Milli enerji ve maden politikası EIF’te şekillenecek
Türkiye’nin en önemli kalkınma unsurlarından enerji sektörünün temel taşı olan Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) Limak ana sponsorluğunda 10. yılında enerji sektörünün karar alıcıları, uzmanları, özel sektör temsilcilerinin yanı sıra sektöründe uzman 250’ye yakın firmayı aynı platformda buluşturacak. Global Enerji Derneği tarafından 9 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş uluslararası katılımlı kongre ve fuarı bu yıl 8-10 Kasım tarihleri arasında ATO Congresium’da ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor…
Geçtiğimiz senelerde 22.000 profesyonel ziyaretçi, CEO, STK temsilcileri, kurum ve kuruluşun ziyaret ettiği ve 15 ülkeden Bakan ve Bakan Yardımcılarının iştirak ettiği fuar bu sene de enerji alanındaki atılımları belirleyecek. Her yıl Dünya’da ve Türkiye’de enerjinin geleceği, yenilenebilir enerji türlerinin önemi ve kullanımı, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının durumu başta olmak üzere önemli birçok konu hakkında konuşmaların yapıldığı ve bilgi verildiği fuara bu yıl da ilgi büyük. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteği ile yapılan kongre enerji sektörünün gündemini oluşturacak.
“EIF 2017’NİN 10. YIL ONURSAL BAŞKANLIĞINI TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ ÜSTLENİYOR”
Türkiye ihracatının özel sektör kanadının en üst örgütü olan, ihracatçıları yurt içi ve yurt dışında temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi EIF 2017’de Onursal Başkan olarak yer alacak. İhracat hedef ve politikalarının belirlenerek, ihracat hedefine ulaşılması yönünde çalışmalar yapan TİM, kongrenin görünürlüğünü etkin kılacak. Bakanlık tarafından yapılan enerjide yerli kaynaklara yönelimin artacağı ve 10 yıl sonra “enerjinin üçte ikisinin” yerli kaynakla üretileceği açıklamaları ile gündeme gelen enerji ihracatı bu yıl 10. kez gerçekleşecek olan EİF’te konuşulacak ana başlıklardan bir tanesi.
“YEKA İLE 270 MİLYON DOLARLIK BÜYÜK TASARRUF”
Enerji sektörünün nabzını tutan ve dünyadaki en başarılı uygulamalar arasında yer alan YEKA ihalelerinin sonuçlanması üzerine Türkiye’nin en büyük enerji santralinin kurulumuna hazırlanılıyor. Yenilenebilir enerji kapasitesinin toplam kapasitedeki payının hızla artacağı YEKA ihalelerinde yüzde 65 yerli, yüzde 35 yabancı şartı aranıyor. İhalelerde yerli kömüre teşvik, dışa bağımlılığı azaltma, Tuz Gölü doğalgaz deposu, güneş ve rüzgâr enerjisindeki model değişiklikleri ön planda. İlk defa Türkiye’de 5 bölgeye rüzgâr türbini fabrikasının kurulumu ile yüzde 65’i yerli üretim olarak başlanan proje ilerleyen yıllarda tamamen yerli üretime geçecek.
“ENERJİDE ÜRETİM ARTACAK İHRACAT GELİŞECEK”
Türkiye’nin enerji piyasasını değerlendirmek üzere bir araya gelecek olan sektörün karar alıcıları, uzmanları, özel sektör temsilcileri son zamanlarda gündemde olan Milli Enerji ve Maden Politikasının yanı sıra petrol ve gaz üzerine geliştirilen uluslararası projeleri inceleyecek.
Milli Enerji ve Maden Politikasının beraberinde gelecek millileşme ile Türkiye, sanayi sektörü üretimleri ile ihtiyacı karşılayacak ve hatta ihraç edebilecek düzeye gelecek. Ülkemizin enerji yatırımları ile sanayi sektöründe ekipmanlarını kendi üretebilecek noktaya gelebilmesi için teşviklerin yapılması oldukça önemli. Gerek iş dünyası gerek ar- ge çalışmaları ile ülkemizin bu yönde büyük atılım yapacağı bir dönem başlayacak.