DOLAR 37,9125
EURO 40,9988
ALTIN 3793,355
BIST 9659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kira gelir vergisinde ev sahiplerini bekleyen yükümlülükler ve muafiyetlere dikkat!

    Kira gelir vergisinde ev sahiplerini bekleyen yükümlülükler ve muafiyetlere dikkat!
    24.03.2025
    A+
    A-

    Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kira gelir vergisi konusunda ev sahiplerini bekleyen güncellemeler ve yasal yükümlülükler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

    2025 yılı itibarıyla kira gelir vergisi istisna tutarı 47.000 TL olarak belirlenirken, bu sınırı aşan konut ve iş yeri sahiplerinin gelirlerini beyan etmesi gerekiyor. Beyanname vermeyen veya eksik bildirimde bulunan mükellefler, vergi ziyaı cezası ve özel usulsüzlük cezaları ile karşı karşıya kalabilir.

    Vergi muafiyeti konusunda da kritik değişikliklere dikkat çeken Av. Elvan Kakıcı Şimşek, belirli şartları sağlayan emeklilerin ve tek konutu bulunan mülk sahiplerinin muafiyetten yararlanabileceğini, ancak yanlış bilgilendirme durumunda cezai yaptırımların uygulanabileceğini vurguladı.

    Ayrıca, işyeri kira gelirlerinde stopaj yükümlülüğünün kiracılara ait olduğu ve bu vergilerin işyeri sahipleri için ek beyan zorunluluğu doğurduğu hatırlatıldı. Kira vergisinin kira bedellerine etkisi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bazı ev sahiplerinin vergi yükünü kiracılara yansıtma yoluna gidebileceğini ifade etti.

    Mülk sahiplerinin cezai yaptırımlarla karşılaşmamak adına mart ayında kira gelir beyannamesini vermesi ve mart ile temmuz aylarında ödemelerini yapması gerektiğini belirten Şimşek, “İşyerlerinden elde edilen kira gelirleri de vergiye tabidir. İşyeri kira geliri yıllık 2025 yılı için 330.000 TL’yi aşarsa, beyanname verme zorunluluğu vardır. İşyeri kiralarında stopajı (verginin bir kısmını) kiracı öder ve devlet adına kesinti yapar. Mart ayında “kira gelir vergisi beyannamesi” verilmesi gerekmektedir. Ödeme ise mart ve temmuz aylarında iki taksit ile yapılır. Mülkünü kiraya veren kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilir.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.