Mekanik Bakım ile aracınızın ömrünü uzatın!
Aracınızın markası ya da modeli ne olursa olsun mutlaka bakıma ihtiyacı var. Sağlığımıza nasıl dikkat ediyor, rutin kontrollerimizi yaptırıyorsak aracımızın da periyodik bakım işlemlerini aksatmamamız gerekli. Peki, periyodik bakım yaptırılmazsa ne olur? AUTO KING Satış ve Pazarlama Direktörü Erkan Kıraç, aracın ve aracın mekanik parçalarının belli bir ömrü olduğunu bu süre dolduğunda yeni bir parça ile değişim yapılması gerektiğini söyledi.
Aracın motor ömrünün uzatılması açısından sağlanabilecek periyodik işlem için aracın standartlarında belirtmiş olan periyotlarda filtre gurubunun değişmesi gerekiyor. Gerekli parçaların değişmemesi durumunda da araç motorunun hareketli parçaları birbirine bağlantılı şekilde çalıştığı için metal parçalar üzerinde aşınmalar oluşuyor. Bu aşınmalar da bütün parçaların arızasına ve motor ömrünün kısalmasına sebep oluyor. Bu noktada devreye giren Auto King, doğru zamanda doğru müdahale ile aracın gerçek ihtiyaçlarını belirleyip güvenilir işçilik ile otomobillerin mekanik işlemlerini yaparak sorunsuz sürüşün yolunu aralıyor.
“Yılı dolmuş olan bakımın km süresi beklemeksizin bakımının yapılması gerekiyor”
Aracın motor ömrünün uzatılması açısından sağlanabilecek periyodik işlem için aracın standartlarında belirtmiş olan periyotlarda filtre gurubunun değişmesi gerektiğini belirten Kıraç, gerekli parçaların değişmemesi durumunda araç motorunun hareketli parçalarının birbirine bağlantılı şekilde çalıştığı için metal parçalar üzerinde aşınmalar oluştuğunu söyledi. Kıraç, “Oluşan bu aşınmalar da bütün parçaların arızasına ve motor ömrünü kısaltmaya sebep olur. Bu durum da yolda kalmaya ve/veya kazaya sebebiyet riskini arttırır. Örneğin; balatalar aşınır ve değişmez ise frenin tutmama durumu söz konusudur. Araç üreticilerinin tavsiye etmiş olduğu belirli bakım aralıkları, 10.000 km veya 1 yıldır. Hangisi önce dolar ise bakımın yapılması gerekir. Öte yandan yılı dolmuş olan bakımın km süresi beklemeksizin bakımının yapılması gerekmektedir. Bu noktada Auto King olarak kaliteli ürün ve kaliteli iş ortaklarımızla doğru zamanda doğru müdahale ile aracın gerçek ihtiyaçlarını belirleyip güvenilir işçilik ile aracınızın mekanik işlemlerini yapıyoruz. Çözüm önerisi olarak müşteriye alternatif marka ürünler sunuyoruz. Ayrıca yapılan işçilikte ve kullanılan yedek parça ile ilgili garanti vermekteyiz. Servislerimizde diğer servislerden çok daha uygun fiyata hizmet veriyoruz” dedi.
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?; Periyodik bakım aracın önemli parçalarının doğru çalışmasını sağlayan bileşenlerin kontrolü, gerekli olan ayarların yapılması ve olası problemler çıkarabilecek bölüm ve parçaların kontrol edilmesini kapsayan bir bakım sürecidir. Periyodik bakımda aşağıdaki parçalar mutlaka kontrol edilir.
Motor Yağı Değişimi: Motorun ısısının düzenlenmesini ve mekanik parçaların sürtünmeden kaynaklı aşınmalarını elimine eden motor yağı, periyodik bakım sırasında mutlaka değiştirilir ve yenilenir.
Yağ Filtresi Değişimi: Motor içerisinde devir daim yapan yağın temiz olması çok önemlidir. Bu nedenle de yağ çıkışında bulunan motor yapı filtresi periyodik bakımlarda kontrol edilir ve değiştirilir.
Hava Filtresi Değişimi: Motorun yanma odasına giren havanın filtrelendiği hava filtresinin de kontrolü ve değiştirilmesi önemli. Bu nedenle de yanma odasına en ufak bir parçacığın dahi girmemesi için periyodik bakımlarda hava filtresi mutlaka değiştiriliyor.
Polen Filtresi Değişimi: Klima sisteminin doğru ve temiz çalışmasını, havalandırmanın sağlığa uygun şekilde yapılabilmesini sağlayan polen filtresi değişimi de periyodik bakımlarda yapılan değişiklik ve kontrollerden biri.
Yakıt Filtresi Değişimi: Aracınıza en iyi, en pahalı yakıtı da koysanız yakıt içerisinde istenmeyen maddeler olduğu sürece iyi verim alamaz, araç ve insan sağlığından söz edemeyiz. Bu nedenle yakıt içerisindeki kir ve parçacıkları temizlemek amacıyla kullanılan yakıt filtresi, periyodik bakımlarda kontrol edilerek değiştirilen parçalardandır.
Lastik Bakımı: Balans ve ön düzen ayarı ile birlikte basınç, nitrojen dolumu, lastik aşınmasını içeren lastik bakımı da periyodik bakım çerçevesinde yer alıyor. Sorunlu ya da sorun çıkaracak lasikler veya ayarlar bakım sırasında düzeltilerek daha sağlıklı bir sürüş için hazırlanıyor.
Akü Bakımı: Aracın çalışması için marş motoruna akım gönderen akü de periyodik bakımda kontrol edilir. Bağlantı kabloları, akünün elektrolit seviyeleri, akü voltajı ve kutup başı temizliği bu bakım sırasında mutlaka uzman servis tarafından yapılır.
Ateşleme Bujisi Kontrolü: Bujiler de periyodik olarak kontrol edilmesi gereken araç içi mekanizmalardan biridir. Aracın doğru çalışabilmesi için gerekli olan bu bileşenler de periyodik bakımlarda kontrol edilir ve gerektiği durumlarda değiştirilir.
Fren Sistemi Kontrolü: Fren balataları, fren merkezi, fren hidroliği, fren bağlantı hortumları gibi bileşenler de periyodik bakım kontrolleri içerisinde yer alıyor.
Far ve Aydınlatma Kontrolleri: Önemi tartışılmaz derece büyük olan far ve aydınlatma sistemleri de periyodik bakım dahilinde kontrol ediliyor. Gerekli düzeltme ver düzenlemeler mutlaka yapılıyor.
Egzoz Sistemi Kontrolü: Bağlantı hattında herhangi bir paslanma ya da kaçağın olmaması, egzoz açısından önemli olduğundan dolayı periyodik bakımlar dahiline giren kontrollerden biri de egzoz sitemi kontrolüdür.
Süspansiyon Sistemi Kontrolü: Amortisör, rot başı ve rotillerin de periyodik bakımlarda kontrol edilmesi bir gereklilik. Aşınan ya da işlevini yerine getiremeyen parça ve kısımlar bu bakım sırasında mutlaka değiştiriliyor.