DOLAR 34,1591
EURO 37,2195
ALTIN 2953,258
BIST 9024,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul’da konut fiyatları durağan seyrediyor

    İstanbul’da konut fiyatları durağan seyrediyor
    17.10.2024
    A+
    A-

    Emlakjet’in eylül ayına ait raporuna göre, Türkiye genelinde konut piyasasında fiyat değişimleri sınırlı kaldı. İstanbul’da kiralık konut fiyatları sabit kalırken, satılık konut fiyatlarında %1 oranında artış gözlendi. Türkiye genelinde kiralık konut fiyatlarındaki en yüksek artış %6 ile Antalya’da görülürken, satılık konut fiyatlarındaki en büyük artış ise %5 ile Aydın ve Muğla’da gerçekleşti, Ankara‘da satılık konut fiyatlarında %4 oranında artış kaydedilirken, İzmir‘de bu oran %3 seviyesinde oldu.

    Emlakjet kullanıcılarının platformda yaptığı aramalara bakıldığında, eylül ayında tüketicilerin %61’inin satılık konut, %35’inin ise kiralık konut arayışında olduğu görüldü. Günlük kiralık konut aramaları ise %4 oranında gerçekleşti.

    Eylül Ayında En Çok Konut Aranan İller & Fiyat Değişimleri

    İlSatılık aylık fiyat değişimiKiralık aylık fiyat değişimi
    İstanbul1%0%
    Ankara4%0%
    İzmir3%0%
    Bursa0%0%
    Antalya1%6%
    Aydın5%-3%
    Mersin1%0%
    Konya3%3%
    Balıkesir0%3%
    Muğla5%0%

    TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde eylül ayında 140 bin 919 konut satıldı
    Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olarak gerçekleşti.


    Yabancılara eylül ayında sadece 2 bin 22 konut satışı gerçekleşti

    Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %31,0 oranında azalarak 2 bin 22 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,4 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 783 ile İstanbul, 548 ile Antalya ve 210 ile Mersin oldu.

    Kullanıcıların %65’i Barınmayı En Yüksek Yaşam Maliyeti Olarak Görüyor
    Emlakjet’in anket verilerine göre, kullanıcıların %36’sı konut arayışında en çok fiyat ve yatırım getirisine önem veriyor. Diğer önemli unsurlar arasında %21 ile konum ve çevre faktörleri, %11 ile ulaşım olanaklarına yakınlık, %6 ile fiziksel durum yer alıyor. Ankete katılanların %48’i satılık konut, %28’i kiralık konut, %12’si arsa veya tarla arayışında olduğunu belirtirken, %55’i artan kira ve konut fiyatları nedeniyle bulundukları şehir ya da semtten taşınmayı düşündüğünü ifade ediyor. Katılımcıların %60’ı, yaşadıkları şehirde kriterlerine uygun konut ilanları bulabildiklerini belirtirken, %40’ı bu konuda zorluk yaşadığını söylüyor. “Bulunduğunuz şehirdeki en yüksek yaşam maliyeti nedir?” sorusuna ise %65 oranında barınma cevabı öne çıkıyor.

    Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, eylül ayı anket sonuçlarına dair şu değerlendirmede bulundu: “Gerçekleştirdiğimiz anket, kullanıcılarımızın konut arayışında öncelik verdikleri unsurları net bir şekilde ortaya koymaktadır. Fiyat ve yatırım getirisi, konut seçiminde belirleyici bir faktör olarak öne çıkmakta; bu durum, artan yaşam maliyetleriyle birleştiğinde kullanıcılarımızın hareketlerini yönlendiren önemli bir etken haline gelmektedir. Emlakjet olarak, bu veriler ışığında kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve onlara en uygun çözümleri sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

    Emlakjet Hakkında: 2006 yılında, yeni nesil gayrimenkul platformu olarak kurulan Emlakjet, Mayıs 2014’te risk ve girişim sermayesi platformu iLab Holding tarafından satın alındı. Gayrimenkul alanındaki tüm ihtiyaçları tek bir platformda toplayan Emlakjet, iLab Holding çatısı altına girdiği günden bu yana marka yatırımlarıyla ses getirdi. İster satılık, kiralık, ister yatırımlık olsun gayrimenkule dair; en hızlı, en kolay ve en kaliteli hizmeti sunmayı hedefleyen Emlakjet, kısa sürede ayda 60 milyon sayfa görüntülenmesi ve 15 milyon ziyaretçi sayısına ulaşarak emlak sektöründe yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken önemli bir platform haline geldi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.