İyilik İçin Sanat Derneği’nden Muhsin Kut’a ziyaret
İyilik İçin Sanat Derneği üyeleri, Rönesans döneminin bir geleneğinden yola çıkarak her hafta gerçekleştirdikleri “Sanat Buluşmaları”nın 176.’sında gezgin ressamlar geleneğinin ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden Muhsin Kut’u Bakırköy’deki atölyesinde ziyaret etti.
İstanbul’da 1938 yılında doğan Muhsin Kut, Kabataş Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra 17 yaşında resim yapmaya başladı. İlk kişisel sergisini 1959 yılında Taksim Meydanı’nda açtı.
1964 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümünü kazanan Kut, 1969 yılında mezun oldu. Heykeltıraş Kemal Künmat ve ressam Güner Ener gibi değerli sanatçılarla tanıştı ve beraber çalıştı. Akademide öğrenci olduğu dönemde Sabri Berker’in desteğiyle İstanbul Resim Heykel Müze’si de sanatçının eserini aldı.
Resme Adanan Bir Ömür
Tüm hayatı boyunca sürekli resim yapmaya devam eden Kut, bir yandan da 12 yıl kaldığı Avustralya’da Unilever’de işçi, Atatürk Havaalanında hava trafik kontrolörlüğü, gazetede teknik çizerlik, “Dolmuş”, “Tef”, “Pardon” dergilerinde karikatür çizerliği olmak üzere birçok farklı işte çalıştı.
Hayatı boyunca resim yapmak ve arşiv oluşturmak için birçok ülkeyi dolaşan Kut, birbirinden keyifli çalışmalara imza attı. Görüp beğendiği her yeri tuvaline aktaran Kut’un çalışmalarında doğup büyüdüğü İstanbul ise hiçbir zaman eksik olmadı.
Kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülen sanatçının eserleri, İstanbul ve Ankara Resim ve Heykel Müzeleri’nde, Avustralya’da Broken Hill Belediye Müzesi’nde, New York Üniversitesi Abby Grey Koleksiyonu’nda, İstanbul Modern’de, Hacettepe Sanat Müzesi’nde, ayrıca yurt içi ve yurt dışında birçok önemli koleksiyonda bulunuyor.
İstanbul Sanat Fuarı’nın Onur Sanatçısı
Muhsin Kut, Türk resmine katkıları nedeniyle, 2009’da İstanbul Sanat Fuarı’nın “onur sanatçısı” seçildi.
Resimlerini renkçi anlayışı ve özgün boya kullanımıyla biçimlendiren Kut, Bakırköy’deki atölyesinde yoğun biçimde eserlerini üretmeye devam ediyor.