Mert Fırat: “İklim ve küresel ısınma çok şeyi değiştiriyor”
“Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temalı Kartepe Zirvesi’nin 3. Günü’nde “Afetlere Gönüllü Katılım” konusu ele alındı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AKUT Başkanı Recep Şalcı ve sevilen oyuncu Mert Fırat’ın katılımı ile gerçekleşen panelde afet öncesi hazırlıklar ve gönüllülük konusu ele alındı.
“GELECEK YARDIMIN YÖNETİMİ ÖNEMLİ”
Kartepe Zirvesi’nin 3. gününde, Moderatör Faik Uyanık önderliğinde gerçekleşen panelde, afetlerde dayanıklılık, risk, afet sonrası gönüllülük katılımı gibi konular ele alındı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Ne kadar iyi planınız olursa olsun afet olduğunda o şehirde yaşayan insanlar kendi yardımlarına koşamıyorlar. Afet anında size kim yardıma gelecek, nereye gidecek planlanmalı. Bu, iyi yönetmeniz gereken önemli bir mesele. Nerede ne yapmak gerektiğini bilmezsek gönüllü olmak da yeterli olmuyor” diye belirtti.
GÖNÜLLÜ OLMAK ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL
AKUT Başkanı Recep Şalcı paneldeki konuşmasında şunları kaydetti: “Gönüllülük önemli ama yeterli değil, bunun için disiplin ve koordinasyon eğitimi çok önemli. Biz 2000 kişilik bir grubuz, sayımız az ama koordineliyiz. Tüm afetlere hazırlıklı olmalıyız. Hazır olmayınca asıl afet olur. AKUT olarak amacımız can kurtarmak. Burada eğitim ve donanım olması önemli. Orman yangınlarında bazı gönüllüler yarardan çok zarar verdi. Gönüllü olmak güzel ama disiplinli, sorumlu ve organize olmak gerekiyor.”
“İNSANDAN KAYNAKLI ISINMA KENDİ BAŞINA BİR AFET”
Sevilen oyuncu Mert Fırat panelde şunları dile getirdi: “İnsandan kaynaklı ısınma kendi başına bir afet. İklim ve küresel ısınma çok şeyi değiştiriyor. Çinli bir tekstil işçisiyle derdimiz aynı. Hepimiz aynı pandemiye maruz kaldık. Su kaynakları doğru yönetemiyoruz ama bir yandan da ısınmaya dayalı buharlaşmayla yok olan su sorunumuz var. İklimin tutunması toprağın verimliliğini etkiliyor. Artık belediyelerin 10 yıllık iklim eylem planları var, gelişmiş teknoloji ile takip edip ve öngörü veriyor. Buraya yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Çözüm konusunda ise insanlarda bu farkındalığı yaratmak önemli. Eğitimler ile geleceği planlamalıyız.”
FIRAT: “30 İLDE PAZAR YERİ KURDUK”
12 yaşından bu yana sivil toplum çalışmalarında yer aldığını belirten İhtiyaç Haritası kurucusu Mert Fırat, panelde projeden de bahsederek şunları kaydetti: “2015 yılında proje olarak başladı. İhtiyaç listesi diye çıktı sonra harita temelli ihtiyacın giderilmesinin önemli olduğunu gördük. 44 üniversitede örgütlüyüz, 10 bin üyemiz var. İlk Elazığ depreminde yola çıktık. İhtiyaç haritasıyla mevcut 30 ilde pazar yeri kurduk. Nerden, ne, alabiliriz diye düşündük ve planladık” dedi.
STK’LARIN DESTEKLENMESİ ÖNEMLİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın paneldeki konuşmasında STK’ların desteklenmesinin önemine değinerek şöyle konuştu: “Muhtarlar ile gönüllü ekipler oluşturduk. Gönüllülük faaliyeti lego yapma bezer. Gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaşması için STK’ların desteklenmesi, projelerin geliştirilmesi önemli. Bugünden ne yapmak gerektiğini planlayarak öncesini ve sonrasını belirlemeliyiz. Kartepe Zirvesi’nde bu organizasyonlarla bunları konuşmak gurur verici.”
Büyükakın, gençlerin ve kadınların faaliyetlerde bulunmasının öneminin de altını çizdi ve “Dünyayı değiştirmek istiyorsak kalkıp bir adım atmamız gerekiyor” cümlesi ile sözlerini tamamladı.
Program sonunda Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı panele katılan sunuculara plaketlerini takdim etti.