KONTRA Aydınlatma Koleksiyonu ile Zamanda Yolculuk
Karşıtlıkların denge ve uyum oluşturduğuna inanan ve birbirinin tekrarı olan fabrikasyon işlere muhalif duruşuyla iç mekanlar için farklı ürün tasarımlarına imza atan KONTRA, yeni aydınlatma koleksiyonunu kullanıcıyla buluşturuyor. KONTRA’nın özgün tasarım vizyonunu yansıtan koleksiyon, 8-12 Eylül tarihleri arasında Paris’teki Maison&Objet Fuarı’nda sergilenecek.
Çağdaş iç mimari proje ve uygulamalarının yanı sıra bütüncül bir yaklaşımla mekanın ihtiyaçlarına özel çözümler getiren ürünler de tasarlayan İç Mimar Gülşah Cantaş yönetimindeki KONTRA, yeni aydınlatma koleksiyonunda klasik formları modern bir anlayışla geçmişten günümüze aktarırken, zaman zaman Doğu mitolojisine ve İstanbul’un kültürel imgelerine de sıra dışı göndermeler yapıyor.
KONTRA’nın aydınlatma koleksiyonunda yer alan Lampadarius, Look-up, Servant, Cone, Drop, Clarify, Orna, Robot ve Lale ürünlerinden her biri geçmişten taşıdıkları izleri günümüzün malzeme çeşitliliği, detay anlayışı ve üretim teknikleriyle buluşturuyor.
Bağımsız bir aydınlatma elemanı olarak lambader, 17. yüzyıl Fransa’sında aydınlatmada çığır açan bir devrim niteliğindeyken, günümüz yaşam alanlarının vazgeçilmez bir parçası… KONTRA’nın tasarım anlayışı ile günümüze uyarlanan Lampadarius ise pirinç, krom, bakır ve elektrostatik kaplama ve deri başlık seçenekleriyle kullanışlılığın ve stilin mükemmel uyumunu yansıtıyor.
Bakır gövdesiyle duvar aydınlatmasının yeni bir yorumu olarak tasarlanan Look-up, pirinç ve krom alternatifleriyle farklı tarzlardaki iç mekan dekorasyonlarına hitap ediyor. Sade ve zarif duruşuyla Look-up farklılığını çizgisel formunda belli ediyor.
Elektrostatik boyalı siyah metal gövde ve dairesel formdaki masif ceviz rafların birleşimden doğan Servant, ayarlanabilir başlığıyla aydınlatmada pratiklik ve esneklik sağlıyor. Tasarıma adını veren bu fonksiyon ile Servant, en etkili ve bütünleyici görünüme lounge koltuklarla beraber kullanıldığında kavuşuyor.
Aydınlatma tasarımını geometriyle bütünleştiren ve konik formuyla iç mekanlarda dinamik bir etki yaratan Cone, Kontra’nın bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki başka bir daireye birleştiren aydınlatması. Masa üzeri ve zeminden olmak üzere iki farklı boyutu olan ürünün üretiminde, pirinç, krom, kırmızı altın veya elektrostatik kaplama tercih edilebilecek farklı malzeme varyasyonları…
Masif ahşap gövdesi ve pirinç bileşenleriyle, meşe ve ceviz alternatiflerinin de bulunduğu doğal ve estetik görünümün sade bir yorumu olan Drop, ince strüktürü ve minimalist tasarımıyla bulunduğu mekanda odak noktası haline gelen bir sarkıt aydınlatma.
Fütüristik bir tasarıma sahip Robot ise gövdeyi çevreleyen mekanizmada bulunan on altı ampulle yüksek enerji ve dinamik bir görüntü yaratırken, hareketli mekanizması sayesinde kullanıcıya tasarımı biçimlendirme imkanı tanıyor.
İstanbul ile özdeşleşerek şehrin simgesi haline gelen lale figürünün iç içe geçen tellerle yeniden yorumlandığı Lale abajur, Doğu mitolojisindeki çiy damlasına düşen yıldırımın yarattığı lale hikayesinden esinlenerek tasarlanmış. Ürünün metal gövdesi ışıkla buluştuğunda tıpkı çiy damlasına düşen o yıldırım gibi ışık demetlerini duvarlara ve mobilyalara aksettiriyor…
Masif meşe başlığı, pirinç bağlantı bileşenleri ve elektrostatik kaplama gövdesiyle masa aydınlatması Clarify ise vintage ruhun yalın tasarımla buluşması… Tanıdık olanın farklı bir yorumu olarak karşımıza çıkan Clarify, kullanıldığı her mekanı sıcak bir atmosfere büründürüyor.
Klasik üslubun minimalist çizgiler ile modernize edildiği Orna ile iç mekanlara karakteristik bir stil hakim… Geleneksel aydınlatma tasarımının pirinç, krom, rose gold veya tercihe göre elektrostatik kaplama seçenekleriyle farklılaştırılarak iç mekanlara sunulduğu Orna, KONTRA’nın özgün tasarım anlayışının eşsiz bir örneği…