DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İyilik İçin Sanat Derneği üyelerinden Bedri Baykam’la sanat sohbeti

    27.12.2018
    A+
    A-

    İyilik İçin Sanat Derneği üyelerinin, her hafta düzenli şekilde gerçekleştirdikleri “Sanat Buluşmaları”nın 180.’sinin konuğu, Türkiye’nin en başarılı ressamları arasında yer alan Bedri Baykam oldu.

    Bedri Baykam’ın kurucusu olduğu Piramid Sanat’ta gerçekleşen ziyarette, Selin Bozkurt, Nadire Tanes, Ece Mizrahi, Handan Aral, Arzu Küfündür, Selda Özkök, Gözde Varol, Hakan Kürklü, Zeynep Gül Uzunkaya sanatçının çalışmaları hakkında bilgi aldı.

    “Dünyada 2 yaşından beri yaptığı her çizgi saklanmış ya da satılmış tek profesyonel sanatçı” olarak haklı bir övgüye sahip sanatçının kariyer yolculuğu oldukça dikkat çekiyor.

    Ankara’da 1957 yılında doğan Bedri Baykam, daha 2 yaşındayken resim yapmaya başlarken, 6 yaşında Ankara, Bern ve Cenevre’de ilk eserlerini sergiledi.

    Bedri Baykam, Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde 1975-80 arasında ekonomi, L’Actorat’da aktörlük eğitimi aldı. 1980-1983 yıllarında, California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema eğitimi gördü. 80’li yıllarda başlayan uluslararası Yeni Dışavurumculuk Akımı‘nın öncülerinden olan  Bedri Baykam, 1987 yılına kadar Amerika’da kaldı. O tarihte  İstanbul’a geri dönen Bedri Baykam bugüne kadar yarısı uluslararası olmak üzere 139 kişisel sergi açtı, sayısız grup sergisine katıldı.

    Bedri Baykam’ın eserleri, Berlin Academie der Künste, Barcelona Picasso Museum, Roland-Garros Museum, Pinacothèque de Paris, Stedelijk Schiedam, Museum der Moderne Salzburg, Osthaus Museum Hagen, Künstlerhaus Bethanien Berlin, Bahrain National Museum gibi müzelerde ve Kahire, Venedik, İstanbul ve Buenos Aires Bienalleri‘nde sergilendi.

    Birçok kısa metrajlı film ve video çeken, aktörlük yapan Bedri Baykam 80’lerde ayrıca New York’un çehresini değiştiren graffiti sanatçılarından biri oldu. 80’lerden itibaren standart hale getirdiği büyük boy işleri ile politika ve erotizmi çağdaş sanat ortamımıza taşıyan sanatçı, son beş yıldır, yıllardır üzerinde çalıştığı, dijital ve boyasal saydam katmanlar serilerinin uzantısı olarak, tüm dünyada büyük ilgi gören 4D “Dört Boyutlu” işler üretmeye başladı.

    UNESCO’ya bağlı Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin de kurucularından ve halen bu örgütün Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı olan sanatçı Bedri Baykam, aynı zamanda 2015 yılında düzenlenen UNESCO resmi partneri International Association of Art (IAA) 18. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda Dünya Başkanı seçildi.

    Hürriyet Gösteri, Tempo, Siyah-Beyaz, Akşam, Aydınlık, Genç Sanat ve Cumhuriyet gibi birçok yayında yazarlık yapan ve eski CHP Parti Meclisi Üyesi olan Bedri Baykam, 27 kitabın ve iki uzun metrajlı senaryonun yazarı. Hakkında yayınlanmış 51 katalog ve 9 kitap bulunuyor. Bedri Baykam halen OdaTV ve Cumhuriyet’te yazıyor.

    Taksim’de bulunan Piramid Sanat’ın (2006) kurucusu olan sanatçı, çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

    Türkiye’de sanat ortamının gelişimine katkıda bulunmak, genç sanatçıların eğitimini desteklemek, uluslararası platformlarda Türkiye’nin sanatçılarıyla yer almasını sağlamak amacıyla hiçbir maddi menfaat beklentisi olmayan sanata gönül vermiş kadınların öncülüğünde kurulan İyilik İçin Sanat Derneği’nin “Sanat Buluşmaları” ve güncel sanat haberleri derneğin www.iyilikicinsanat.org/  web sitesinden takip edilebiliyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.