Kanal İstanbul Müjdesi
Kanal İstanbul vurgusunu da yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanal İstanbul’un ihalesini yapmamız olmazsa olmaz hale geldi. İşte son Boğazdaki kaza bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu, daha bekleyemeyiz. Bu ihalenin süratle yapılması lazım” şeklinde konuştu.
Bakan Arslan: Hedef İhale Sürecini Başlatmak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yaptığı bir konuşmada Kanal İstanbul ile ilgili olarak, “Hedefimiz, önümüzdeki yılın ilk yarısında çalışmaları bitirip, ihale sürecini başlatmak” demişti. Bakan Arslan, “2018 yılının ilk çeyreğinde mühendislik, ilk yarısında ise finans modelleri de dahil olmak üzere etüt proje çalışmaları tamamlanarak, projenin yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz” diye konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de ‘Çılgın Proje’ adıyla tanıttığı Kanal İstanbul’un güzergahının 1/100 bin ölçekli rezerv yapı planıyla Türkiye’nin yüz akı projesinin tüm ayrıntıları tek tek belirlendi. Son plana göre; Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy’den geçecek Kanal İstanbul 45.2 kilometre uzunluğunda olacak.
Kanal İstanbul’da 3 Ada Kurulacak
Resmileşen Kanal İstanbul güzergahı için sondaj çalışmaları kapsamında geçtiğimiz aylarda ilk kazma vurulmuştu. Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi’ne üç grup ada yapılması planlanıyor. Birinci grup ada 186 hektar olacak. İkinci grup ada 155 hektar olacak. Üçüncü grup ada 104 hektar alanı kaplayacak. Çıkan hafriyatın kalanı Karadeniz kıyısının doldurulmasında ve Terkos Gölü’nün olduğu bölgeye yeni kıyı yapımında kullanılacak. Boğaz’dan yılda geçen 50 bin geminin sayısının 2030’da 65 bine, 2050’de ise 100 bine yaklaşacağı tahmin ediliyor. ‘Kanal İstanbul’ güzergahı Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek ‘Kanal İstanbul’, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak.