KGTÜ, tarımı geleceğe taşıyacak & KGTÜ, en çok yatırım yapan üniversite oldu
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye tarımını geleceğe taşıyacak uygulamalara Tarım 4.0 ile hız veriyor.
Ülkemizin Gıda ve Tarım alanlarında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), kurma çalışmalarına başladığı, TARIM 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARIM 4.0 UAM) ile tarımda teknolojinin kullanımı ve TARIM 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla ilgili Dünyadaki teknolojik gelişmelerini de yakından takip eden öncü çalışmalarına, son hızla devam ediyor. Endüstride geleceğe yön veren Endüstri 4.0 devriminin ülkemiz için hayati öneme sahip Tarım alanındaki uygulamalarından oluşan, Tarımın dijital dönüşümü, Akıllı teknolojilerin ve yapay zeka çalışmalarının tarımda kullanımı gibi konuları içeren, geleceğin tarımı olarak da tanımlanan TARIM 4.0 uygulamaları, Dünya çapında artan tarımsal ürün ve gıda talepleri ile önemini her geçen gün pekiştiriyor.
KGTÜ, bu kapsamda gerçekleştirdiği tarımda dijital dönüşüm çalışmalarının ilk örneğini de “Akıllı Sera” projesi ile ortaya koyuyor. TARIM 4.0 uygulamaları ve Akıllı Tarım konusunda çeşitli çalışmaların planlandığı, Akıllı Sera projesi ile; ilk aşamada, farklı bitkilerin fenolojik evrelerinin hakkında makine öğrenmesi, farklı iklim ve bitki modları için Tarımsal modelleme çalışmaları; yeni nesil bitki besleme ve koruma çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, Akıllı Sera projesi farklı hassas tarım teknolojilerinin uygulanması ve araştırılması konusunda, Üniversitemize ve ülkemize çok önemli bir alt yapı çalışması olarak da hizmet verecek ve bu konuda geliştirilmesi gereken pek çok yeni teknolojiye de ev sahipliği yapacaktır.
KGTÜ Tarım 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi, gerçekleştirileceği Akıllı Sera projesi ve onu takip edecek Tarım robotu, Tarımsal amaçlı drone ve İHA çalışmaları gibi diğer projeler ile dijital dönüşüm ve yüksek teknoloji kullanılarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve Türkiye tarımının daha yüksek verimliliğe ulaşması konusundaki hedeflerine ulaşmak için ara vermeden çalışmalarına devam edecektir.
En fazla yatırım yapan üniversite
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan ve 46 üniversitenin yer aldığı “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018” raporuna göre Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, öğrenci başına yaptığı 116.269 TL harcama ile öğrencilerine en fazla yatırım yapan üniversite oldu.
YÖK tarafından öğrenci başına cari gider miktarına göre sıralanan vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, gerçekleştirdiği yatırımlar ile kendisine en yakın sırada bulunan üniversiteden öğrenci başına yaklaşık 2 kat daha fazla harcama gerçekleştirdi.
Aynı raporda tam bursluluk oranında ikinci sırada yer alan KGTÜ, bu sıralamada da kendisine en yakın üniversiteden yaklaşık 5 kat daha yüksek bir tam bursluluk oranına sahip olarak, Türkiye’de %100 tam bursluluk oranına sahip iki üniversiteden biri olarak listede yer aldı.
KGTÜ kampüs alanı ve öğrenci başına düşen kitap sayısı ile de öne çıkıyor
Henüz yeni kurulan bir üniversite olması karşın KGTÜ, YÖK tarafından yayınlanan raporda öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı ile Türkiye’deki ilk 10 vakıf üniversitesi arasında yer alırken toplam açık alan büyüklüğünde ise ilk 20 üniversite içerisinde yer aldı.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
“Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı” tarafından 2013 yılında Türkiye’nin ilk ihtisas üniversitesi olarak kurulan “Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ)”, yeni yükseköğretim misyonuna uygun olarak İngilizce eğitim veren uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak kurgulanmış ve “Bilgiyi Ürüne Dönüştüren Uluslararası Üniversite” misyonunu benimsemiş alanında ilk ihtisas üniversitesidir. İlk kez 2016-2017 akademik yılında eğitim-öğretime başlayan KGTÜ, yenilikçi eğitim modeli, uluslararası deneyime sahip yüksek nitelikli akademik kadrosu ve sunduğu üniversite-sanayi işbirliği olanakları ile öğrencilerden yoğun talep görmektedir. Uluslararasılaşma misyonunun gereği olarak, KGTÜ, şimdiden ihtisas alanında dünyanın önemli üniversiteleri ile (Michigan State University, Purdue University, University of California – Davis, University of Missouri, Montana State University) eğitim-öğretim ve araştırma konularında ikili işbirliği protokolleri imzalamıştır; yeni işbirlikleri için de çalışmaya devam etmektedir. Konya’nın merkezinde yer alan Kampüsü içinde, 2018 Temmuz ayında devreye giren, 30.000 m2 alana sahip çağdaş normlara uygun ve yüksek teknolojik donanıma ve akıllı bina altyapısına sahip, yeni eğitim ve araştırma binası ile, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde öğrencilerinin uluslararası standartlarda eğitim alması hedeflenmektedir.