DOLAR 34,1591
EURO 37,2195
ALTIN 2953,258
BIST 9024,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konutder Başkanı Ramadan Kumova: “Yatırımcı fırsatı görüp harekete geçti, konut satışları son 21 ayın zirvesini gördü”

    Konutder Başkanı Ramadan Kumova: “Yatırımcı fırsatı görüp harekete geçti, konut satışları son 21 ayın zirvesini gördü”
    17.10.2024
    A+
    A-

    Konutder Başkanı Ramadan Kumova, bugün TÜİK tarafından açıklanan Eylül 2024 Konut Satış İstatistikleri ile birlikte dün TCMB’nin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi.

    Konut satışlarında son iki ayda gerçekleşen yükseliş eğiliminin Eylül rakamlarıyla da devam ettiğine dikkat çeken Kumova, Türkiye genelinde Eylül ayında konut satışları 140.919 adet ile son 21 ayın zirvesini gördü. Ağustos ayına göre %5,0 artış olurken, geçen sene Eylül ayına göre %37,3 artış gerçekleşti. İstanbul’da ise geçen aya göre %9,5 artış olurken geçen senenin Eylül ayına göre %39,8 artış gerçekleşti.

    Türkiye genelinde ipotekli satışlar ise artışa devam ediyor. Eylül ayında sene ortalamasının %54 üzerinde 15.825 adet satış gerçekleşti, bu da son 13 ayın en iyi rakamları. İstanbul’da ise ipotekli satışlar önceki aya göre %18,9 artış gösterdi. Kredili satışlarda bankaların daha iyimser yaklaşımı ile ipotekli satışların artışının sürmesini öngörmekteyiz ancak yüksek faiz ortamına rağmen bu hızlı artışın sürdürülebilir olabilmesi için faiz ortamının da yumuşaması gerekiyor.

    1.El satışlarda ipotek kullanımı geçen senenin Eylül ayına göre Türkiye genelinde %87 artarken İstanbul’da %157,8 artış gerçekleşti. Konut üreticileri için bu artışın devam etmesi olumlu etki yaratacaktır.

    Yabancıya satışta ise 2 yıldır devam eden düşüş Eylül ayında da devam etti. Geçen senenin Eylül ayına göre Türkiye genelinde %31 azalma olurken İstanbul’da %19,9 azalış gerçekleşti.

    Diğer yandan TCMB, Eylül ayı konut fiyat endeksine göre aylık artış oranı %1.0 ile son ayların en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte yıllık artış oranı nominal %27.4, reel ise eksi %14.7 oldu. İller bazında İstanbul’da yıllık artış oranı %23.4, Ankara’da %30.4, İzmir’de ise %23.1 oldu.

    Reel olarak baktığımızda bu artış oranları ile fiyatlar sene başından bu yana enflasyonun gerisinde kalmaya devam ediyor.

    Son üç ayda hızlı artan konut satışları ve fiyatların enflasyonun gerisinde kalmasını bir arada değerlendirecek olursak; insanlar konutta ciddi bir alım fırsatı görüp hareket geçti ve tasarruflarını konuttan yana kullanmaya başladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.