İzmir, ilk yarıyılda makine sektörünün ihracatından yüzde 7’lik pay aldı
7’lik pay aldı
Türkiye makine sektörü 2019’un ilk yarısında geçtiğimiz döneme göre ihracatını yüzde 4,9 artırarak 8,8 milyar dolara yükseltti. Türkiye’nin makine ihracatında ise İzmir, aynı dönemde yüzde 7 pay alarak önemli bir başarıya imza attı. Ege’nin sanayide de incisi İzmir, bu yıl MAKTEK Fuarı ve fuara ilk kez eklenen “Döküm, Demir ve Çelik Teknolojileri” ve “Kalıp Teknolojileri” özel bölümleri ve 500 milyon dolarlık iş hacmi hedefiyle 9-12 Ekim tarihleri arasında Fuarizmir Uluslararası Fuar Merkezi’nde MAKTEK İzmir’e ev sahipliği yapacak.
Türkiye sanayisinin gelişiminde kilit rol üstlenen makine sektörü ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Makine sektörünün gelişiminde kilit rol üstlenen takım tezgahları sektörü ise 2019 yılının ilk yarısında ihracatta 300 milyon dolar rakamına ulaşarak gücünü ortaya koyuyor. Türkiye’nin makine ihracatında ise İzmir, aynı dönemde yüzde 7 pay alarak önemli bir başarıya imza attı.
“Sürdürülebilir bir büyüme için yerli üretime odaklanmalıyız”
Konu özelinde açıklamada bulunan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Varlık, sektörün 2023 yılı vizyonu doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizdi. Varlık, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisindeki gelişime paralel olarak takım tezgahı ihtiyacının artığını belirterek; “Takım tezgahları sektöründe İzmir, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7,5 artırarak 30 milyon dolar olarak gerçekleştirdi. Bu bizim için oldukça iyi bir rakam. Sektörün gelişiminde tüm Türkiye çalışıyor diyebiliriz. Bölgesel bazda takım tezgahları kullanan sektörler değişiklik gösterse de hedefimiz çok net; ihracat odaklı sürdürülebilir bir büyüme yakalamak. İzmir özelinde baktığımızda takım tezgahlarını yoğun olarak kullanan sektörlerde beyaz eşya, havacılık ve otomotiv yan sanayisi öne çıkıyor. Öte yandan da yerli ve milli üretime odaklanmamız gerektiğini biliyor, TİAD olarak bu bakış açısıyla tüm iş süreçlerimizi yönetiyoruz. Devlet, üniversite ve kamu iş birlikleriyle sektörün ihtiyaçları özelinde makine geliştirebileceğimizi biliyoruz” dedi.
“Maktek İzmir, sektörün fotoğrafını çekecek”
Sektörünün geldiği konum itibariyle Türkiye sanayisi için kilit rol üstelendiğini belirten TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2018 yılı itibariyle sektörün yaklaşık büyüklüğünün 1,2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yılın ilk yarısında da sektörün istenilen seviyeye ulaştığını gözlemlediklerini belirten Ersözlü, “MAKTEK İzmir Fuarı, 500 milyon dolarlık iş hacmi hedefiyle sektörde kaldıraç görevi görecek. Her türlü sanayi üretimine, ülkemizin ihracatına katkı sağlayan önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapacak fuar, 60’ın üzerinde ülkeden 35.000’i aşkın ziyaretçi ve katılımcılara ev sahipliği yapacak. Bu farkındalıkla da MAKTEK İzmir’in bölgesine ve tüm Türkiye’ye olumlu katkısının olacağına inancımız tam.”
Bu yıl ilk kez “Döküm, Demir ve Çelik Teknolojileri” ve “Kalıp Teknolojileri” özel bölümleriyle de katılımcıları ilgili bölümlere odaklayan fuar, daha kapsamlı ve verimli bir fuar dönemi için hazırlıklarını sürdürüyor. MAKTEK İzmir Fuar’ında, CNC ve universal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici takımlar, takım tutucular, CAD/CAM, PLM yazılımları, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanları, kaynak ve kesme ekipmanları, kaynak makinaları, yedek parça, ısıl işlem donanımları, taşıma sistemleri, yağlama ve soğutma sistemleri sergilenecek.