Kaan Kayabalı TÜGİAD Ankara’nın konuğu oldu
Onedio Bilişim Yazılım Medya Teknoloji A.Ş CEO’su Kaan Kayabalı TÜGİAD Ankara’nın konuğu oldu. Kayabalı, Onedio’nun kuruluş hikâyesini ve girişimciliğin önemini vurguladı.
TÜGİAD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleri, dijital dünyaya dair yenilikçi fikirleriyle fark yaratan Onedio CEO’su Kaan Kayabalı’yı, şubede gerçekleşen toplantıda ağırladı.
Onedio’nun kuruluş hikâyesine kadar uzanan mesleki hayatını anlatan Kaan Kayabalı Ankaralı olduğuna vurgu yaptı. İlk şirketleri KADE’yi ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde okurken kurduklarını ifade eden Kayabalı sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimiz KADE ile 2005 yılında halı sahalarda video sistemi kurmaya yönelik bir sistem oluşturduk. Aynı sistemle tenis maçlarında da olmayı amaçladık. Kameramansız video çekim sistemi üzerinde ilerledik. Türkiye’de spor teknolojilerinin ilerlemeyeceğini düşündüğümüz noktada teknolojiyi değiştirme kararı aldık. Savunma sanayi Ankara’da çok gelişmiş olduğu için termal kameradan insan tespit eden bir sistem oluşturduk. Termal kameradan terörist tespit eden bir sistem yapmayı amaçladık. Daha sonra özel sektöre yönelmeye karar verdik ve insan sayma sistemi geliştirdik. Şirketimizin adını V-Count olarak güncelledik. Durum, “Siz insan mı sayıyorsunuz? Kiremit, zeytin, çuval da sayarsınız” noktasına kadar geldikten sonra 2009 da ilk ihracatımızı Azerbaycan’a şeker çuvalı sayma sistemi ile yaptık. 2012’de Mekke’ye koyun saymaya gittik. 3 milyon koyun kesildiğini saydık. Araba sayma, plaka tanıma ile EDS sistemini geliştirmeye başladık ve Türkmenistan’a ihracat yaptık.”
“Türkiye’nin en büyük medya şirketi olmayı amaçlıyoruz”
Geliştirdikleri plaka tanıma sistemi ile medyanın dikkatini çektiklerini aktaran Kaan Kayabalı “Biz ilk defa Türkiye’de yüksek çözünürlüklü sistemler ile plaka tanıma sistemi yaptık. Plaka tanıma sistemi ile şeridi ortalarsanız kameranın görüş açısından çıkıyorsunuz. Plakanın bir yarısı bir kamerada diğeri bir kamerada kalıyor.Geliştirdiğimiz sistemle bu durumu engelledik. Gururla anlatıyoruz. Bütün araçları okuyor. Orta şeritte gidilse dahi diye. Ertesi sabah medyada ‘EDS sistemi açığı bulundu.’ Formatında haberlerle karşılaştık. O gece onedio.com domainini satın aldım. Şirketimiz yıllar içinde katlanarak büyüdü. 2016 yılında Rusya pazarına açıldık. Ankara İstanbul ve Rusya da 120 kişilik bir ekibimiz var. Her gün 5 milyon her ay 30 milyon farklı kişiye dokunuyoruz. Özellikle 18-30 yaş aralığında Türkiye’nin en popüler internet sitesi. Markalardan reklam alarak sürecimize devam ediyoruz. Şu an Rusya da her ay 10 milyon farklı kişiye dokunuyoruz. Amacımız 3 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük medya şirketi olmak” dedi.
“Oyun sektörüne yöneleceğiz”
Dijital alana ve oyun sektörüne yönelişin fazla olduğunu, kendilerinin de bu anlamda yatırım yapacağını sözlerine ekleyen Kaan Kayabalı “Oyun sektörü Türkiye’de güzel bir ivme yakaladı. Bizde bu noktada yatırım yapıyoruz” dedi. “Girişimcilik yatırımcılık ekosistemi az da olsa gelişmeye başladı.” İfadelerini kullanan Kayabalı “En büyük eksiklik Türkiye’de çok iyi bir elektronik sistem geliştirir birkaç müşteriniz olur. Bende yaparım mantığı olduğu için Start Up’a faydası olmuyor. Destekleme politikası yürütülmeli. Türkiye’de zengin iş adamları Start Up almıyor. Çiçek Sepeti, Yemek Sepeti, Gitti Gidiyor bunun en güzel örneği. En büyük sıkıntı bu” açıklamasında bulundu.