Mayıs ayı AVM Ciro Endeksi yüzde 13.9 arttı
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre metrekare verimliliği 2018 Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 13,9 artarak, enflasyonun yüzde 2,2 üzerinde yer aldı ve 246 puana ulaştı.
AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Mayıs 2018’de İstanbul’da 1108 TL, Anadolu’da 827 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Mayıs 2018’de 939 TL olarak gerçekleşti.
Mayıs’ta da Metrekare Verimliliğinde En Yüksek Artış Teknoloji Kategorisinde…
Mayıs ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji ve hipermarket kategorisinde yaşandı. Verilere göre teknoloji kategorisinde kurda yaşanan değişikliklerden, hipermarket kategorisinde ise Ramazan ayının etkisi ile metrekare verimliliği artışı yaşandığı gözlemleniyor.
Enflasyondan arındırılmadan, geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki teknoloji kategorisi metrekare verimliliği yüzde 34,1 hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 26,9 diğer* alanlar kategorisi metrekare verimliliği yüzde 15,9 artış gösterdi. Giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 11,3, yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 8,7 ve ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 1,7 ile artış yaşandı.
Enflasyon göz önüne alındığında ise geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında giyim, yiyecek içecek ve ayakkabı kategorilerinde metrekare verimliliklerinde düşüş gözlemleniyor.
Ziyaret Sayısı Endeksi
Mayıs 2018 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 3’lük bir azalış yaşandığı gözlemleniyor.
AVM Endeksi Mayıs 2018 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “AVM cirolarının geçtiğimiz Mayıs ayına göre %13,9 artmasının yanı sıra enflasyonun %2,2 üzerinde seyretmesi perakendecilerimiz için önemli ve sevindirivi bir detay… Kategoriler bazında ise Nisan ayındakine çok benzer bir tablo gözlemliyoruz. Ramazan ayına denk gelen Mayıs süresince hipermarket kategorisinde kayda değer artış var. Teknoloji kategorisi de metrekare verimliliği açısından yükselişini sürdürüyor. Giyim, ayakkabı ve yiyecek kategori ciroları ise enflasyonun oranının bir miktar altında yükseliş gösterdi. Bu durum, giyim ve ayakkabıda yeni sezon olması dolayısıyla ziyaretçilerin fiyatlara daha temkinli yaklaştığını ve alışveriş yoğunluğunu azalttığını gösteriyor. Yaz sezonunun indirime girmesiyle birlikte bu kategorilerde halihazırda yükselişte olan ciro endeksinin enflasyonun üzerinde bir artış oluşturabileceğini söylemek mümkün” açıklamalarında bulundu.