DOLAR 34,5347
EURO 35,9714
ALTIN 2998,355
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kastamonu Entegre Samsun Yonga Levha Tesisi hedef büyüttü

    Kastamonu Entegre Samsun Yonga Levha Tesisi hedef büyüttü
    14.05.2018
    A+
    A-

    Kastamonu Entegre’nin bölge ekonomisi ve lojistik faaliyetlerine büyük katkı sağlayan Samsun Yonga Levha Tesisi, 2019 yılında yapılması planlanan yatırımlarla mevcut üretim kapasitesini yüzde 60 artırıyor. Tesis, 2017 yılında yüzde 40 düzeyinde bulunan ihracat oranını, bu yıl yüzde 50’nin üzerine çıkartmayı hedefliyor.

    Hayat Holding çatısı altında 1969 yılında kurulan Kastamonu Entegre, yurt içi tesislerine yönelik gerçekleştirdiği yatırımlarla üretim hacmini, ihracat rakamlarını ve bölge ekonomisine sağladığı katkıları artırıyor. Şirket, 2009 yılında satın alınan ve aynı yıl faaliyete geçirilen Samsun Yonga Levha Tesisi’nin yıllık 250 bin metreküp civarında olan üretim kapasitesini, 2019 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenen yatırımlarla yüzde 60 artırarak 400 bin metreküp seviyesine yükseltecek.

    Samsun Yonga Levha Tesisi’nde bir adet yonga levha ve iki adet melamin kaplama hattı bulunduğunu ifade eden Kastamonu Entegre Samsun Fabrika Müdürü Ertekin Dikmen, tesislerden gerçekleştirilen ihracatın, Kastamonu Entegre’nin toplam ihracatının yüzde 20’sini oluşturduğunun altını çizdi. Dikmen, “Gelişmiş ekonomisiyle Karadeniz’in en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Samsun’dan başta Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu olmak üzere; Ankara, Kırıkkale, Kayseri gibi yurt içinde birçok satış noktasına ürün sevk ediyoruz. Ayrıca yurt dışında Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Türkmenistan, Kafkas ülkelerinin yanı sıra, Ortadoğu’da İran Irak, Kuzey Afrika’da Cezayir gibi ülkelere de yine Samsun tesisimizde üretilen ürünlerimizi ihraç ediyoruz.” dedi.

    Tesisin pazar paylarına yönelik de açıklamalarda bulunan Dikmen“Tesisimizin Doğu ve Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki pazar payı %70’in üzerinde olmakla birlikte, Kafkas ülkelerinde pazar lideri konumundadır.” açıklamasında bulundu.

    “Kapasite artırımı istihdama da olumlu katkı sağlayacak”

    Samsun’da bayiler ve iş ortakları ile birlikte yerel ekonominin güçlü bir oyuncusu olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Dikmen, Samsun’un sahip olduğu eğitim, sanayi, ticaret ve ulaşım imkanlarıyla, Türkiye’nin ekonomik anlamda en güçlü illerinden biri olduğunu ifade etti. Dikmen, tesis ile ilgili şu bilgileri verdi: “Toplam 114.000 metrekare açık, 32.000 metrekare kapalı alan üzerine kurulu tesisimizde, TSE standardı ve Avrupa Normlarına(EN) uygun olarak ham, melamin kaplı ve boyalı yonga levha üretiyoruz. Tesisimiz, tehlikesiz atık geri kazanım, tehlikesiz atık toplama ve ayırma lisanslarına; ISO 9001 kalite, OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği, ISO 14001 çevre, ISO 50001 enerji yönetim sistemi belgelerine sahiptir. Burada yılda yaklaşık 250 bin metreküp civarında gerçekleştirdiğimiz üretimi, hem yurt içine hem de yurt dışında değerlendiriyoruz. 2017 yılında ihracat oranımız % 40 olarak gerçekleşti. 2018 yılındaki ihracat hedefimiz ise % 50’nin üzerindedir.”

    2009 yılında Kastamonu Entegre ailesine katılan Samsun Tesisi’ne yönelik bugüne kadar gerçekleştirilen modernizasyon yatırımlarıyla birlikte, üretim kapasitesinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet edecek düzeye çıktığını vurgulayan Dikmen, “Bütün bu yapılan modernizasyon yatırımları ve beraberindeki optimizasyonlarla kapasite iki katına çıkmıştır. 2019 yılındaki kapasite artırımı ile üretim kapasitemiz yüzde 60 büyümüş olacak. En önemlisi istihdam alanları açılmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

    “Bölge ekonomisine sağladığımız katkılar artarak devam edecek”

    Günlük yaklaşık 40 kamyon ham madde ve ürün sevkiyatını, karayolu yanı sıra demiryolu ve deniz yolu ile gerçekleştiren tesisin, bölge ekonomisi ve lojistik faaliyetlere büyük katkı sağladığını belirten Dikmen, katkılarının artarak devam edeceğinin altını çizdi. Dikmen, son olarak çevre politikalarına değindi, “Üretim süreçleri sırasında doğal varlıkların korunması yönündeki kararlı tutumumuzu doğal yaşamı ve biyoçeşitliliği geliştirici çalışmalarla pekiştiriyoruz. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte organize ettiğimiz hatıra ormanını, Terme ilçesine bağlı Gölardı Mevkisi’nde oluşturduk. 1.000 fidan ekimi gerçekleştirdiğimiz etkinliğe, Terme Kaymakamı Emin Alıcı ve Belediye Başkan Vekili Sezai Uzun, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Talip Sevim, Askerlik Şubesi Başkanı Yzb. Erkan Boz başta olmak üzere tesis personelimiz, orman teşkilatının çeşitli düzeyde yöneticileri, basın kuruluşları ve çeşitli sivil toplum örgütleri katılarak destek verdiler.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.