DOLAR 34,5273
EURO 36,1697
ALTIN 2972,843
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kapalıçarşı tarihinde bir ilk

    Kapalıçarşı tarihinde bir ilk

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kapalıçarşı tarihinde bir ilk olan kapsamlı içme suyu, atık su ve yağmur suyu hatlarını yenileme çalışmaları yapıyor. İleri teknolojik robot kameralar kullanılarak yapılan çalışmalarda ilk olarak Kapalıçarşı’nın emarı çekilerek problemli yerler tespit edildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da yakından takip ettiği Kapalıçarşı’da başlayan çalışmalarla ilgili olarak dün gece basın mensupları için bilgilendirme programı düzenlendi. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği Kapalıçarşı’daki programda kapsamlı içme suyu, atık su ve yağmur suyu hatları yenileme çalışmaları uygulamalı olarak yerinde izlendi.

    Dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan, ülkemizin de önemli tarihi hazinelerinden Kapalıçarşı’nın altyapısı İSKİ tarafından yenileniyor. İSKİ ekipleri, 30 bin 700 metrekarelik alan üzerinde, 66 sokakta yaklaşık 4 bin dükkanla hizmet veren Kapalıçarşı’nın atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatlarında bakım-onarım ve yenileme çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

    Programda basın mensuplarına bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, yaptıkları çalışmalar esnasında önceliklerinin esnafı mağdur etmeyip ziyaretçilere rahatsızlık vermemek olduğunu söyledi. Gece başlayan çalışmalarının sabah saatlerine kadar hummalı bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Turan, “Burada çok önemli bir çalışma yürütüyoruz. Kazısız teknolojiden yararlanarak önce tüm Kapalıçarşı’nın 4 kilometrelik alt yapısını robot kameralarla taradık ve arızalı yerleri tespit ettik. Nokta atışı yaparak kazı gereken yerleri kazıyoruz. Kapalı olan yerleri de temizledikten sonra buhar sistemi ile boruyu salıyoruz ve mevcut kanalın kaplanması suretiyle kırılmaya karşı dayanıklı atık su şebekesi tesis ediyoruz” diye konuştu.  İstanbul Valiliği’nin çatı yenileme çalışmalarını da hatırlatan Turan, “Çatıdan inen yağmur suyu oluklarını da atık su şebekesine bağladık. Bu şekilde yağmur yağması sonrasında oluşan olumsuz o görüntülerin de önüne geçmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

    Bin 300 metrelik içme suyu şebekesi de döşeyeceklerini ifade eden Turan yapılan çalışmaların Haziran ayından önce tamamlanacağının müjdesini de verdi.

    Kapalıçarşı’nın 3.000 metre uzunluğundaki altyapı sistemi yeni teknolojilerle ilk defa İSKİ’nin projesiyle tamamıyla görüntülenerek kayıt altına alınmışta olacak.

    Büyük bir titizlikle sürdürülen çalışmalarla Osmanlı döneminden kalma hem de sonraki yıllarda inşa edilen altyapı hatlarında öncelikle temizlik çalışmaları yapılacak ve sorunlu noktalar kademelerine göre belirlenecek.

    Çalışmaların temizlik ve tespit bölümlerinin tamamlanmasının ardından eski ve yeni hatlar üzerinde gerekli görülen noktalarda, kazısız teknoloji ile boru kaplama işi gerçekleştiriliyor.

    2018 yılı ilk yarısına kadar tamamlanması hedeflenen çalışmalarda;

    • Kazısız yeni nesil teknolojiler kullanılarak çarşı esnafı ile misafirler etkilenmeyecek, Kapalıçarşı’da günlük işleyiş her zaman olduğu gibi devam edecek.
    • Bugüne kadar 1.300 metre kaplama yapılarak, 104 adet muayene bacası kuruldu.
    • 700 metrelik kısmın temizlik görüntüsü yapılarak kaplamaya hazır hale getirildi.
    • Kapalıçarşı’nın atık su ve yağmur suyu şebekesi olmayan bölümlerinde ise açık kazı yöntemiyle hat döşenecek.

    -Çalışmalar Kurul Kararına Göre Yapılıyor-
    Kapalıçarşı’da ayrıca 2.000 metre uzunluğundaki içme suyu hattının yenileme çalışması sürerken çalışma öncesi Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan tranşe kazısı yapım yöntemine göre kurul kararı çıkarıldı. Çalışmalar Arkeoloji Müze Müdürlüğü kontrollüğünde sürdürülürken eski pik borular, düktil font borular ile yenilenerek sağlıklı bir şekilde su temini sağlanmış olacak.

    Kapalıçarşı’nın içme suyu şebekesi olmayan kısımlarına da açık kazı yöntemiyle 800 metre uzunluğunda hat döşenmesi planlandı. Kapalıçarşı içerisinde içme suyu hattı yenilenmesi kapsamında; 350 metre düktil-font boru döşendi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.