İstanbul °C
Kuveyt Türk ‘Kuşların Şarkısı’nı Brüksel Çizgi Roman Festivali’nde dünyaya tanıttı
Kuveyt Türk, geçen yıl sanatseverlerle buluşturduğu Mantıku’t-Tayr – Kuşların Şarkısı minyatür sergisiyle ve bu sergiden esinlenilerek hazırlanan Kuşların Şarkısı isimli çocuk öykü kitabıyla 9. Brüksel Çizgi Roman Festivali’ne katıldı.
Kültürel mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına öncü çalışmalar gerçekleştiren Kuveyt Türk, Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ile birlikte dünyaca ünlü Tenten, Red Kit, Şirinler gibi karakterlerin ortaya çıktığı Brüksel Çizgi Roman Festivali’ne iştirak etti.
Kuveyt Türk ve KAGEM, her yıl yaklaşık 250’den fazla çizgi roman sanatçısının ağırlandığı ve yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği festivale, Brüksel Yunus Emre Enstitüsü tarafından davet edildi. Geçen yıl İstanbul’da sanatseverlerle buluşturduğu Mantıku’t-Tayr – Kuşların Şarkısı minyatür sergisiyle ve bu sergiden esinlenilerek hazırlanan Kuşlar Şarkısı isimli çocuk öykü kitabıyla festivale katılan Kuveyt Türk ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Brüksel Çizgi Roman Festivali’ne Kuveyt Türk Kurumsal İletişim Müdürü Emre Memiş, Mantıku’t-Tayr minyatür sergisi için ekibiyle birlikte iki yıl süren titiz bir çalışma gerçekleştiren sanatçı Özcan Özcan, minyatür sanatçıları Arzu Akbulut ve İsmet Gömeç ile Türkiye Diyanet Vakfı KAGEM İstanbul Şube Koordinatörü ve aynı zamanda Kuşların Şarkısı isimli çocuk öykü kitabının yazarı Ayşenur Kapusuz katıldı. Üç gün sürecek olan festivalde Özcan Özcan ve Arzu Akbulut, Minyatür Sanatı Giriş workshop’u düzenledi. Özcan Özcan ekibiyle birlikte Kuşların Şarkısı kitabının imzalarken, Arzu Akbulut ise 2018 Kültürel Miras Yılına ithafen Türk minyatür sanatı üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
2018’in Avrupa Kültürel Miras Yılı ilan edilmesiyle birlikte festivale, geleneksel çizgileri günümüze taşıyan pek çok sanatçı davet edildi. Uluslararası pavilyondaki EUNIC (Avrupa Birliği Kültür Enstitüsüleri) standında Türkiye’nin yanı sıra Bask Bölgesi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz ve Romanya’yı temsilen sanatçılar yer aldı.
Kuşların Simurg’a yolculuğu sergiye ve kitaba dönüştü
İranlı sufi şair Ferîdüddîn-i Attâr tarafından kaleme alınan Mantıku’t-Tayr (Kuşların Diliyle veya Kuş Dili), tasavvuf edebiyatının başlıca eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. 4 bin 724 beyitten oluşan mesnevi tarzında yazılmış eserde, padişahı bulmak için çıkacakları yolculukta Süleyman Peygamber’in sırdaşı Hüdhüd kuşunu kendilerine rehber olarak seçen kuşların serüveni anlatılır. Hüdhüd, kuşları Kaf Dağı’nın arkasında yaşayan padişahları Sîmurg’a götürecektir. Seyahatin zahmetli ve tehlikeli olduğunu anlayan kuşlar, farklı konularda hüdhüde sorular sorarak mazeret beyan etmeye ve onu yola çıkmaktan vazgeçirmeye çalışır. Hüdhüd ise ibretlik hikâyeler ve kıssalar anlatarak kuşları ikna etmeyi deneyecektir.
Kuveyt Türk bu eserden yola çıkarak, geçen yıl Mantıku’t Tayr / Kuşların Şarkısı isimli minyatür sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Minyatür sanatçısı Özcan Özcan ve ekibinin iki yıllık atölye çalışmasının ürünü olan sergide, her biri bir insan tiplemesini yansıtan 30 kuşla, ilahi vuslatı simgeleyen Simurg ve insan nefsinin aşması gereken yedi mertebe anlatılıyor. Yazar Ayşenur Kapusuz ise bu sergide yer alan nadide eserlerle harmanlanarak Kuşların Şarkısı isimli çocuk öykü kitabını kaleme aldı.
YORUMLAR