DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mesafeli sözleşmelerle 4.1 milyar TL’lik tasarruf sağlanabilir

    Mesafeli sözleşmelerle 4.1 milyar TL’lik tasarruf sağlanabilir

    Sosyal mesafenin öneminin vurgulandığı şu günlerde birçok ürün ve hizmet online kanallardan alınıyor. Elektrik sektöründe de ıslak imzalı sözleşmelerin kaldırılıp mesafeli sözleşmelerin kullanılması hem tedarikçiler hem de tüketiciler için pek çok avantaj sağlıyor. EPDK’nın kararlarına göre tedarikçi değiştirmek isteyen elektrik kullanıcıları bu işlemleri tamamen online olarak yapabiliyor. Bir sözleşmenin ıslak imzalı olarak alınmasının maliyeti 164 TL’ye kadar çıkıyor. Bu sürecin mesafeli kanallarla yapılması ise işlem kolaylığının yanı sıra bu maliyeti ortadan kaldırarak sadece evrak tarafındaki tasarrufla toplamda 4.1 milyar TL’lik potansiyel bir ek kazanç ortaya çıkarıyor.

    Türkiye’de çoğu sektörde, özellikle de e-ticaret alanında çok uzun zamandır tüketicilerle mesafeli sözleşme yapılıyor. Bunların arasında cep telefonu operatörleri, bankalar ve sigorta şirketleri de bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yaptığı yönetmelik değişimiyle elektrik piyasasında da uzun zamandır mesafeli sözleşme yapılıyor. EnCazip de bu konuda yaptığı çalışmalarla sektöre öncülük ediyor. Elektrik sektöründe mesafeli sözleşmelerin kullanılmasıyla tedarikçi değişiklikleri çok daha kolay ve erişilebilir hale geldi, bu doğrultuda elektrik tedarikçileri de altyapılarını güncelleme sürecine girdi. Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip’in aktardığı bilgilere göre sektörün önündeki en büyük engel, ıslak imzalı sözleşmeler olarak öne çıkıyor. Özellikle sosyal mesafeyi korumanın öneminin arttığı, her türlü hizmetin online kanallarda verildiği ve e-ticarete olan talebin arttığı şu dönemde mesafeli sözleşmelerin de önemi artıyor.

    Evrak yükü kalkınca tasarruf 164 TL artıyor

    Daha önce sadece ıslak imzalarla yapılabilen tedarikçi değişimi için, 2018 yılının Kasım ayında EPDK tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile sözleşmelerin ıslak imzalı olarak alınma zorunluluğu ortadan kalktı ve EPDK’nın izniyle elektrik piyasası mesafeli sözleşmelere, dolayısı ile e-ticarete açılmış oldu. Mesafeli sözleşmelerin tedarikçilere de sunduğu pek çok avantaj bulunuyor. 7/24 işlem olanağı sunan sistem sayesinde evrak toplama, gönderme ve kargolama ile uzayan süreç 5 dakikadan kısa sürüyor. Bununla birlikte tedarikçi şirketlerin operasyonel süreçleri çok kolaylaşıyor. Klasik usülde yaklaşık 40 sayfa sözleşme imzalatmak zorunda olan tedarikçiler, mesafeli sözleşmelerle zamandan da kazanıyor. Evrak yükünün kalkması tedarikçi şirketler için sözleşme başına 164 TL maliyet düşüşü anlamına geliyor ve bunun önemli bir kısmı tüketicilere tasarruf olarak yansıyor.

    Elektrik sektöründe 4,1 milyar TL ek kazanç

    Sözleşmelerin ıslak imza sürecinin uzun sürmesi ve evrak bürokrasisi, tüketicilerin elektrik tedarikçisi değiştirme işleminden vazgeçmesine ve potansiyel tasarrufları kaybetmesine neden oluyor. Süreç sırasında ortaya çıkan maliyetlerin de doğrudan ya da dolaylı olarak tüketiciye yansıtılması tüketicilerin tasarruf oranını aşağı çekiyor. Bir sözleşmenin ıslak imzalı olarak alınmasının maliyeti 164 TL’ye kadar çıkıyor. Bu sürecin evraksız olarak mesafeli kanallarla yapılması ise bu maliyeti ortadan kaldırarak sadece evrak tarafındaki tasarrufla toplamda 4.1 milyar TL’lik potansiyel bir ek kazanç ortaya çıkarıyor. Ayrıca bu, tüketicilerin 3 faturaya kadar tasarruf etmeleri anlamına geliyor.

    “Online’a geçiş kaçınılmaz, EPDK da bunu onaylıyor”

    En Cazip kurucusu Çağada Kırım, “Türkiye’deki tedarikçi değişikliklerine baktığımızda; ayda yaklaşık 100 bin adet sözleşme yapıldığını görüyoruz. Sürecin online kanallara dönmesinin büyük bir işlem kolaylığı sağlayacak olması sebebiyle işlemler hızlanacak ve bunun direkt etkisi ile işlem adeti kendiliğinden yüzde 300 artacak. EPDK’nın da onayladığı şekilde sürecin tam anlamıyla uzaktan yapılması günümüz koşullarında kaçınılmaz, zira elektrik tedarikçileri satışlarını yüz yüze yapmaktaydı, ancak Corona sebebiyle insanlar değil satış görüşmesi yapmak, kargodan bile evrak almamaya başladı. Dolayısıyla tedarikçi değiştirme adetleri sıfıra yaklaştı, bu yüzden tedarikçiler de mesafeli sözleşmelere ve online kanallara yönelmeye başladı. Ayrıca EPDK da tedarikçilere yaptığı uyarılarda özellikle risk grubunda bulunan tüketicilerin işlemlerinin evden çıkmadan yapılabilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini iletti. Bununla birlikte zaten biz, yani online kanallar şu an en güvenli ve hızlı mecralarız. Biz de global tecrübelerimizle ve teknolojik altyapımızla, bu konuda tüm elektrik tedarikçilerinin yanındayız ve desteğe hazırız” diyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.