DOLAR 34,3514
EURO 36,3625
ALTIN 2829,624
BIST 9398,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kış geliyor: Evinizi ısıtmanın sürdürülebilir yolları

    Kış geliyor: Evinizi ısıtmanın sürdürülebilir yolları

     

    Kış ayları yaklaştıkça, doğalgaz faturalarını ve karbon ayak izini düşürmek, pratik önlemlerle sürdürülebilir çözümler geliştirmek mümkün. Alarko Carrier Isıtma Ürün Yöneticisi Başak Dere, evlerde enerjiyi verimli kullanarak çevreye duyarlı bir ısınma sağlamanın yöntemlerini özetledi. 

    Yeryüzünün kaynakları sonsuz değil, bu kaynaklara sınırlı erişimin yaşanacağı bir gelecek öngörülüyor. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, kaynakların doğru kullanımı, daha sürdürülebilir çözümler geliştirmek konusunda bireylere ve kurumlara önemli sorumluluklar yüklüyor. Sürdürülebilir bir dünya için uzun zamandır etkili çalışmalara imza atan Alarko Carrier, havalar soğumaya başlarken evlerde alınacak pratik önlemlerle enerji sarfiyatını azaltmaya davet ediyor. Alarko Carrier Isıtma Ürün Yöneticisi Başak Dere’nin yapılması kolay, çevre dostu ve ekonomik çözüm önerileri şöyle:

    İklimlendirilecek hedef yaşam alanları olmalı: Panel radyatör ile duvar arasındaki ısı transferini azaltarak, mahalden ısı kaybının önüne geçer ve daha kısa sürede konfor şartlarına ulaşılmış olur. Bu işlem için, panel radyatörlerin arkasına ince bir karton alüminyum folyo ile kaplayarak kullanılabilir, alternatif olarak, yüksek yansıtıcı özelliklere sahip hazır folyo yalıtım panelleri de tercih edilebilir.

    Tesisat izole edilmeli: Sıcak su borularını kaplamak için kullanılan köpük yalıtım tüpleri, ısı kaybını azaltarak borulardan çevreye olan ısı transferini en aza indirir. Bu sayede, suyun sıcaklığı akış yolu boyunca muhafaza edilir. Isıl iletkenliği düşük yalıtım malzemeleri, boruların etrafındaki ısı kayıplarını minimize ederek toplam sistem verimliliğini artırır. Bu yalıtım malzemeleri, yapı marketlerinden temin edilebilir ve herhangi bir özel araç gerektirmeden kullanılabilir.

    İnfiltrasyona dikkat edilmeli: Basitçe pencere ve kapı çevresindeki hava sızıntılarını ifade eden infiltrasyon, konveksiyonla ısı kaybına yol açabilir. Bu boşlukların uygun yalıtım malzemeleri veya yalıtım bantları ile kapatılması, ısının hedef mahalde kalmasını sağlayarak toplam ısı kaybını azaltır ve böylece ısıtma sisteminin toplam enerji verimliliği artırılır.

    Radyatörlerin havası alınmalı: Radyatörlerde sıkışmış hava, ısının akışkan (su) içinde düzgün bir şekilde taşınmasını engeller ve ısıl dağılımı bozar. Radyatörlerin üst kısımlarının soğuk olduğunu fark ederseniz, bu genellikle içerideki sıkışmış havadan kaynaklanır ve sistemde verimsiz bir ısı transferine neden olur. Hava alma anahtarı kullanılarak sıkışmış hava serbest bırakılmalı ve daha homojen bir ısı dağılımı sağlanmalıdır.

    Kombi bakımı ihmal edilmemeli: Kombi sistemlerinin yıllık bakımı, yanma verimliliğini artırarak daha verimli bir ısı transferi sağlar. Yakıtın tam ve verimli bir şekilde yanması, daha yüksek ısıl enerjiye dönüşüm sağlar ve cihazın termal verimliliğini korur. Düzenli bakım yapılmadığında, cihazın verimliliği düşebilir ve bu da uzun vadede enerji tüketimini artırarak daha yüksek maliyetlere neden olabilir.

    Yapısal çatlaklar ve boşluklar izole edilmeli: Duvarlardaki çatlaklardan kaynaklanan hava sızıntıları, ısı kaybını artıran bir diğer faktördür. Sprey köpük yalıtımı kullanarak bu çatlakları doldurmak, toplam ısıl kaybını azaltır. Bu tür yerel yalıtım çözümleri, ısıl köprü oluşumunu engelleyerek daha homojen bir iç ortam sıcaklığı sağlar. Daha etkili bir çözüm için çatı yalıtımı gibi büyük ölçekli yalıtım işlemleri profesyonellere yaptırılabilir.

    İdeal sıcaklık belirlenmeli: Termostatın ideal sıcaklık ayarının 18°C ile 21°C arasında olması, enerji tasarrufu ve konfor arasında denge sağlar. Daha yüksek sıcaklık ayarları, enerji tüketimini katlanarak artırabilir. Isıtma sistemini bir zamanlayıcı ile kontrol etmek, yalnızca gerekli olduğunda ısıtmanın devrede kalmasını sağlayarak gereksiz enerji tüketimini önler ve sistemin toplam verimliliğini artırır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.