İznik Ultra başlıyor: Spor turizmi bölgeyi kalkındıracak
26 ülkeden, 1000 sporcu, doğayla buluşacak, spor turizmi bölgeyi kalkındıracak
Türkiye’nin en kapsamlı ultra maraton etkinliği ve koşu festivali İznik Ultra, 19-21 Nisan’da, 26 ülkeden 1000’den fazla yakın sporcunun katılımı ile gerçekleştirilecek. İznik Ultra’da, 160km, 90km, 55km, 35km, 20km, 5km, Bayrak Yarışı parkurlarının yanı sıra 4-12 yaş arası çocuklar için Çocuk Koşusu da yer alacak. Sekiz yılda 12 kat büyüyen etkinlik, İznik ve Orhangazi ekonomisine de katkı sunuyor. Bölgede konuklama tesisi sayısı hızla artarken, spor etkinlikleri de çoğaldı. 19-21 Nisan arasında İznik Gölü çevresine İznik Ultra için 4 bini aşkın insanın gelmesi ve yöre halkının yaklaşık 600 bin liralık turizm geliri elde etmesi bekleniyor.
Türkiye’nin en büyük ultra maraton etkinliği ve koşu festivali İznik Ultra, 19-21 Nisan’da 8’inci kez gerçekleştiriliyor. 26 ülkeden, 1000’e yakın sporcunun 7 farklı parkurda yarışacağı İznik Ultra için 4 bini aşkın insanın 19 Nisan’dan itibaren İznik ve Orhangazi’ye gelmesi bekleniyor.
Sekiz yılda katılımcı sayısını 12 kat arttıran İznik Ultra, Türkiye’nin hem en zor parkuru hem de “en çok izleyiciye sahip yarış organizasyonu” olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenen onlarca yol ve ultra maraton yarışlarında gözlemlenen “düşük halk desteği” her yıl İznik Ultra’da yerini “coşkulu katılıma” bırakıyor. 300m’lik Çocuk Koşusu’ndan, üzerinde 21 köy ve mahallenin yer aldığı 162km’lik en uzun etaba kadar parkurların her aşamasında yüzlerce insan sporculara destek veriyor.
DÜNYA STANDARTLARINDA PARKURLAR
Yarışa ismini veren 162km’lik parkur 30 saat içinde İznik Gölü’nü tam tur dönmeyi gerektiriyor. 4470 mt tırmanıp inmeyi gerektiren parkura başlayan her 10 kişiden sadece 6sı varışa ulaşabiliyor. Parkurları ITRA patika standartlarında hazırlanan yarışlar içinde 90km’lik Orhangazi Ultra parkuru ve 55km’lik Narlıca Dağ Maratonu patika koşuları dünya şampiyonası parkurlarına ülkemizdeki en benzer mesafe, eğim ve zemin şartlarına sahip. Bu yarışlar, Orhangazi ilçesinden başlayarak İznik Gölü’nün güneyindeki tepelerden İznik’e ulaşıyor.
İZNİK VE ORHANGAZİ EKONOMİSİ TURİZMLE KALKINIYOR
İznik Ultra, İznik ve Orhangazi ekonomisine yaptığı katkı ile de dikkat çekiyor. İznik Ultra’dan sonra bölgede düzenlenen spor etkinlikleri ve doğa sporları programları 15 kat arttı, yıl içinde geniş takvimlere yayıldı. İznik ve Orhangazi ilçelerinde konaklama tesisi sayısı çoğaldı, sürdürülebilir turizm için pansiyon ve ev pansiyonculuğu teşebbüsleri başladı. İznik’te mevcut tesislere ek olarak 4 yeni otel ve 2 pansiyon açıldı. Orhangazi’nin Keramet köyünde bir bungalov tesisi ve bir pansiyon açılırken köy muhtarlığı 68 evlik sahil bölgesini pansiyonculuk yapmaya uygun idari altyapıya kavuşturdu.
2018’de, İznik Ultra’nın düzenlendiği hafta sonunda bölgeye 450 bin liralık katma değer sağlandı. 2019’da bu rakamın yüzde 20’nin üzerinde artarak 600 bin liraya yaklaşması bekleniyor.
SOSYAL FAYDA: ÖĞRENCİLER VE TÜRKİYE OTİZM VAKFI
İznik Ultra, her yıl sosyal sorumluluk paydaşlarıyla çok boyutlu işbirliği yapıyor. Kayıt gelirlerinin bir kısmı İznik okul havuzuna , bir kısmı Türkiye Tohum Otizm Vakfı’na aktarılıyor. Ortaokul ve ilkokul öğrencileri toplumsal gönüllülük deneyimi yaşarken misafir sporcuların kentle daha içten bağ kurmasını da sağlıyorlar. İlçe içinde ve spor camiasında otizm farkındalık çalışmaları yapılıyor.
FİNİŞİ GEÇEN HERKESE “İZNİK ÇİNİSİ”DEN MADALYA VERİLECEK
Macera Akademisi tarafından düzenlenen İznik Ultra’ya Bursa Büyükşehir, İznik ve Orhangazi Belediyeleri destek veriyor. İki gün boyunca, İznik Gölü’nün çevresindeki arazi üzerinde 160km, 90km, 55km, 35km, 20km’lik yarışların yanı sıra, 5km’lik Tarihi Kent Koşusu da düzenleniyor. 2017’de ilk kez düzenlenen Çocuk Koşusu, bu yıl 4-12 yaş arası çocukların katılımı ile üçüncü kez gerçekleştirilecek.
İznik Ultra, doğası ve parkur zorluğu kadar, sadece yarışı tamamlayanlara verilen özel madalyaları ile ünlü. Geleneksel İznik çini tekniği ile üretilen karolara özgün motifler el emeği ile işleniyor. Maratondan uzun mesafelerde 5 kez varış çizgisine ulaşanlara ayrı bir onur anısı da veriliyor. Sekizinci yılda 10 yeni sporcunun onur anısı almaya hak kazanması bekleniyor.