DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul, İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi Prof. Hanif Kara’yı ağırladı

    İstanbul, İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi Prof. Hanif Kara’yı ağırladı
    26.12.2019
    A+
    A-

    Zamanın Ötesinden Tasarım Kâşifleri etkinliği kapsamında Geberit’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen Strüktür Mühendisi Prof. Dr. Hanif Kara, mimarlık ve strüktürel tasarım kavramlarını İstanbul’da değerlendirdi. Ayrıca konferansta Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi, Türkiye’de ve yurt dışında önemli projelere imza atan Emre Arolat yer aldı.

    İsviçreli sıhhi tesisat devi Geberit, Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri’ etkinliğinin bu yıl yedincisini düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka kampüsünde gerçekleşen etkinliğin bu yılki konuğu, Strüktür Mühendisi Prof. Hanif Kara oldu.

    Kara, Geberit’in 2019 yılı mottosu olan “Bir adım önde, ilk günden beri” çerçevesinde inovatif mimari formlara ve malzeme kullanımlarına; prefabrikasyon, sürdürülebilir inşaat, karmaşık analiz yöntemleriyle nasıl cevap bulduğunu detaylarıyla anlattı. Ayrıca Kara, bu bakış açısının ödüllü, öncü ve özgün projeler üzerinde çalışmasına olanak tanıdığını söyledi. Etkinlik kapsamında “Yeni Bir Çirkinlik Çağında, Tasarım Mühendisliği ile Ufak Tefek Yenilikler” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Prof. Kara,  mimarlık ve strüktürel tasarım kavramlarını bir bütün olarak nasıl ele aldığını da detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. “design-led yaklaşımını benimsediğinin altını çizen Kara, bu bakış açısının AKT II’nin en yenilikçi inşaat projelerine imza atmasına ve Stirling Ödülü dahil olmak üzere son üç yılda 350’den fazla tasarım ödülü kazanmasına vesile olduğunu belirtti.

    Kara: “Bir projeye mimar gözüyle bakabiliyorum”

    Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi, Türkiye’de ve dışında önemli projelere imza atan Emre Arolat ise Prof. Kara’yı yakinen takip ettiğini söyledi. Yakın zamanda Kara’nın bir röportajını seyrettiğini söyleyen Arolat, Kara’nın ilhamını lengüistik, teknolojik ve estetik boşluklardan aldığını bildiğini belirtti. Çalışmalarında strüktürel mühendislik disiplininin yanı sıra mimari unsurları da yakından gördüğümüzü söyleyen Arolat, Hanif Kara’ya gözünün mimarlıkta mı olduğunu esprili bir dil ile sordu.  Prof. Hanif Kara ise Arolat’a “Bir projeye mimar gözüyle bakabiliyorum” cevabını verdi.

    Tasarımı teknolojiyle birlikte kullanan ve bu şekilde geliştirilen ürünün işlevselliğini artıran Hanif Kara’nın son çalışması Bloomberg Genel Merkezi, 2018 yılında çevre dostu tararım olarak Stirling Ödülüne değer bulundu. GSD Harvard’da Mimari Teknoloji Uygulamaları alanında ders vermekte olan Kara, en prestijli mimarlık ödüllerinden birisi olan Ağa Han Mimarlık Ödülleri’nin Yönetim Kurulu’na atanan ilk mühendis olarak tarihe geçti. Kara, Kraliyet Mühendislik Akademisi üyesi, İnşaat ve Yapı Mühendisleri Enstitüsü üyesi ve İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi. Öte yandan AKT II’nin güncel işleri arasında Bakü’nün simgesi Haydar Aliyev Kültür Merkezi, New York’un en popüler ve fotojenik noktası haline gelen 2.500 basamaklı, heykelsi yapı Vessel ve Norveç’teki Randselva Nehri’ni geçen burgulu köprü müze The Twist yer alıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.