Kraliyet Sanat Topluluğu (RSA) Üyesi Craig Dykers, “Living Buildings, Thoughtful Landscapes (Yaşayan Binalar, Özenle Tasarlanmış Peyzajlar)” başlıklı konuşmasına, “Mimar olmaktan gurur duyuyorum. Biz mimarların yaptıklarıyla gurur duyuyorum. Daha iyi bir dünya için çok güzel işler yapıyoruz” diye başladı.

    Mimarların fikirler ürettiğini, bunu yaparken de insanları, hayvanları ve bitkileri bir arada gözetmesi gerektiğini anlatan Craig Dykers, “Projeler için fikir oluşturma aşamasında ekip olarak birbirimize sorular soruyoruz. İyi cevapların, iyi sorulardan çıkacağına inanıyoruz. İyi sorular, etrafımızdakileri anlamamızı sağlar” ifadelerini kullandı.

    Craig Dykers, sunumunun sonunda yapay zekanın mimarlığı nasıl etkileyeceğine dair soruya ise şöyle cevap verdi: “Diğer tüm araçlar gibi, yapay zeka da bir araç. Mimarlığı düşünelim. Araç olarak önce kurşun kalemimiz, dolma kalemimiz ve çizim kalemimiz vardı. Sonra projelerimizi bilgisayarda çizmeye başladık. Şimdi de yapay zeka var. Evet yapay zeka çok yararlı bir araç ancak yaşamımızı teknolojinin yönetmesine izin vermemeliyiz. Teknolojiyi biz yönetmeliyiz. Yapay zekadan yararlanmak istiyorsak, en iyi cevabı alacağımız doğru soruyu sormayı bilmeliyiz.”

    Ziyaretçi sayısı 2 binden 30 bine çıktı

    Snøhetta’nın mimarlık ve peyzajın insan, bitki ve hayvanlarla uyumunu ve tasarımın çevremizdeki dünyayla ilişkimizi nasıl güçlendirdiğini ortaya koyan projelerini paylaşan Craig Dykers, ilk olarak Texas’taki Blanton Sanat Müzesi’ni anlattı. 19. yüzyılda inşa edilen üniversite kampüsü içerisindeki müzenin, kamusal alanda yapılan düzenlemelerle, ziyaretçi sayısını nasıl 2 binden 30 bine çıkardığını anlattı. Kanada’da metro hattının üstüne inşa edilen kütüphane, San Francisco’daki Modern Sanatlar Müzesi’nin ek binası, Manhattan’da Madison Bulvarı’ndaki kullanılmayan kamusal alanın halka açık bir bahçeye dönüştürülmesi de Craig Dykers’ın sunumunda yer alan projeler arasındaydı.

    Meksika ve ABD sınırındaki çocuk müzelerinin mimari aracılığıyla birbirine bağlanması, dış cephesi Japon kağıt katlama sanatı origamiden esinlenilen Toronto’daki Metropolitan University, yerel halkın sahiplendiği New York’taki Queen’s Library de Craig Dykers’ın İstanbul’daki sunumuna konu oldu. Ünlü mimar son olarak, 26. Amerikan Başkanı Theodore Roosevelt için tasarlanan ve inşası devam eden “Başkanlık Kütüphanesi” hakkında bilgiler paylaştı.

    İstanbul’daki 5. buluşma

    2018’den bu yana düzenlenen RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri kapsamında İstanbul’daki etkinliklerde 18 Nisan 2019’da Studio Libeskind’den Daniel Libeskind, 3 Mart 2020’de UN Studio’dan Ben van Berkel, 26 Şubat 2021’de Heneghan Peng Architects’den Róisín Heneghan ve Shih-Fu Peng, 1 Temmuz 2021’de SOM’dan Kent Jackson ağırlandı. Pandemi dönemi ikisi online gerçekleştirilen etkinliklerin İstanbul’daki 5. konuğu ise Snohetta Kurucu Ortağı Craig Dykers oldu.

    Craig Dykers Hakkında

    Mimar, AIA Üyesi, RIBA Uluslararası Üyesi, RSA Üyesi Craig Dykers, 1989 yılında sağlık, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilirliğin yanı sıra, toplulukları güçlendirmeye odaklanan entegre bir mimarlık, peyzaj mimarisi ve tasarım şirketi olan Snøhetta’nın kurucu ortakları arasında yer aldı. Merkezi Amerika’nın New York ve Norveç’in Oslo kentinde yer alan şirketin, dünya çapında beş ayrı ofisi daha bulunuyor.

    Craig Dykers, Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi, Norveç’teki Oslo Operası, San Francisco Modern Sanat Müzesi, yeni Joslyn Sanat Müzesi ve Calgary Merkez Kütüphanesi gibi birçok önemli projeyi yönetti. Devam eden projeleri arasında Theodore Roosevelt Başkanlık Kütüphanesi, Ford Motor Şirketi Tasarım Kampüsü, Meksika’daki Doğa Bilimleri Müzesi gibi birçok ulusal ve uluslararası proje bulunuyor.

    Snøhetta, İskenderiye Kütüphanesi için Ağa Han Mimarlık Ödülü, Oslo Operası için Mies van der Rohe Ödülü ve 2020 Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Ödülü dahil olmak üzere, birçok ödüle layık görüldü. Wall Street Journal ve Fast Company tarafından dünyanın en yenilikçi ilk 10 şirketi arasında gösterilen Snøhetta, süreç boyunca, insanlar ve mekanlarla samimi bir ilişki kurarak ilham kaynağı olma yönündeki derin ilgisini korudu.

    Craig Dykers, Avrupa, Asya ve Amerika’da dersler verdi ve birçok sanatçıyla işbirliği yaptı. Farklı perspektifler aracılığıyla tasarımın olumlu etkisine odaklanmaya devam etti. Oslo’da 16 yıl yaşadıktan sonra, 2005 yılından bu yana Brooklyn’de ikamet ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.