DOLAR 34,5364
EURO 36,0084
ALTIN 2994,344
BIST 9542,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kısa süreli oturma kira sözleşmeleri hakkında bilinmesi gerekenler

    Kısa süreli oturma kira sözleşmeleri hakkında bilinmesi gerekenler
    22.11.2024
    A+
    A-

    Son dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Yeni çözüm olarak görülen kısa süreli oturma kira sözleşmelerini değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu sözleşmelerin mülk sahibinin haklı gerekçesi yok ise bir geçerliliği bulunmadığını açıkladı.

    Ev sahipleri artık kiralarını artırmak yerine evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya verme yolunu seçiyor. Ancak bu durum, kiracıları daha da zorlayıcı hale getiriyor. Bu durumu değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla 1 yıldan ya da 1 yıldan kısa süreli yapılması kısa süreli olarak yapılması da mümkündür. Kısa süreli kira sözleşmeleri, sözleşmenin yenilenmesi konusunda ise birtakım karışıklıklara neden olmaktadır. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. (Türk Borçlar Kanunu 347’inci madde). Kira sözleşmesi ister 1 aylık ister 6 aylık ya da 5 yıllık yapılmış olsun belirli süreli sözleşmedir. Böyle bir durumda kira sözleşmesinin süresi bitse dahi kiracı sözleşmeyi devam ettirmek istediği takdirde; sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacaktır. Kiraya veren, on yıllık uzama süresi dolmadıkça süreye dayanarak sözleşmeyi feshedemez.” dedi.

    Geçici Kullanıma Özgülenmiş Taşınmazlarda 6 Aydan Kısa Süreli Kiralamaların durumuyla ilgili de bilgiler veren Şimşek, “Yazlık, otel odası, motel, pansiyon ve bunlara benzer yerler geçici kullanıma özgülenmiş taşınmaz sayılacaktır. Bu taşınmazların 6 ay ve daha kısa süreli kiralanmalarında “Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmeleri”ne ilişkin hükümler uygulanmaz. Kira hukukunun genel hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Bu nedenle geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay veya daha kısa süreli kiralanmalarında; sözleşme 1 yıl süreyle yenilenmez. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Genel fesih hakkı kullanılarak dava açılması mümkündür.

    1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ne Olur?

    1 yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

    Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarmak İstiyorsa Ne Yapmalıdır?

    1 yıllık kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi, ancak Kanun’un kendisine sağladığı temel tahliye nedenlerinin birinin varlığı halinde hukuki süreci başlatarak kiracısının tahliyesi için dava açabilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

    Sözleşmenin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmiyor

    Özetlemek gerekirse; Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla yapılan 1 yıl ya da 1 yıldan kısa süreli kira sözleşmeleri kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

    Kiralayanın, genel fesih hakkını kullanarak dava açması mümkün

    Yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir. Ancak; geçici kullanıma özgülenmiş yazlık, otel odası, motel, pansiyon ve bunlara benzer yerlerin altı ay veya daha kısa süreli kiralanmalarında; sözleşme 1 yıl süreyle yenilenmez. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Kiralayanın, genel fesih hakkını kullanarak dava açması mümkündür.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.