DOLAR 34,5332
EURO 36,1615
ALTIN 2965,75
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kontakt lens kullananların yüzde 80’i risk altında

    Kontakt lens kullananların yüzde 80’i risk altında
    01.10.2018
    A+
    A-

    Birçok tedavide önemli bir çözüm sunan kontakt lenslerde doğru lens seçimi kadar doğru lens kullanımının da önemini vurgulayan Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay, “Hastanın göz yapısına uygun kontakt lens seçiminin yanı sıra lens kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat etmek de büyük önem taşıyor. Kontak lens kullanımında gerekli önlemler alınmadığı taktirde meydana gelebilecek enfeksiyonlar körlüğe varan sonuçları ortaya çıkarabiliyor” diyor.

    Dünyadaki milyonlarca insan, görme bozukluklarının düzeltilmesinde, göz renginin değiştirilmesinde ya da kornea hastalıklarının tedavisinde kontakt lens kullanımından yararlanmaktadır. Ancak seçim ve kullanımda yapılan hatalar sebebiyle, kontakt lens kullananların %80’inin enfeksiyon riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Doç. Dr. Levent Akçay, “Öncellikle hastanın muayenesinin detaylı şekilde yapılması gerekmektedir. Muayenede kullanılacak lens tipi, derecesi, taban eğrisi ve çapı belirlenerek lensin göze uyumu maksimum duruma getirilmelidir. Muayenelerin dikkatli gerçekleştirilmemesi tercih edilen lensin çok sıkı ya da gevşek olmasına neden olabilmektedir. Ancak sadece bu adımları takip etmek de sağlıklı bir kontakt lens kullanımı için yeterli olmayacaktır. Lens kullanımında bir diğer önemli başlık ise hijyenik ve doğru lens kullanımıdır. Özellikle kontakt lenslerin temizlenmesi, durulanması, dezenfekte edilmesi, takıp ve çıkarılması esnasında birçok enfeksiyon riskinin oluşumuna davetiye çıkarmaktadır” dedi.

    3 adımda doğru lens kullanımı

    Lenslerin satın alınma sürecinden kullanımına kadar özellikle 3 adıma dikkat edilmesi ve 6 ayda bir periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Akçay, “İlk adımda, kullanılacak lensin uygunluğu için göz muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Deneme lensi kullanmadan ve hekim kontrolü olmadan satın alınan kontakt lenslerin göz yüzeyinde sorun çıkarma ihtimali çok daha yüksektir. İkinci adımda ise kontakt lensin kullanımında özellikle el, yüz, kirpik temizliğine çok dikkat edilmelidir. Lens takmadan ve çıkarmadan önce eller en az 1 dakika süreyle yıkanmalıdır. Son adımda ise doğru lens kullanımını sağlamak ve şikayetleri minimuma indirmek için nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda enfeksiyon geçinceye kadar lens takılmamalıdır.” dedi.

    En büyük tehlike ‘Akantomoeba Keratiti’

    Kontakt lens kullanımında hijyene dikkat edilmemesi durumunda meydana gelebilecek en tehlikeli hastalığın akantemoeba keratiti olduğunu söyleyen Doç. Dr. Levent Akçay, “Akantemoebakerattiti, genellikle sıcak su havuzlarında, küvetlerde, kontakt lens sıvılarında ortaya çıkan amip enfeksiyonudur. Hastalık çok nadir görülmekle birlikte uzun süre kontrol altına alınmadığı taktirde korneada ülserasyon, görme kaybı hatta körlük ve enükleasyon ile sonlanabilen sonuçlara neden olmaktadır. Hastalığın en önemli belirtileri ise gözde ağrı, kızarıklık, akıntı, batma, görme netliğinin bozulması ve ışığa karşı hassasiyettir. Akantemoeba keratiti hastalığının tanısı oldukça zor koyulmaktadır bu nedenle hastalığın tedavisinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.