Kağıthane’ye ‘vadi’ dopingi
Cendere Vadisi boyunca önemli konut ve ofis projelerinin yatırım gözdesi olan Kağıthane’de son beş yılda fiyatlar yüzde 87 oranında arttı. Bölgenin gelişimini sürdürmesi, şehrin önemli merkezlerine bir alternatif oluşturarak değer artışına devam etmesi bekleniyor.
Son 5 yılın gözde yatırım merkezi haline gelen Kağıthane-Seyrantepe hattında pek çok ofis projesi hayata geçirilirken, küçük, orta ve büyük ölçekli konut projeleri de birbiri ardına geldi. Bölgedeki fiyatlar 5 yılda yüzde 87 arttı. Bölgeyi özellikle Cendere Vadisi güzergahı yatırımların odağı yaptı.
Hem önemli ulaşım güzergahlarına komşu olan, hem de şehrin merkezinde bulunan bölge ayrıca metro olanağına da sahip. Yıl sonunda tamamlanması beklenen Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı da yine bölgenin değerini artıran en önemli unsur. Bölgenin iç kısımlarından Seyrantepe’ye kadar olan alanda büyük küçük 26’yı aşkın sayıda firmanın proje ürettiği belirtiliyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme’den yapılan bölge analizinde, “Geçmiş yıllarda halkın mesire yeri olarak kullandığı Kâğıthane, 1950’lerde Haliç ve çevresinin sanayi bölgesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla beraber Kâğıthane Vadisi boyunca sanayi yapıları ve imalathaneler sayılarını arttırmaya başlamıştır. 400 bine yaklaşan nüfusu ile İstanbul’un büyük ve önemli ilçelerinden biri olan Kağıthane Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağlayan boğaz köprülerinin güzergâhı olan E-5 ve TEM otoyolları arasında konumludur. Metropoliten alana sahip Kâğıthane Vadisi, coğrafi konumu itibariyle güneyinde ve doğusundaki merkezi iş alanlarının da (MİA) etki alanında yer almaktadır” denildi.
Sanayi dönüşüyor
Daha önce sanayinin yapılanmasında önemli bir alan olan Kağıthane-Cendere bölgesinde hayata geçen pek çok proje sanayi alanlarının dönüşümüyle ortaya çıkıyor. Bu sayede küçük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi ardından, birçok büyük ve karma proje de yapıldı. Sanayi dönüşüm alanı olan bölgede özellikle orta gelir grubuna yönelik konut projeleri üretilirken, son yıllarda B ve A grubunun üstüne çıktı.
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin verdiği bilgilere göre, bölgedeki mevcut projelerde metrekare fiyatları 3 bin lira ile 12 bin lira arasında değişirken, satışı devam eden projelerde ise 4 bin liradan başlayıp 14 bin liraya kadar çıkıyor. Şehrin merkezinde olması sebebi ile bölgede en çok 1+1 ve 2+1 konut üretiliyor, talep de bu konutlardan yana oluyor.
Yatırımın geri dönüş süresi kısa
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, İstanbul’un kentsel dönüşüm projeleri ve geliştirme çalışmaları içinde en hızlı ilerleyen bölgelerinden biri olan Kağıthane’de, iş ve ticaret merkezlerine yakın, şehrin kalbinde önemli bir nokta olma özelliğiyle son yılların gözde ilçelerinden biri haline geldiğini söyledi. Timur, “Kağıthane’de yaşanan dönüşümünün bir ayağının da geçmişte bölgede faaliyet gösteren fabrikalar ve mermer atölyelerinin, yerlerine bir çok prestijli ofis projesine ve yaşam alanlarına bırakıyor olması. Geleceğin Silikon Vadisi olarak gösterilen Cendere Vadisi’nde de imar planlarının onaylanması ile birlikte yeni projeler hızla gelişiyor” dedi.
Nüfus da artıyor
Kağıthane’de bölge nüfusunun da artışını sürdürdüğünü analatan Timur, “Kâğıthane bölgesinin nüfusu yoğunluğu yılda ortalama yüzde 4 artıyor. Bölgede yatırımların geri dönüş süresi ortalama 18 yıl. Yani Kağıthane’deki yatırımın geri dönüş süresi, Avrupa Yakası’ndaki yatırımın geri dönüş süresine göre daha kısa. Maslak-Büyükdere-Levent ticaret bölgesine yakınlığı, Dolmabahçe-Bomonti tüneli, metrobüs hattı, sanayi metro istasyonları ve Seyrantepe TEM viyadüğü gibi yapılan ve yapımına devam edilen bir çok ulaşım altyapısı yatırımına yakın olması Kağıthane’yi konut ve ticari alan projeleri açısından cazip kılıyor” diye konuştu.
Bölgede 6 farklı konut ve ofis projesini hayata geçirdiklerinin bilgisini veren Erden Timur, “Şehir merkezinde projeler geliştiren bir marka olarak, Kağıthane bölgesinde yaşanan gelişim ve değişimi başından beri yakından takip ediyoruz. Bölgenin dönüşümüne öncülük etmek, değerine değer katmak amacıyla 6 farklı konut ve ofis projemizi hayata geçirdik. Bu doğrultuda bölgeye 1173 adet konut ve 147 adet ofisi kazandırdık” dedi.
