Kaynak makineleri sektörü 2025 için umutlu
2024 yılında yaşanan ekonomik sorunlar, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para politikaları, yüksek faiz ile finansmana erişimdeki zorluklar kaynak makineleri sektörünü baskı altında bıraktı. Buna rağmen 2025 yılından umutlu olduklarını ifade eden Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Sezgin, “Karadeniz Bölgesi’nde yatırımları tamamlanmak üzere olan tersanelerin üretime başlamasıyla birlikte, sektörümüz 2025 yılında ülke ortalamasının en az 3 katı büyüme elde edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Kaynak makineleri sektörü 2024 yılına 2023 yılından devreden yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak gerçekleşen yüzde 49’luk asgari ücret zammının etkisiyle başladı. Yılın geri kalanında uygulanan sıkı para politikası, iç talebi daraltırken, yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımlar neredeyse durma noktasına geldi. İmalat sanayinin neredeyse tamamına hizmet veren genel tedarikçi konumuyla sektörün öncüsü Vega Makina, 2024 yılındaki sıkı para politikaların piyasa üzerindeki etkisine rağmen, 2025 yılı büyüme hedefini döviz bazında yüzde 10 olarak belirledi.
Sektörün 2025 yılı beklentisi olumlu
İmalat sanayinin neredeyse tamamına hizmet veren genel bir tedarikçi konumunda olan kaynak makine ve aksamlarının, yatırım malzemesi kapsamında en fazla etkilenen ürün grupları arasında yer aldığını belirten Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, “Artan genel giderler ve cirodaki azalma nedeniyle kârlılığımızda ciddi bir kayıp söz konusu. Bu yıl sanayi üretim endeksindeki daralma, kaynak sektöründe yüzde 10-12’lik bir küçülmeye yol açtı. Ancak inşaat, otomotiv, otomotiv yan sanayi, iklimlendirme ve son yıllarda hızla gelişen savunma sanayi gibi sektörler, ekonomideki olumsuzluklara rağmen talebin görece daha canlı olduğu alanlar arasında öne çıkıyor” dedi.
2025’te ülke ortalamasının en az 3 katı büyüme potansiyeli
2025 yılına dair beklentilerini de paylaşan Zengin, “İnşaat, otomotiv, otomotiv yan sanayi, iklimlendirme ve savunma sanayi gibi sektörlerdeki talep canlılığının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle inşaat sektöründe, kamu ve özel sektör tarafından ertelenen yatırımların devreye alınmasıyla birlikte bir sıçrama yaşanacağını öngörüyoruz. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi’nde yatırımları tamamlanmak üzere olan tersanelerin üretime başlamasıyla birlikte, kaynak sektörü olarak 2025 yılında ülke ortalamasının en az 3 katı büyüme elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.
İç pazardaki daralma Çinli üreticilerin Türkiye’ye ilgisini artırdı
İç pazarda yaşanan daralmanın Çinli üreticilerin Türkiye’ye olan ilgisini artırdığına değinen Zengin, konuya dair şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye, mevcut koşullar itibarıyla Çinli üreticiler için oldukça cazip bir pazar haline gelmiş durumda. Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Yakın Doğu’ya olan stratejik yakınlığımız sayesinde Türkiye, Çinli firmaların iş birliği fırsatlarına sıcak baktığı bir ülke konumunda. Yaklaşık 20 yıldır Çinli üreticilerle iş birliği yapan yerli firmalarımıza bu dönemde çok ciddi tekliflerin geldiğini görüyoruz.”
“Yerli üreticileri destekliyoruz”
Vega Makina olarak bu tekliflere olumlu yaklaştıklarını belirten Zengin, “Tüm teklifleri hassasiyetle değerlendiriyoruz. Fakat şu an için yatırım kararımızı zorlu süreçten dolayı biraz öteledik ve beklemedeyiz. Bu dönemde, işini, ürününü geliştirmiş ve bizim istediğimiz kalite ve özellikte üretim yapabilen, firma yapımıza uygun yerli üreticileri destekleme kararı aldık. Bu sayede hem yerli firmalar satış ve finansman anlamında daha rahat edecek ve ürününü daha da geliştirmeye odaklanacak, hem de biz içinde bulunduğumuz durgun dönemi daha rahat atlatacağız” şeklinde konuştu.