DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İşveren markasına neden yatırım yapmalısınız?

    İşveren markasına neden yatırım yapmalısınız?
    20.07.2018
    A+
    A-

    Yapılan araştırmalar güçlü bir işveren markası olmayı başaran şirketlerin, aynı sektördeki rakip şirketlere göre şirketlerin en değerli varlığı olan yetenekleri çekmede 3,5 kata kadar daha başarılı olduğunu gösteriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren en gözde şirketlerle en iyi yetenekleri bir araya getiren toptalent.co Kurucu Ortağı Mehmet Aksu, bu yeteneklerin iş hedeflerine ulaşmada, şirketin sektördeki konumuna ve büyümesine sunduğu katkıları hatırlatarak, işveren markası olmanın önemine dikkat çekiyor. “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yetenek kıtlığı yaşanıyor, üstelik bu sıralamada ülkemiz beşinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla rekabetin her alanda yüksek olduğunu bu dönemde, hali hazırda oldukça küçük bir grup içinden en uygun yeteneğe ulaşmak işveren markasına yatırım yapmayan şirketler için daha da zor bir süreç” diyen Mehmet Aksu, işveren markası olan şirketlerin kazandığı faydaları şu şekilde sıralıyor:

    Finansal Başarı

    İşveren markası gücüyle finansal performans arasında çok güçlü bir ilişki bulunuyor. Fortune’un yaptığı bir araştırmaya göre, çekici işveren markası olan şirketler, finansal olarak da öne çıkıyorlar. Soyut bir varlık olarak çalışanlarla kurulan güçlü bağlar, uzun vadede şirketin değer zincirinde net şekilde etkisini gösteriyor.

    Mutlu ve Sadık Çalışanlar

    Çalışanlar kendilerini geliştirdikleri, katkılarının takdir edildiği, çabalarının görüldüğü şirketlerde daha mutlu ve verimli olabiliyorlar. Mutlu çalışanlar, mutlu ürünler ve hizmetler sunuyorlar ve bu mutluluk halkası son kullanıcıya (tüketiciye) kadar iniyor. Ayrıca şirketini ve işini seven çalışanlar bunu çevreleriyle de paylaşıyorlar. Dolayısıyla, mutlu çalışanlar hem ticari hem de yeni yeteneklerin kazımı konusunda eşsiz araçlar olabiliyorlar ve şirket başarısına önemli katkılar sunuyorlar.

    İşten Ayrılma Maliyetinde Düşüş

    İşten ayrılan adayların %35’i neden olarak şirketin kendisini gösteriyorlar. Mülakat ve işe alım sürecinde beklentileri doğru yönetmeyen şirketler, günün sonunda yüksek ayrılma oranlarının maliyetine katlanmak zorunda kalıyorlar. İşveren markası olmayı başaran şirketlerin ise bu maliyetlere katlanma oranları oldukça düşük oluyor.

    Daha az zaman ve maliyetle, en yetenekli adayları çekme

    Güçlü işveren markası olmayı başaran şirketler, yetenekler tarafından takip ediliyor ve bu şirketlerde çalışmak için fırsatları takip ediyorlar. Yetenekler şirketi ve değerlerini zaten bildiklerinden, kendisiyle şirket arasındaki uyumu hissediyorlar. Böylece yetenek kazanımında harcanan zaman ve maliyet minimum oluyor. Diğer yandan, iyi iletişimi yapılan işveren markası şirketler uyumlu olmayacak adayları uzak tutmayı başarıyor, bu da ilgisiz adayları ayrıştırmak için harcanacak zamanı azaltıyor ve tasarruf sağlıyor.

    Yetenek havuzunu genişletme

    Güçlü inşa edilmiş bir işveren markası aktif iş arayışında olmayan ancak ilerleyen dönemde yeni bir arayışa girecek adayları çekmekte de etkili oluyor. CLC (Corporate Leadership Council) tarafından yapılan global bir araştırmaya göre, etkili bir işveren markası olan şirketler daha geniş bir yetenek havuzuna sahip oluyorlar. 90 Şirketten 58.000 kişiyle yapılan bu çalışmaya göre, iyi yönetilen bir işveren markası olan şirketler işgücü havuzunun %60’ına erişebiliyorken yönetilmeyenlerde bu oran %40.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.