‘Silikon Vadisi’
TSKB Gayrimenkul Değerleme Teminat Değerleme Departmanı Yönetici Uygar Zaim, bölgenin ulaşımı kolaylaştırması ve şehrin merkezinde olmasıyla ‘konum avantajı’na sahip olduğunu belirtirken, bu özellikleriyle yeni bir ofis alanı oluşturduğunu söyledi. Zaim, bölgenin Mecidiyeköy, Şişli, Beşiktaş, Karaköy ile diğer taraftan Levent-Büyükdere-Maslak aksına yakınlığıyla dikkat çektiğini belirtti.
Cendere Vadisi bölgesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Özel Proje Alanı ilan ettiği ‘Vadi Projesi’ni hatırlatan Zaim, bu kararla, 350 hektarlık alanda Cendere Vadisi’nin Silikon Vadisi olacak şekilde planlandığını kaydetti. Bu çerçevede, Cendere Vadisi’ndeki fabrikaların 2020 yılına kadar kaldırılıp yerine eğitim, bilişim ve AR-GE tesisleri ile 70 bin kişinin yaşayacağı konutların inşa edilmesi hedefleniyor.
Bölge için 10 yıllık plan yaptı
Vadi’de önemli projelere imza atan ve burada ‘Vadi’ markasını kullanan İnvest İnşaat da gelecek 10 yıl olmak üzere yeni planlarını da yaptı. İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, “Dev yatırımlarımızla bu bölge farklı bir konuma ve güzelliğe ulaştı. Bugün, çevrede faaliyet gösteren sanayi alanları ardı ardına dönüşüme tabi tutuluyor. Bölgenin geleceğine ve potansiyeline inanıyoruz. Bu anlamda sektördeki yatırımlarımızın büyük kısmını burada yoğunlaştırdık. Yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde de faaliyet göstermeye devam edeceğiz” dedi.
2018 dönüşümü!
Bölgenin çehresinin son yıllarda önemli bir dönüşüm yaşadığını kaydeden Uçar, “Bölgenin 2018 yılında da büyük dönüşümlere sahne olacağını düşüyorum. Dahası, Kâğıthane-Ayazağa ve Kemerburgaz aksının hızlı bir dönüşüme konu olacağı da ortada. Bunun dışında tabii ki Anadolu ve Avrupa yakalarının kendine has dinamiklerinde gelişen ve dönüşen bölgeleri olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Park-yeşil alan zorunlu
Bölgenin çeşitli noktalarında küçük çaplı ada bazlı projeler hayata geçiren MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, bölgenin avantajlarıyla birlikte pek çok yüklenici firmanın yatırım yapması için fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Altıoğlu, “Kağıthane Belediyesi’nin yapı ruhsatı alan inşaat firmalarına otopark, çocuk parkı ve yeşil alan zorunluluğu getirmesiyle birlikte bölge, daha planlı bir yapılanma ile hızla gelişiyor. Dolayısıyla, yeşil alan ve parkların hızla artması ve planlı yapılaşma ile birlikte bölge sakinlerinin huzurlu, konforlu ve aile olarak sosyalleşebilecekleri alanlar yaratılıyor. Bizim de bölgeye katkımız çeşitli alanlarda hızla sürüyor” diye konuştu.
2018’de yeni projeler geliyor
Bölgenin gelişimine katkı sunan firmalardan Seba İnşaat, bölgede 3 proje hayata geçirdi. Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli, bölgenin ‘merkezi iş alanlarına’ yakınlığıyla gayrimenkul şirketlerinin gözdesi haline geldiğini anlatırken, yeni yapılan ofis projelerine ise yerli yabancı dürya çapında firmaların genel müdürlüklerini taşıdığını hatırlattı. Bölgenin geleceğine güvenlerinin tam olduğunu kaydeden Keçeli, “Cendere Vadisi, Avrupa Yakası’nın yeni Bağdat Caddesi olma yolunda hızla ilerliyor. 2018’de devam eden projelerimiz dışında Cendere’de yeni bir projeye daha başlayacağız. Cendere’deki yeni projemizde 11 bin 500 metrekare arazi üzerinde yaklaşık 280 konut inşa etmeyi planlıyoruz. Proje, bu yaz sonunda yaz sonu satışa çıkacak” dedi.
Konumu güçlü
Kağıthane’nin önemli avantajlarının başında konumunun geldiğini işaret eden Keçeli, bu konuda şu bilgileri verdi:
“İlçe Mecidiyeköy, Şişli, Beşiktaş, Karaköy bölgelerinin ulaşım hatlarına oldukça yakın olmakla beraber diğer taraftan da Levent-Büyükdere-Maslak hattına yakın konumda yer alıyor. Yeni metro hattının da devreye girmesi ile beraber bu merkezlere ulaşım çok daha kolay duruma gelecek.
2018 yılında açılması planlanan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattının bölgeye olan ulaşımı daha da rahatlatması bekleniyor. Bu proje sayesinde Kağıthane-Üsküdar arası mesafe 26 dakikaya inerken, Ümraniye 39.5 dakika, Beşiktaş 10 dakika ve Mecidiyeköy 4.5 dakikaya inecek. Metro hatları da bölgenin geleceği için oldukça önemli birer gelişme.”
Kaynak: Milliyet