DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kentsel dönüşümle ofis anlayışında köklü değişim

    Kentsel dönüşümle ofis anlayışında köklü değişim
    20.02.2017
    A+
    A-

    Ofis metrekareleri düşüyor, yeni binalar pahalı… Ofisi kentsel dönüşüme uğrayan küçük firmalar co-working – ortak çalışma alanlarına rağbet gösteriyor. Gayrimenkul firmaları ise ticari alanların verimli bir şekilde yönetilmesi için Workinton’un kapısını çalıyor…

     

    Depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış binalar, özellikle büyük şehirlerin modern görünüme bürünmesi vizyonu ile teker teker yıkılıyor. Kentsel dönüşüm adı altında hayatımıza yerleşen bu kavram iş dünyasında da büyük değişime sebep oluyor. Ticari gayrimenkullerin dönüşüm aşaması ile sonrasında farklı tercihler ortaya çıkıyor ve ofis anlayışı köklü şekilde değişiyor.

    Ticari gayrimenkuller, metrekare fiyatları, girişimci sayıları artıyor ama bir yandan da kiralar da artıyor. Tüm dünyada ofis metrekareleri giderek küçülüyor. Verimlilik çağında büyük metrekareli ofisler yerine daha kullanışlı ve ihtiyaca yönelik kurgulanmış ofisler tercih ediliyor.

    Doluluk oranı yüzde 90’a erişti
    Kentsel dönüşümün başlaması ile birlikte küçük ve orta boylu işletmenin yerinden olduğunu söyleyen Workinton CEO’su Pınar Massena, “Eski binalara nazaran küçük işletmeler yeni binalardaki kira ücretlerini karşılayamıyor. Kentsel dönüşümle ofislerine veda eden küçük şirketler ofislerini ortak çalışma alanlarına taşıyor. Özellikle son 6 ayda ofislerini Workinton’a taşıyan şirketlerin oranı yüzde 40 oranında arttı. Şubelerimizdeki doluluk oranı yüzde 90’lara erişti” dedi.
    Kentsel dönüşümle nispeten daha pahalı binalar yapıldığını ve metrekare maliyet fiyatlarının yükseldiğini söyleyen Pınar Massena, gayrimenkul sektörü de maliyetleri yüksek ticari alanların değerlendirilmesi için ortak çalışma alanlarına yöneldiğini aktardı.

    Ciroyu yüzde 50 artıracağız
    Türkiye’de işletmelerin co-working – ortak çalışma alanlarındaki hazır ve sanal ofisleri tercih etme sebeplerini ekonomik durgunluğa bağlayan Pınar Massena, Workinton olarak 2017 yılında 5 yeni şube açmayı hedeflediklerini aktardı. Metro ağına yakın, insan yoğunluğu ve prestijli projelere baktıklarını da vurgulayan Pınar Massena, “Ekonomik durgunlukta işleri artan birkaç sektörden biriyiz. Önümüzdeki yıl ciromuzu da yüzde 50 oranında artırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

    100 şirketten 77’si büyümeyi hedefliyor
    Dünyadaki trendler hakkında da bilgi veren Pınar Massena, “Dünyada ofisler çok hızlı gelir getiren yapıya dönüşüyor. Artık yatırım maliyetlerini 2 ila 4 yıl arasında almayı hedefliyorlar. Dünyada 12 aydan daha fazla ofis kiralayanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 63’den yüzde 56’ya düştü Yani büyük firmalar ofislerini ortak çalışma alanlarına kaydırıyor. Yatırım açısından bakıldığı zaman ise ortak çalışma alanlarında çalışanların yüzde 77’si büyüme planları yapıyor” diye konuştu.

     



    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.