İSKİD, Covid-19 Güncel Durumu, Aşılanma Süreci ve Filtrasyon Yöntemleri konulu webinar düzenledi
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD, üye firmaları olan Form Şirketler Grubu, Termofan, Trane ve Expansion Electronic katkılarıyla, 19 Şubat Cuma günü “Covid-19 Güncel Durumu, Aşılanma Süreci ve Filtrasyon Yöntemleri” konusunda sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren bir webinar düzenledi.
Türkiye iklimlendirme sektörünün toplumun yaşam kalitesini artıran çalışmalarında, çevreyi gözeten, yenilikçi, güvenilir nitelikleriyle gelişmesi; sektörü yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da saygın ve öncü bir konuma taşımak vizyonuyla faaliyetlerini yürüten İSKİD tarafından organize edilen webinarda, toplum sağlığı açısından gittikçe önem kazanan ve bulaş riskini azaltan havalandırma, filtrasyon ve taze havanın önemi ile birlikte, Covid-19’a karşı toplumsal bağışıklık için gerekli olan aşılanma süreci ile ilgili güncel bilgiler, uzmanlar tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkan Yrd. Mehmet Şahaner’in moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, İSKİD’in pandemi sürecinde iç hava kalitesinin öneminin topluma daha iyi anlatılabilmesi amacıyla gerçekleştirdiği iletişim faaliyetlerini katılımcılarla paylaştı. Pandemi sürecinde iklimlendirme ve havalandırma sektörünün toplum sağlığı açısından öneminin çok daha iyi anlaşıldığını ve giderek stratejik bir önem kazandığının altını çizdi.
İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkanı Süleyman Kavas, salgının başlamasıyla birçok binada taze hava miktarının arttırıldığı, dezenfeksiyon yöntemlerinin uygulanmaya başlandığı ama zamanla önlemlerin gevşetildiğini söyledi. Salgınla mücadele için geliştirilen yöntemlerin çok hızlı bir şekilde merdiven altı üretime kaydığı ve kullanıcıların yanlış yönlendirildiği tespitlerini katılımcılarla paylaştı. Kavas, “Birçok işletme ve tesis pandemiye karşı geliştirilen iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinden haberdar ve alt yapılarını buna göre tekrardan oluşturdular. Ancak herhangi bir kanuni zorunluluk getirilmeden bu önlemleri devreye almayı düşünmedikleri yönünde gözlemlerimiz bulunuyor. Birçok bina ise pandemi öncesi alt yapı ile devam ediyor. Tam açılma gerçekleştiğinde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu üyesi Emre Kandemir sunumunda “havayı temizlemenin pasif ve aktif yöntemleri; fotokatalitik oksidasyon yönetimi “konusunda katılımcılarla bilgiler paylaştı. Gebze Teknik Üniversitesi Bioteknoloji Enstitüsü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Damla Arısan ise sunumunda “Pandemi kavramıyla İspanyol Gribinden bu yana ilk defa karşılaşıyoruz” dedi. Gelinen süreçte Covid-19 virüsüne karşı artık elimizde daha çok veri olduğunu ve bu kapsamda aşıların geliştirildiğini sözlerine ekledi. Yaşlılar, obezite, yüksek tansiyon ve şeker hastalarının Covid-19 için riskli gruplar olduğunu ama genetik sebeplerden ötürü bu gruplar dışındaki birçok kişinin de virüsü ağır geçirebildiğini belirtti. Virüs bulaşını engellemede maske, mesafe ve hijyenin öneminin altını çizdi. Aşılamada hedefin onaylanan aşıların küresel olarak yayılması olduğunu, pandemiyi durdurmak için tüm ülkelere aşının ulaşması gerektiğini vurguladı. Expansion Electronic firması CEO’su Franco Nardotto, sunumunda “Havalandırma sistemlerinde Covid-19’a karşı elektrostatik filtreleme” konusundaki teknik içerikli bilgileri katılımcılarla paylaştı.