Meyve suyunun çocukların fizyolojik gelişimine etkisi büyük
İngiltere’de yer alan Swansea Üniversitesi’nden Profesör David Benton’un çalışmaları, annenin hamilelik dönemindeki tüketiminden başlayarak, çocuklarda belirli yaşlarda meyve suyu tüketiminin olumlu etkilerine işaret ediyor.
Yüzde 100 meyve sularında, meyvenin kendisinden gelen doğal şeker, zaman zaman spekülatif yaklaşımlara yol açabiliyor. Ancak, Swansea Üniversitesi öğretim üyesi Profesör David Benton’un detaylı araştırması, bu spekülasyonlara neden olan ezberleri bozar nitelikte. Araştırma sonuçları, gıdanın tek bir bileşene indirgenemeyeceği yönündeki bilimsel görüşle örtüşüyor.
İngiltere’de, 1991 ve 1992 yıllarında 14 bin hamile kadını kapsayacak şekilde başlatılan ve sonraki dönemde çocuk ve ebeveynlerin sağlık ve gelişimini takip eden bir araştırmanın detaylı analizi, meyve suyu eşittir şeker ezberine karşı veriye dayalı bilimsel kanıtlar ortaya koyuyor.
Araştırma, hamilelik döneminde yüzde 100 meyve suyu tüketiminin, çocukların daha ince ve daha uzun bir beden yapısına, daha düşük beden kitle endeksine sahip olmaları arasındaki ilişkiye işaret ediyor.
Çocuklar 13 yaşına geldiğinde yapılan ölçümler, yüzde 100 meyve suyu tüketen çocukların, farklı türde içecek tüketenlere oranla, daha fazla meyve ve sebze yemeye eğilimli olduğunu gösteriyor. Bu sayede bu çocuklarda C vitamini, karoten, tiamin (B1 vitamini), folat, potasyum, demir ve lif alımı diğerlerine oranla daha fazla gerçekleşiyor.
Yüzde 100 meyve suyu tüketimi, 6 yaşındaki çocuklarda, özellikle de kız çocuklarında, boy artışının yanı sıra, kilo ve beden kitle endeksine artışla ilişkilendirilse de, 13 yaşından itibaren durum tersine dönüyor ve yüzde 100 meyve suyu tüketiminin kızlarda daha düşük beden kitle endeksiyle ilişkisi belirginleşiyor.
Öte yandan ölçümler, yüzde 100 meyve suyu içen çocuklarda insülin reaksiyonu ve açlık kan şekeri değerlerinin, içmeyenlere oranla daha iyi olduğunu da gösteriyor.