Kabataş-Mecidiyeköy Metrosu arkeolojik kazılardan dolayı 2019’un Haziran’ına uzayabilir
Basın mensuplarıyla birlikte Beşiktaş Metro İstasyonu’ndaki arkeolojik kazı alanı gezen Başkan Kadir Topbaş, “Kabataş-Mahmutbey Metrosu’nun kazı çalışmalarının yüzde 82,5’u tamamlandı. Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 2018 yılı ikinci yarısından sonra açmayı düşünüyoruz. Kabataş-Mecidiyeköy arası ise arkeolojik kazılardan dolayı 2019’un Haziran’ına uzanabilir” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş-Mahmutbey Metrosu’nun Beşiktaş İstasyonu’nda devam eden arkeolojik kazı çalışmalarını basın mensuplarıyla birlikte gezerek bilgiler verdi.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Kadir Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2016 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılsonunda tamamlanmasını planladıklarını söyledi.
24,5 kilometrelik Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı üzerinde Beşiktaş Metro İstasyonu’nda tarihi izler çıkması nedeniyle arkeolojik kazı yapıldığını, 3. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Arkeoloji ve Müzeler Müdürlüğü’nün nezdinde ve İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel desteğiyle devam ettiğini belirtti.
“Her Yatırımda Tarihin İzlerine Rastlıyoruz”
“Medeniyetler beşiği, tarihin çeyiz sandığı İstanbul’da yaptığımız çalışmalarda birçok kez tarihin izlerine de rastlıyoruz. Yenikapı Metro İstasyonu’nda 8 bin 500 yıllık geçmişe eriştik. Yani İstanbul’un tarihi yeniden düzenlenmeye başladı” ifadesini kullanan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“Yenikapı kazısına başlamadan önce kentin 4 bin yıllık tarihinden bahsediliyordu. Ama 8 bin 500 yıllık bir iz ortaya çıktı. Bu İstanbul’un tarihi, kültür ve medeniyet tarihi açısından çok önemli. Yenikapı’da Arkeoloji ve Müzeler Müdürlüğümüzün ve İstanbul Üniversitemizin nezaretinde çok titiz çalışmalarla Yenikapı’daki çalışmaları tamamladık. Yenikapı’yı bir Müze İstasyon haline getirecek proje şu anda ihale aşamasında. Bu çok heyecan verici, inanıyorum ki turizm açısından önemli bir destinasyon olacak. Benzerleri dünyanın değişik yerlerinde var. Ama bizim tarihimiz kadar eski olanı yok. Bu bakıma çok önemsiyoruz.”
“Dünyada Arkeolojik Kazılara Para Ayıran Tek Belediye Biziz”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dünyada bu denli arkeolojik çalışma yapan tek yerel yönetim olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Yurtdışında üniversitelerin ve ülkelerin yaptığı kazıları biz belediye olarak bizzat yaparak bir örnek teşkil ediyoruz. Bedellerine bakmaksızın, erişilen değerlerin kent hafızasının önemli bir kaynağı olacağı düşüncesiyle bu çalışmaları yaptık. Yenikapı Metro İstasyonu’nun bu kente Müze İstasyon olarak katkısını bilerek bu çalışmaları yaptık. Beşiktaş’taki arkeolojik kazının belediyemize maliyeti şu ana kadar 10 milyon lirayı buldu. Yerel yönetimler arkeolojik kazılara pay ayırmazlar. Üzerinde fazla durmazlar, ilgili bakanlıklara aktarmaya çalışırlar” diye konuştu.
Milattan Önce 1200’e Uzanan Tarihi Derinlik
Beşiktaş kazı alanının 1900 metrekarelik istasyon metro istasyonu alanına denk geldiğini ifade eden Topbaş, şu bilgileri verdi; “Burası açık kazı yapmak suretiyle metro istasyonu yapacağımız bir alandı. Arkeolojik kazı 800 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Burada titizlikle çalışılıyor. Katmanlarında 19. Yüzyıl ve günümüzden de izler var. Ama biraz alta indiğimizde milattan önce 1200-800 dönemindeki erken demir çağına ait bulgulara erişmiş bulunuyoruz. Bunun izlerini görmekteyiz.”
Geçmişte İstanbul Boğazı’nın bir Haliç şeklinde iç noktalara doğru girdiğini düşündüğünü ve bu bölgenin bir dere yatağı ağzı olabileceğini dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Topografya bunu hissettiriyor. Bu yatağın orta noktalarına değil mevcut yapıların altına doğru balıkçı köyleri tarzında bir yerleşim de olabilir diye düşünüyoruz. İstanbul Boğazı’nın kenarlarında bunu yer yer görmekteyiz. Burada mezarlar bulundu ve erken demir çağına ait izler var. İstanbul’un bu bölgesinde de demek ki bir tarih var. Bu kadar güzel bir kent, yeryüzü cenneti diyebileceğimiz bir şehir tabi ki tarihte medeniyetler tarafından keşfedilmemiş olamazdı. Mutlaka insanlar buraya gelip yerleşerek bu kentin güzelliklerinden faydalanmışlardır. Bunun izleri bize de ulaştı. Buradaki bulgular bize önemli sonuçlar verecek. Osmanlı döneminden eski tramvay deposunun raylarını görüyoruz üst katmanında. Daha aşağıda mezar katmanları var. Bir iki noktada da Osmanlı döneminde açılmış kuyular var.”
Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı 2018’in İkinci Yarısına Yetişecek
İnşaatını devam ettirdiğimiz Kabataş-Mahmutbey Hattı’nı iki etaplı yürüttüklerini belirten Topbaş, “Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 2018 yılı ikinci yarısından sonra açmayı düşünüyoruz. Kabataş-Mecidiyeköy arası ise 2019’un Haziran’ına uzanabilir. İkinci etabın bitirilme zamanını buradaki çalışmalar gösterecek. Metroyla Kabataş’a kadar erişmek önemli çalışma. Tam 8 ilçeden geçen Kabataş-Mahmutbey Metrosu tamamlandığında günde bir milyon yolcunun kullanabileceğini tahmin ediyoruz. Burası çok önemli bir ana omurga metro hattı. Bu hattın devamı var. Kabataş’tan Karaköy istikametine giderek Şişhane İstasyonu’na bağlantılı hale gelecek. Mahmutbey’den Halkalı istikametine gidecek. Bunlarla ilgili çalışmaların bir kısmı ihale aşamasında. Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı’nın tünel kazıları yüzde 82,5 ölçeğinde tamamlandı. Yeraltındaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.
Arkeoloji ve Müzeler Müdürlüğü’nden gerekirse 7-24 çalışarak bu yılın sonuna kadar bu kazı işlemini bitirmelerini istirham ettiğini ifade eden Topbaş, şunları kaydetti; “Kazı bitsin ki biz buradaki metro istasyonumuzu yapmaya başlayalım. Kazı uzadığı taktirde metro hattında da gecikmeler ortaya çıkar. Mimar ve sanat tarihçisi olarak kazılarda daha alt katmanlarda farklı şeyler çıkacağını tahmin etmiyorum. Yıldız Bulvarı’na doğru dere yatağı olduğu için derine insek bile başka bir şey çıkmayacağını tahmin ediyorum. Çıkarsa da tabi ki kaderimiz, bahtımız ve kentin hafızası diyorum.”