DOLAR 35,7335
EURO 37,3017
ALTIN 3175,034
BIST 10121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Levent Gökçe: Hava kirliliğinin azalmasında binalarda ısı yalıtımının önemli etkisi var

    Levent Gökçe: Hava kirliliğinin azalmasında binalarda ısı yalıtımının önemli etkisi var

    ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla bir açıklama yapan İZODER Başkanı Levent Gökçe, “Çevresel sorunlarla mücadelede en etkin uygulamalardan biri binalarda enerji verimliliğini, yani ısı yalıtımı uygulamalarını artırmaktır. İstanbul’da son 5 yılda hava kirliliğinin azaldığının tespit edildiği araştırma sonuçları da, binalarda ısı yalıtımının önemini ortaya çıkardı” dedi. 

    Türkiye’deki binaların tümünün, daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuşması gerektiğini belirten Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, “2019 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda, nüfusun yüzde 39,3’ünün konutunda yalıtımdan dolayı ısınma sorunu yaşadığı, yüzde 26,1’inin de trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştığı ortaya çıktı. Binalarımızı ısı yalıtımlı hale getirerek kışın ısıtma, yazın ise soğutma için harcanan enerji tüketimini düşürebilir, böylece atmosfere yayılan sera gazı salımını da azaltmış oluruz.  Fosil yakıt tüketiminin azalmasını sağlayan standart ısı yalıtımı uygulamaları, çevresel sorunlar ile mücadelede en etkin uygulamalardan biridir” diye konuştu.

    Isı yalıtımlı binaların sayısını artırarak, küresel ısınmaya karşı mücadeleye de katkı sağlamamanın mümkün olduğunu vurgulayan Levent Gökçe şunları söyledi: “Günümüzde ne kadar az fosil yakıt tüketirsek o seviyede karbon salımını azaltır, hava kirliliği ve küresel ısınmaya karşı daha etkin rol alabiliriz. Nitekim İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde, İstanbul’da son yıldaki hava kirliliği oranı üzerine yapılan araştırmanın sonuçları da ısı yalıtımının önemini ortaya çıkardı. İstanbul’da son yılda hava kirliliğinin yüzde 21 azaldığının tespit edildiği araştırmada; İstanbul’da ‘doğal gaz kullanımının artması’, ‘sanayi tesislerinde yapılan iyileştirme çalışmaları’, ‘konutlarda ısı yalıtımının yapılması’, ‘çevreye daha az zarar veren araçların oranının arttığı’ ve tüm bu faktörlerin hava kirliliğinin azaltılmasına olumlu yönde etki ettiği vurgulandı.”

    Binalarımız çevre dostu olmalı

    Türkiye’de bir metrekarelik bir alanın ısıtılması için harcanan yıllık enerji miktarının gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Levent Gökçe, “Oysa gerek enerji verimliliği gerekse küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili hedeflere ulaşmamız için daha kalın yalıtım malzemesi kullanarak verimlilik sağlamalıyız. Gelişmiş ülkelerde tanımlanmış U değerleri (ısıl geçirgenlik değeri) ile ülkemizde tavsiye edilen U değerlerini mukayese ettiğimizde, ülke olarak U değerlerimizin iyileştirilmesi gerekliliğini açıkça görüyoruz. Türkiye’deki binaların tümünün, daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuşması öncelikli hedefimiz olmalı” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.