Köfte harçlarına dikkat
Neden “Tuzsuz Anne Köftesi Harcı” Kullanmalısınız?
Türk insanın en sevdiği yemeklerden biri olan, onlarca çeşidiyle gönlümüzü çelen köftenin en önemli malzemeleri iyi bir kıyma ve iyi bir harç. Makarna, Lütfen! sahibi ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu iyi bir köfte yapmak için gereken malzemeleri ve neden piyasada satılan harç malzemelerine fazla güvenmememiz gerektiğini anlattı.
Piyasada satılan köfte harçlarının çoğunluğunun sadece baharat karışımlarından oluştuğunu söyleyen Bayburtluoğlu; “Galeta ununun köfte harcında kullanıyorsanız bu galeta unundan da emin olmalısınız.Genellikle satılmayan ekmeklerin galeta ununa çevrildiğini, fırınlarda kurutulduğunu ama genellikle fazlasıyla kızartıldığını, bazen de yandığını unutmayın.” dedi.
Yanmış Nişastalı Gıdalarda Kanser Riski
“Köfte harcımıza kattığımız, bazen başka tariflerde de kullandığımız galeta unu yanarsa kanserojen bir madde olan akrilamidin yüksek miktarlarda ortaya çıkması söz konusu olabilir.” diyen Bayburtluoğlu şöyle konuştu;
“Bu riski almaya değmez. Bu yüzden kendi ekmeğinizden yanmayacak şekilde kurutarak galeta unu yapabileceğiniz gibi Makarna, Lütfen!’in Kırklareli’ndeki üretim tesislerinde ekşi mayalı ekmekleri kurutarak, tuzsuz olarak yaptığımız bu köfte harcı böylelikle hem bir yaşından büyük bebekler, hem de çocuklar ve büyükler için uygun” dedi.
Makarna, Lütfen!’in en çok satan ürünlerinden biri olan “Tuzsuz Anne Köftesi Harcı”, kasaptan alınan kıyma ve yumurta ile direkt karıştırarak kullanılabiliyor; soğan, ekmek gerektirmiyor.
Hiçbir katkı maddesi içermeyen Makarna, Lütfen! köfte harcında gıda güvenliği ve kalite açısından en iyi baharatlar, biraz soğan, havuç, pırasa ve maydanoz bulunuyor. İçinde besin değerini artırmak için %5 oranında buğday ruşeymi de bulunuyor.
Mutlu Chef Evrim Onay’dan Köfteli Mercimekli Tam Buğday Mantı Tarifi
Malzemeler
Mantı için;
- 1 paket Yeşil Mercimekli Tam Buğday Mantı (300 gr.) veya Yeşil Mercimekli Mantı
- 375 ml. sıcak su (1,5 bardak)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
Sosu İçin;
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 bardak Domates püresi veya rendesi
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 bardak su
Köftesi İçin;
- 1/2 kg. dana kıyma
- 1/2 paket köfte harcı
- 1 yumurta
- 1/2 çay bardağı su
Süslemek için;
- süzme yoğurt
- sarımsak (isteğe bağlı)
- kuru nane
- pul biber
Yapılışı
Köfte için kıymayı, köfte harcı, yumurta ve suyla iyice yoğurun ve minik köfteler yapın. Köfteleri yağsız tavada iyice kızarana kadar pişirin.
Bir pilav tenceresine tereyağını koyun, eriyince mantıları ekleyin ve biraz karıştırarak yağın eşit olarak mantılarla buluşmasını sağlayın. Kaynamış suyu dökün ve kapağını kapatarak pişirin. Mantılar suyunu tamamen çektikten sonra üzerine biraz sıvıyağ gezdirin ve fazla karıştırmadan demlemeye bırakın.
Diğer yanda küçük bir tencereye (tercihen sos tenceresi) sıvıyağı koyun. Üzerine salçayı ekleyin. Suyu ve domates püresini de ekleyerek biraz kaynatın. Son olarak yoğurdu tercihinize göre sarımsaklı veya sade olarak hazırlayın.
Servis yaparken; mantıları tabağa koyun, yoğurdu gezdirin, üzerine pişirdiğiniz köftelerden ekleyin ve domates sosu, kuru nane ve pul biber ile süsleyin.