İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da ihracatçılarla buluştu.
Türkiye’nin 27. ve son Başbakanı, 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da ihracatçılarla buluştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’un gelecek vizyonunu ve iş dünyasına sağlayacağı yeni fırsatları istişare etmek üzere gerçekleştirilen “Küresel Ticaretin Merkezi İstanbul Geleceğini Konuşuyor” temalı toplantıda ihracatçılarla buluştu. Toplantıya Yıldırım’ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Ali Haydar Yıldız katıldı.
“Üreten İstanbul için ihracatçılara, imalatçılara, hizmet sektörü mensuplarına ihtiyacımız var”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım İstanbul’un Türkiye ekonomisini sırtında taşıdığını belirterek şunları söyledi: “İstanbul’un Türkiye ihracatından aldığı pay, pek çok ülkenin ihracatından daha fazla. Yine İstanbul GYMH’dan aldığı payla, 140 ülkeden daha büyük durumda. Türkiye’nin 100 sanayi kuruluşunun 42’si, 500 büyük şirketin 250’si İstanbul’da. Bir şehirden bahsediyoruz, bir ülkeden değil. Ama bu şehir pek çok ülkeyi geride bırakan bir şehir. Bu şehri yönetmeye talip olanların görevi sokakları temiz tutmak, çöpleri toplamak, doğalgaz hizmeti gibi temel hizmetlerle sınırlı değildir. Şehrin ekonomisini geliştirmek gibi bir görevi vardır. Belediyecilik demek artık yatırımcıyı cezbedecek, yatırımcıyı şehre getirecek işleri de gündemine alıp, yönettiği şehrin ülkenin ekonomik cazibe merkezi olmasını sağlamak. Yeni nesil belediyecilik bu. O nedenle biz İstanbul 4.0 vizyonuyla yola çıktık. Amacımız pek çok alanda üreten bir İstanbul. Bunları yaparken siz ihracatçılara, imalatçılara, hizmet sektörü mensuplarına ihtiyacımız var.”
“İstanbul ülke gibi bir şehir”
TİM Başkanı İsmail Gülle ise “İstanbul ülke gibi bir şehir. 85 milyar dolarla Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 50’ini gerçekleştiriyor. 121 milyar dolarla yine ithalatın yarısını gerçekleştiriyor. İstanbul’u tek başına bir ülke gibi düşünürsek, 2017 verilerine göre dünyada en çok ihracat yapan 40. ülke konumunda. İthalatta ise dünyanın en büyük 32. ithalatçısı konumunda. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da da İstanbul Türkiye’nin ağırlık merkezi. 2017 yılında 266 milyar dolar gayrı safi yurtiçi hasıla ile, ülkemiz GSYH’sının yüzde 30’dan fazlasını karşılıyor. Bu değer ile 151 ülkeyi geride bırakıyor” dedi.
TİM’in 2017 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasına katılan 500 firmanın gerçekleştirdiği toplam 23 milyar dolar ihracatın yüzde 83’e yakın bir oranla 19 milyar dolarının İstanbul’a ait olduğunu hatırlatan Gülle şöyle devam etti: “Habercilik hizmeti, bankacılık, gastronomi, yolcu taşımacılığı ve yer hizmetleri, sağlık hizmetleri, eğitim, müzecilik ve kütüphanecilik gibi hizmet kalemleri ihracatında ilimiz yüzde 90’ın üzerinde paya sahip. Yine eğitim, telekomünikasyon, inşaat, yazılım, konaklama gibi alt başlıklarda ise hizmet ihracatının yarısından fazlası İstanbul’dan yapılıyor.
2019 yılının tamamında ülkemizde 7’si genel 458’i ihtisas fuarı olmak üzere 465 fuar planlanmış durumda. Özellikle şubat-mart-nisan ayları ile ekim-kasım ayları en yoğun dönemler. Bu fuarların 211’i İstanbul’da düzenleniyor. Tüm Türkiye’deki fuarların 128 tanesi uluslararası fuar, bunların 91’i İstanbul’da.”