DOLAR 34,2476
EURO 37,0123
ALTIN 3027,852
BIST 8838,6
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kenan Kalı; Sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı

    Kenan Kalı; Sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı
    10.08.2024
    A+
    A-

    Uzmanlar aktif fay hatları üzerindeki İzmir’de deprem riskinin kentin genelini tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

    Kaçak, gecekondu ve imar affıyla kayıt altına alınan yapıların alan bazında kentin yüzde 40’nı oluşturduğu kaydedilirken; ruhsatlı yapıların büyük bölümünde de sorun olduğu vurgulanıyor.

    Kentteki ruhsatlı yapıların yaklaşık yüzde 10’unun güncel mevzuata, yüzde 50’sinin de önceki mevzuata göre inşa edildiği gerçeği dikkate alındığında İzmir’deki yaşlı yapı stoğunun olası bir depremde büyük tehlike ve yıkım yaratacağı uyarısında bulunuluyor.

    Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz yapı sektörü temsilcileri, İzmir’de kentsel dönüşüm için kaybedecek vakit olmadığını belirterek; bir plan ve program dahilinde kentsel dönüşümün hızla uygulanmasının büyük önem taşıdığının bir kez daha altını çiziyor.

    Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı,

    Deprem kuşağında yer alan Türkiye’nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni bir konut stratejisi uygulanması gerek. Türkiye’nin tıpkı Japonya gibi deprem gerçeğini temel alarak sağlam uzun ömürlü ve yenilebilir konut üretmesi lazım. Betonarme yerine çelik konstrüksiyon yapı inşaatına geçilebilebilir. Türkiye’de inşaat sektörü asla bitmeyecek. Çünkü konut açığı var; yeni evlere ihtiyaç devam ediyor. Türkiye’nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğumuz eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa’ya, İngiltere’ye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye’de ise bir binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı. Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.