Mesleki Yeterlilik usta eğitimleri tüm hızıyla sürüyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kararı ile inşaat sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan ustalar Ocak 2017 itibariyle şantiyelerdegörev alamıyor. Ustalara getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile iş sağlığı, güvenliği ve iş kalitesinin artması amaçlanıyor.
İzocam, sektöre katkıda bulunmak, yalıtım mesleğinde çalışanların niteliğini yükseltmek ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla 13 yıldır MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi eğitimleri veriyor. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile eğitim veren İzocam, işinin ehli ustalar yetiştiriyor. İzocam, uygulama alanlarında birçok tehlikeli durumla karşı karşıya kalabilen inşaat sektörü çalışanlarının yeni teknolojilere uygun eğitim alması gerekliliğini savunuyor. 2017 yılı eğitimlerine başlayan İzocam Şubat ayında da sektöre ışık tutmaya devam ediyor.
Bugüne kadar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı toplam 1921 ustaya sertifika veren İzocam’ın Şubat ayı eğitimleri 07 Şubat’ta Alçı Levha Uygulayıcısı ile başladı. 10 Şubat’a kadar sürecek eğitimde ustalar iç yalıtım konusunda bilgi ve becerisini artıracak. Isı Yalıtımcısı eğitimleri ise 14-17 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Eğitimler konusunda uzman mimar, mühendis ve teknikerler tarafından veriliyor
Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatına uygun verile Isı Yalıtımcısı Mesleki Yeterlilik usta eğitimleri; Isı Yalıtımında İş Organizasyonu, İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel, Döşeme ve Tavanlarda Isı Yalıtımı, Duvarlarda Isı Yalıtımı (Sıvalı Dış Cephe Yalıtım Sistemleri-Mantolama ve Dış duvar içten yalıtım sistemleri) ve Çatılarda Isı Yalıtım uygulamaları alt birimlerinden oluşuyor.
Eğitimler konusunda uzman mimar, mühendis ve tekniker kadrosundan oluşan eğitim ekibi ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen konusunda uzman öğretim görevlilerinin gözetiminde gerçekleştiriliyor. Teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan eğitimler, Türkiye Yol-İş İntes Eğitim Şantiyesi Sincan-Ankara’da İzocam tarafından veriliyor. Sektördeki doğru bilinen yanlışlar konusunda bilinçlendirilen ustalara, aldıkları projeyi okuyup, metrajlandırıp malzeme analizi çıkartmaları konularında da eğitim veriliyor.
Sınavı geçen ustalar belge almaya hak kazanıyor
Eğitimlerin ardından belgelendirme için MYK tarafından onaylı ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş, tamamen bağımsız Belgelendirme Merkezleri tarafından teorik ve ağırlıklı uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan ölçme ve değerlendirme sınavı ile ustaların yetkinlikleri değerlendiriliyor. Mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olan ustalar belge almaya hak kazanıyor.
Ulusal Meslek Standartları çerçevesinde Usta Yetki Belgesi yerine geçecek olan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi eğitiminden faydalanmak isteyenler başvurularını İzocam’a yapabiliyor. Ustalar, ücretsiz sunulan eğitimlere katılmak için nüfus cüzdanı fotokopisi, diploma fotokopisi, bağlı bulunan firma tarafında çalışma belgesi ve 2 adet vesikalık resimlerini sınavdan 10 gün önce İzocam’a ulaştırmaları gerekiyor.
Bakanlıktan Mesleki Yeterlilik Belgesi için firmalara teşvik…
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunan ustalara istihdam sağlayan firmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teşviklerinden yararlanabiliyor. MYK belgeli ustaların 48 aya kadar prim payları SGK tarafından karşılanıyor.