Levent Pelesen: Estetik ve ekonomik kaygılar, yangın güvenliğinin önüne geçmemeli
Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, Trabzon’daki üniversite binasında meydana gelen yangın ile ilgili açıklama yaptı. İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Son dönemde meydana gelen ve dış cephelerde yayılan yangınlarda hatalı malzeme seçimleri önemli rol oynuyor” dedi.
Yakın dönemde rezidans, hastane, konutlarda yaşanan ve son olarak 12 Mart 2019 tarihinde Trabzon’da bir üniversitede çıkan yangının ardından, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) tarafından bir açıklama yapıldı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, “Son zamanlarda ticari yapılar başta olmak üzere tercih edilen en yaygın uygulamalardan biri de giydirme cephe uygulamalarıdır. Bu detaylarda genellikle binaya estetik görüntü veren dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye asılıyor. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma boşluğunun, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına sebebiyet verebildiği biliniyor. Dolayısıyla bu detaylarda yanıcı ürünlerin kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.
Giydirme cephelerde hiçbir malzemenin yanmaması gerekir
Son zamanlarda bazı yangınların kamuoyunun gündeminde olduğunu belirten Levent Pelesen, cephelerde çok hızlı yayıldığı ifade edilen tüm yangınları incelediğimizde bu binalarda bu baca etkisine sebebiyet veren giydirme cephe detaylarının kullanıldığını görüyoruz. Çok çeşitli estetik çözümler sunulabilen giydirme cephe detayları giderek yaygınlaşıyor. Ülkemizdeki mevzuat, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiğini ifade ediyor. Ancak bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçeler ile havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yanıcı malzemeler tercih edilerek estetik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçtği uygulamalar sürdükçe bu tür yangınlar ile karşılaşılması olasılığı hep olacaktır” dedi.